Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Jakominić svjedoči o logističkom kaosu na Baniji: ‘Nećemo otići sada kad je došao Pleter, ostajemo dok imamo snage’

12.01.2021. 10:04


Vedran Jakominić, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja i član Upravnog odbora Udruge Glas poduzetnika smatra da je sustav nakon potresa na Baniji trebao brže i bolje reagirati.
“Mi smo tamo trebali biti samo potpora, mi smo instinktivno krenuli. Potres je bio u 12.19 sati, u 14.32 sati prva posada s natovarenim kamionima je već bila na putu za Petrinju. Nitko od nas nije ni u ludilu smatrao da će na terenu biti 14 dana. Crveni križ nam je skladište otvorio tek 3. siječnja, dotad smo sve vukli na vlastitim vezama. Robne zalihe – odobrenje je došlo 5. siječnja, a prva je isporuka išla 7. siječnja. To je za nas bio logistički kaos. Trajalo je predugo, bilo je isuviše nestrukturirano. Mislim da nam nedostaje samokritike u procjeni, rekao je Jakominić u emisiji “Otvoreno” HRT-a.
Dodaje i kako su ugostitelji čista srca došli u Banovinu te da im je krivo što je nespretnom komunikacijom došlo do negativne energije.
“Nismo ni u jednom trenutku nikoga napadali niti smo došli da bi se slikali. Nećemo otići sad kad je došao Pleter. Bit ćemo tamo dok god imamo snage pružati uslugu, stojimo na raspolaganju”, poručio je.
Izvršni predsjednik Crvenog križa Robert Markt zahvalio se Udruzi ugostitelja koja je, kako je rekao, napravila herojski čin pripremajući hranu za cijeli sustav i građanstvo.
“Bili smo u komunikaciji s predsjednikom Udruge otkad se javio, osigurali smo im poziciju na glavnom trgu, osigurali smo poziciju za veliki šator. Početak inicijative je bio na prijedlog Udruge ugostitelja, a na pitanje što im je potrebno rekli su da im za početak nije ništa potrebno jer imaju zalihe iz restorana koji ne rade”, tvrdi Markt.
Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta objasnio je kako će novi sustav prehrane funkcionirati – jedinice lokalne samouprave do 12 sati dostavljaju popis svojih potreba tj. obroka i lokacija za naredni dan. Kuhinje će uglavnom ostati na lokacijama gdje su bile i dosad. Po novom, stanovništvo će jesti odvojeno od operativnih snaga. U udaljena sela hranu će na kućni prag dostavljati volonteri.
Markt je istaknuo da će Crveni križ pomoći u tranzicijskom periodu, ali predlaže zapošljavanje onih koji sudjeluju u lancu prehrane putem javnih radova. Jakominić je apelirao da se uključe lokalni ugostitelji i da se na taj način pokrene gospodarska aktivnost, dok gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović kaže da je razgovarao s lokalnim ugostiteljima i da su oni spremni odraditi 3.000-4.000 porcija hrane dnevno, piše HRT.