Ni Dražen Grgurović ni Davor Negro nisu se pojavili u sudnici

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
dom_grgurovic_fotka
Sebastian GOVORČIN
Dražen Grgurović i Davor Negro potukli su se 2004. godine zbog spora oko dokazivanja autorskih prava oko računalnog programa pod nazivom CentralMed

Zbog nedolaska optuženih za nanošenje teških ozljeda, Dražena Grgurovića, zadarskog dogradonačelnika i Davora Negra, diplomiranog inženjera mikroelektronike iz Zadra, jučer je sudac Općinskog suda u Zadru Ivica Marinović, odgodio glavnu raspravu zaključivši da nema uvjeta za njeno održavanje.

Osim prvog i drugooptuženog na jučerašnjoj raspravi nisu se pojavili ni njihovi branitelji, iako im je, kako je istaknuo Marinović, sudski poziv uredno i na vrijeme bio uručen. Za razliku od Branimira Zorice, Grgurovićevog branitelja koji nije sudu ispričao svoj nedolazak, Jadran Francesci, odvjetnik drugooptuženog Davora Negra, svoju je ispriku u pisanom obliku dostavio sudu obrazlažući da nije u mogućnosti nazočiti raspravi, jer je u isto vrijeme angažiran na Općinskom sudu u Splitu kao branitelj Jakše Cvitanovića-Cvika, a kojemu se sudi za zlouporabu droge.

Potukli se i polomili si noseve

Podsjetimo, riječ je o slučaju koji se dogodio još prije pet godina, kada su se Grgurović i Negro posvađali, a kasnije i fizički žestoko sukobili zbog autorstva oko računalnim programom naziva CentralMed, inače namijenjenog obradi podataka u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Davor Negro je u tom teškom fizičkom obračunu zadobio prijelom noge, slomljen mu je nos te je dobio i posjekotine po licu. Ni Dražen Grgurović nije prošao puno bolje. Naime, i njemu je slomljen nos, a zaradio je i nekoliko nagnječenja po licu. Zbog te žestoke tučnjave obojica su zaradila kaznene prijave i optuženicu za nanošenje teških tjelesnih ozljeda.

A sve je započelo još dvije godine ranije, odnosno početkom 2002. godine.

Naime, Davor Negro tada je optuživao Grgurovića da mu je on kao bivši vanjski suradnik zadužen za promociju i demonstriranje programa CentralMed u njegovoj tvrtci Negro d.o.o., prisvojio autorski rad iskoristivši njegov boravak u Švicarskoj, gdje ovaj inače boravi i radi kao inženjer informatike te je svojim kolegama liječnicima spomenuti program prezentirao kao svoj.

Naime, Negro je tvrdio da je krajem 1999. godine prodaju i podršku za CentralMed prepustio tvrtci Ultra iz Zadra, a da je dr. Grguroviću ostavio na raspolaganju sredstva tvrtke Negro d.o.o., računalo, telefon i CD s programom koji se tada dijelio besplatno. Za njegovo unapređenje i podršku liječnici su nakon šest mjeseci gratis korištenja, godišnje trebali plaćati iznos od 1989 kuna.

Međutim, početkom 2002. "puca" ljubav između Negre i Grgurovića, jer je ovaj navodno doznao da se Dražen Grgurović korisnicima programa predstavlja kao autor programa, vlasnik i direktor tvrtke Negro d.o.o., a osim toga da je i direktno naplaćivao inače besplatni CD s programom. Stoga u veljači 2002. godine e-mailom prekida suradnju s Grgurovićem te nastavlja razvijati i promovirati CentralMed koji je do listopada 2002. koristilo oko 300 ordinacija u Hrvatskoj.

Grgurović mu, međutim, uzvraća udarac u srpnju iste godine na način da na Općinskom sudu u Zadru podnosi tužbu tražeći da se Negri zabrani raspolaganje programom, a tvrdeći ponovno kako je on stvarni autor. Predmet preuzima Trgovački sud u Splitu koji je bio nadležan za autorska prava, a koji potom donosi presudu u Grgurovićevu korist na osnovu iskaza sudskog vještaka koji je ustanovio da se Grgurovićevo ime, uz Negrino, navodi u impresumu programa te da oznaka "Copyright Negro d.o.o. Zadar" koja je istaknuta na CD-u, ne znači da tvrtka Negro d.o.o. ima autorska prava nad programom.

Negro kriv za klevetu

No, tu nije kraj. Grgurović tada šalje svim korisnicima uplatnice za uporabu programa, a Negro paralelno s njim prikuplja dokaze o zloupotrebi sudske zaštite. Potom ih dostavlja Trgovačkom sudu u Splitu koji i Grguroviću izdaje privremenu mjeru zabrane prodaje CentralMed programa.

Spomenimo još i to da je Grgurović, osim za autorska prava Negra tužio i za klevetu te da ga je u rujnu 2004. godine Općinski sud u Zadru nepravomoćnom presudom i proglasio krivim. Potom Grgurović na tržište izbacuje nove programe pod nazivima CM Medran i Medex. No, Negro tada tvrdi kako je tu riječ o kopijama CentralMed programa s novim imenom.

S obzirom na to da se obojica nisu pridržavala propisanih zabrana konflikt među njima s vremenom prerasta u netrpeljivost koja je konačno i kulminirala 29. srpnja 2004. kada su se Negro i Grgurović žestoko fizički sukobili, zbog čega su se i trebali jučer naći na optuženičkim klupama Općinskog suda u Zadru.

Suđenje će se nastaviti 13. travnja ove godine, a u međuvremenu Sud će od PU zadarske zatražiti da kontaktira obitelj Davora Negra ne bi li saznali hoće li i kada će on boraviti u Zadru. Sukladno tome, tužiteljstvo će donijeti odluku hoće li se Negru suditi u odsustvu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika coach_zd
Malo me zaintrigiralo ovo oko Grgurevića kao sadašnjeg dogradonačelnika s visokim aspiracijama pa me interesira par stvari: 1) malo mi je čudno da se tvrtka zove "NEGRO" d.o.o. a da je Grgurović trebao biti vlasnik programa. Ja kad bi otvarao tvrtku sa suradnikom ne bi se sigurno zvala po samo jednom imenu. Očito tu nešto ne štima. Kako to da Grgurović nije sam otvorio svoju tvrtku kad je već napravio program. 2) malo mi je čudno da je jedan liječnik (jako zahtjevan poziv ako se obavlja savjesno)sposoban napraviti kvalitetan informatički program i usput brinuti se o svojim pacijentima i usavršavati u medicinskoj struci a vidimo da se na kraju i politički "snašao". Što je vama logičnije? Da kvalitetan (ako je to bio)informatički program je sposobniji napraviti liječnik opće prakse koji radi kao političar ili informatičar kako se navodi da ovaj Negro i je, a vjerovatno je kad kao takav radi u Švicarskoj. 3) Kako sud donosi odluku u Grgurovićevu korist na osnovu toga što piše Copyright Negro d.o.o. i što piše u impresumu.Valjda vještak za informatiku može ustvrditi kakva znanja iz informatike posjeduju jedan ili drugi. 4) Zašto će se Negru suditi u odsustvu kad se obojica nisu pojavili na suđenju (piše debelim slovima u naslovu) a svoj nedolazak nije opravdao Grgurević a Negro je. Čini mi da je novinar koji je ovo pisao ili "nespretan" ili donosi svoj sud što i ne bi bilo čudno s obzirom da je dogradonačelnik pa ipak ne smiješ pisati protiv. A i prigodnija bi valjda bila slika za računalom nego za klavirom. Ali i tu ima sličnosti i klavir ima tipke kao i računalo. Uglavnom nakon ovog članka dobro bi se zamislio kakvu to osobu imamo u gradskom poglavarstvu (tučnjava, afera oko krađe autorskih prava, sudovi ...)A još kad se sjetim priče o dinosaurima s kojima danas sjedi i surađuje. Ja bi brzo na intuiciju i zdrav razum donio presudu u ovom slučaju. Pametan zaključuje kakvu. Usput molio bih novinare da manje vrijeđaju zdrav razum i inteligenciju čitatelja. Pitanje novinaru: Da li mislite da bi dr. Grgurović bio sposoban biti dobar novinar? Za dotičnog Negra neznam. Nije se nigdje eksponirao. Ali gledajući sudove i sudske procese ni malo mu ne zavidim. Da se razumijemo, još manje zavidim dr.Grguroviću.