U planu realizacija nekoliko ključnih projekata u više naselja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Nakon teške i turbulentne godine, Općina Ražanac 2022. godinu započela s optimističnim i obećavajućim proračunom
Očekuje se završetak radova na izgradnji kompleksa tržnice i ribarnice u Ražancu, koji je započet 2021. godine. Prošle godine utrošeno je 850 tisuća kuna, dok je za ovu godinu planiran iznos od 650 tisuća kuna. Za taj projekt, kao i za projekte izgradnje i opremanja dječjeg igrališta na predjelu Pježevac u Ražancu i uređenja i opremanja dječjeg igrališta u Rtini planiramo povlačiti bespovratna sredstva Europskih fondova, nabraja načelnik Jordan
Velimir BRKIĆ
Općina Ražanac broji oko tri tisuće stanovnika

Žitelji Općine Ražanac (Ražanac, Radovin, Jovići, Rtina, Ljubač, Ljubački stanovi, Podvršje i Krneza) u novu godinu ušli su s proračunom teškim 19.449.175 kuna, što je za oko pet milijuna kuna više nego prethodne godine. Prema riječima općinskog načelnika Damira Jordana, koji je na toj dužnosti od svibnja prošle godine, iza njih je teška i turbulentna godina po pitanju financijskog stanja u općinskoj blagajni.
- Zatečeno financijsko stanje prilikom preuzimanja dužnosti u Općini nije bilo dobro. Naime, obveze Općine prema dobavljačima iznosile su 2.988.480 kuna, a nenaplaćena potraživanja iznosila su preko deset milijuna kuna. Općina duže vrijeme nije slala opomene za svoja potraživanja niti je išla u prisilnu naplatu, a zbog čega je u konačnici došlo do zastare većeg dijela potraživanja. Mojim dolaskom poduzete su određene radnje da se počne provoditi naplata naplativih potraživanja kako bi se poboljšala financijska situacija Općine Ražanac, govori nam načelnik Jordan i naglašava kako će, usprkos početnim nedaćama, u 2022. godini realizirati nekoliko krucijalnih projekata za stanovnike svoje općine, koja broji oko tri tisuće stanovnika.

Završetak radova na tržnici - ribarnici

- Kroz nadolazeću godinu planiramo uložiti 3.664.175 kuna u LED rasvjetu. Radi se o vrijednom ulaganju u javnu rasvjetu instaliranjem LED izvora svjetlosti u skladu s energetskom strategijom Republike Hrvatske. Cilj je zastarjele izvore svjetlosti na bazi žive izbaciti iz uporabe zbog skupog održavanja i niskog stupnja učinkovitosti. Dugoročni cilj je proizvesti značajne uštede u potrošnji električne energije i zaštititi područje od svjetlosnog onečišćenja, objašnjava općinski načelnik i dodaje kako će se ove godine dovršiti projekt izgradnje i opremanja tržnice - ribarnice u centru Ražanca, vrijedan preko milijun i pol kuna.
- Ove godine, očekuje se završetak radova na izgradnji kompleksa tržnice i ribarnice u Ražancu, koji je započet 2021. godine. Prošle godine utrošeno je 850 tisuća kuna, dok je za ovu godinu planiran iznos od 650 tisuća kuna. Za taj projekt, kao i za projekte izgradnje i opremanja dječjeg igrališta na predjelu Pježevac u Ražancu i uređenja i opremanja dječjeg igrališta u Rtini planiramo povlačiti bespovratna sredstva Europskih fondova, nabraja načelnik.
Jedna od najljepših pješčanih plaža u zadarskoj županiji, plaža »Oseka« u Ljupču uskoro bi trebala zasjati novim sjajem. Projektom vrijednim nešto manje od milijun kuna, na plaži će biti dostupni novi sadržaji za posjetitelje.
- Za uređenje i opremanje plaže »Oseka« u Ljupču planiramo utrošiti 970 tisuća kuna. Na plažu ćemo dodati nove sadržaje kao što su rampa za pristup osobama smanjene pokretljivosti, drvena šetnica u dužini od 450 metara, tuševi s biopročišćivačima, dvodijelne kabine za presvlačenje, toranj za promatranje ptica, pametne klupe, pametno solarno stablo koje će putem solarne energije podržavati rad računala, omogućiti internet i LED rasvjetu, navodi Jordan.

Značajna izdvajanja za najmlađe stanovnike

Lokalna vlast ulaže u razvoj svih naselja na području Općine Ražanac, a kroz nadolazeće razdoblje namjeravaju značajan iznos, čak 1.145.000 kuna, uložiti u izgradnju nogostupa u naselju Radovin. Projekt će sa 640 tisuća kuna sufinancirati Županijska uprava za ceste Zadarske županije. Planom proračuna, obuhvaćeni su i programi za kulturu, sport, socijalnu skrb, a nisu zapostavljeni ni najmlađi mještani.
- Za financiranje javnih potreba u kulturi i sportu predviđeno je po 60 tisuća kuna dok je za financiranje javnih potreba u socijalnoj skrbi predviđeno 904.906 kuna, od čega je 417.906 kuna planirano za projekt »Zaželi« koji se na području Općine Ražanac provodi od veljače 2020. Godine. Za pomoć i njegu korisnicima starije životne dobi zaposleno je i osposobljeno šest gerontodomaćica, koje duže vrijeme nisu prisutne na tržištu rada. Također, Općina kroz duži niz godina vodi brigu i o najmlađoj populaciji – djeci i u tom smislu provode se demografske mjere kroz sufinanciranje nabavke udžbenika i radnih bilježnica, kroz povećanje naknada za novorođenčad, za što u ovoj godini planiramo izdvojiti 150 tisuća kuna. Općina ima dječji vrtić koji je njezin proračunski korisnik kapaciteta do 45 djece vrtićke i predškolske dobi, ističe načelnik Damir Jordan.
U planu proračuna predviđena je izrada projektne dokumentacije za projekt dogradnje matične škole u Ražancu i područne škole u Radovinu, idejnog i glavnog projekta za izgradnju podružnice dječjeg vrtića u Radovinu kao i za proširenje vodovodne mreže. Također, u tijeku je proces osnivanja komunalnog poduzeća za čiji je početak rada proračunom predviđeno subvencioniranje troškova u iznosu od 380 tisuća kuna.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)