Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Gradit će se elitno turističko naselje s vilama i bazenima

13.01.2020. 09:00


Ekskluzivan turistički projekt trebao bi zaživjeti u jednoj od najatraktivnijih otočnih uvala zadarskog arhipelaga – Prtljug u Lukoranu. Prve konkretne korake za plan koji bi mještanima Lukorana i ostalih mjesta na otoku Ugljanu donio nova radna mjesta poduzela je Općina Preko.
Naime, ovih su dana raspisali natječaj za prodaju nekretnine u svojemu vlasništvu, s eksplicitnom naznakom kako je riječ o »nekretnini predviđenoj za ugostiteljsko-turističke sadržaje«. Atraktivan teren nalazi se unutar Urbanističkog plana uređenja ugostiteljsko-turističke zone ‘’Mačjak – Šumljak’’, a investicija će biti jedna od najvećih projekata u povijesti ovoga otoka.


Izmjene i dopune Zakona o šumama
Hvalevrijedan je podatak u cijeloj priči da, unatoč pripremama dugim deset godina, Općina nije odustala te su konačno riješeni i svi imovinsko-pravni odnosi. Naime, rješavanje onog najtežeg posla, birokratskog, Općina je započela davne 2004. godine kada je počelo rješavanje imovinsko- pravnih odnosa.


120 milijuna eura mogla bi, kako se procjenjuje, iznositi vrijednost cijelog ekskluzivnog turističkog projekta u uvali Prtljug na otoku Ugljanu




Projekt jasno precizira što bi u naselju trebalo biti sagrađeno, o čemu nam načelnik Općine, Jure Brižić, kaže:
– Morali smo prije svega riješiti odnose s Hrvatskim šumama, što se vuklo godinama, te je prošle godine na našu inicijativu došlo do izmjena i dopuna Zakona o hrvatskim šumama. A upravo tu nam je zakon dao mogućnost da se možemo nagoditi i s državom, Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskim šumama. Riječ je o 77.085 metara četvornih zemljišta, a projekt će se raditi na ukupnoj površini od 386.000 kvadrata. Projekt obuhvaća gradnju četrdesetak urbanih vila, marinu i popratne sadržaje poput restorana i ostalog, pojašnjava Brižić.


Hotel s 500 kreveta
Dokumentacija za projekt odrađena je još ranije, doneseni su Urbanistički plan uređenja i Detaljni plan uređenja, kao i Studija utjecaja na okoliš, čime je Općina riješila sve preduvjete investoru kako bi mogao zatražiti građevinsku dozvolu.


Stoga tvrtke koje daju ponudu moraju biti minimalno pet godina u registru trgovačkih društava, moraju imati temeljni kapital u vrijednosti od pet milijuna eura te nam i dostaviti poslovni plan realizacije turističko- ugostiteljskog sadržaja
Jure Brižić, načelnik Preka


– To praktično znači da je projekt već spreman za realizaciju i vjerujem da će biti zainteresiranih investitora. Cijenu od 33,38 eura po četvorom metru odredio je sudski vještak, a ja osobno smatram da ona nije visoka s obzirom na kvadraturu i ono što se tamo može izgraditi. Ukupna bi cijena bila oko 30 milijuna eura, a cijeli projekt između 120 i 150 milijuna eura. Projektom su planirane urbane vile i hotel s 500 kreveta. Zadnjih smo godina svjedoci da na našem otoku ima sve više vila s bazenima, što podiže kvalitetu smještaja, kao i ukupnu turističku ponudu otoka. Trenutačno na otoku imamo preko stotinu vila s bazenom i po meni je to dobar trend, s obzirom da apartmani nisu osobito poželjni, ističe načelnik.
O tome ima li već upita investitora, Brižić odgovara kako je već desetak investitora bilo u Općini, ali i posjetilo samu lokaciju. Među njima ima Talijana, Nijemaca, Amerikanaca i Poljaka, a realni će se interes vidjeti po okončanju natječaja 29. siječnja.


Uvjeti natječaja
– U natječaju smo naznačili i uvjete koje trebaju zadovoljiti kandidati, prije svega to trebaju biti ozbiljne tvrtke. Ne želimo da netko kupi ovaj teren, pa ga preproda ii da tako stoji, jer teren na ovaj projekt čeka već 15 godina. Da je on ranije realiziran, općina Preko izgledala bi mnogo drugačije nego danas. Stoga tvrtke koje daju ponudu moraju biti minimalno pet godina u registru trgovačkih društava, moraju imati temeljni kapital u vrijednosti od pet milijuna eura te nam i dostaviti poslovni plan realizacije turističko- ugostiteljskog sadržaja sukladno uvjetima predviđenim planom. Istodobno, mi smo se obvezali napraviti pristupnu cestu i vodovodnu mrežu, obrazložio nam je detaljno ovaj plan načelnik Preka, još jednom ističući značaj investicije za otvaranje radnih mjesta na otoku.
– Ovaj bi projekt značio jako puno i za turizam i ostale gospodarske grane, zaključuje Brižić.


Porast gostiju od pet posto
Načelnik Preka zadovoljan je turističkim kretanjima u njegovoj općini koja bilježi stalan rast broja gostiju i noćenja.
– Prošle smo godine imali povećanje broja gostiju od pet posto, što je dobar pokazatelj s obzirom da svake godine imamo i povećanje broja kreveta. Uz Preko, i Ugljan je prošle godine zabilježio turstički porast, iako nam je srpanj bio nešto lošiji, ali je zato kolovoz bio bolji. No imamo jedan novi izvrstan trend, a to je širenje turizma na predsezonu i posezonu, što je otočanima izuzetno važno.