Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nećemo ponoviti pogreške iz Vršca

Autor: Roman Morović

11.02.2010. 23:00
Nećemo ponoviti pogreške iz Vršca

Foto: Filip BRALA



Ovoga puta, ako se nađemo u sličnoj situaciji, moramo reagirati pametnije, smirenije i koncentriranije. Znamo što moramo popraviti u odnosu na tu utakmicu, a trener će nas sigurno dobro pripremiti i objasniti nam kako trebamo što braniti, a kako napadati, kazao je Ružić
Po drugi put u svega dva tjedna sutra će se susresti Zadar i Hemofarm. U zaostaloj utakmici 8. kola, 27. siječnja slavio je Hemofarm sa 67:58, no od te utakmice štošta se promijenilo na obje strane. Hemofarm je u međuvremenu upao u velike probleme, jer je klub napustio Amerikanac Jarod Stevenson, a razbolio se kapetan Miljan Pavković i to je odmah rezultiralo sa dva neugodna poraza od momčadi iz donjeg dijela tablice.
Prvo je trijumfalno kroz Vršac prošao Helios (da, isti onaj kojega je Zadar u Domžalama dobio 46 razlike), a potom je usljedio i poraz od FMP-a u Beogradu, nakon vodstva +9 početkom posljednje četvrtine. Manje od tri minute prije kraja bilo je 72:75, ali je FMP tada napravio seriju 9-0 i dobio utakmicu. Gostovanje u Zadru za momčad Željka Lukajića stiže u najgorem mogućem trenutku, jer ni situacija na tablici nije baš obećavajuća. Hemofarm je trenutno na diobi četvrtog mjesta s Budućnosti i Olimpijom (omjer 12-8), a nakon Zadra, u posljednjih pet kola očekuju ga još četiri vrlo teške utakmice, gostovanja kod Budućnosti i Zagreba, te domaći ogledi s Olimpijom i Crvenom Zvezdom.
S druge strane, Zadrani su se nakon promjene trenera i tri uzastopna poraza, uspjeli konsolidirati i u Domžalama na impresivan način doći do druge gostujuće pobjede u NLB ligi ove sezone. Koliko je to bio rezultat katastrofalnog dana domaćeg sastava, a koliko promjena koje je u momčad uveo novi trener Danijel Jusup, pokazat će utakmice koje sljede, no sigurno je da nakon takve pobjede Zadrani s mnogo više optimizma gledaju prema naprijed.
Svježa sjećanja
– Svaka pobjeda na gostovanju je zlata vrijedna, naročito zato što ih nismo imali baš mnogo ove sezone. Igrali smo odlično i to nam mora biti putokaz za sljedeće utakmice. Sigurno da nam je nakon takve pobjede bilo lakše trenirati i pripremati se za Hemofarm – kaže Tomislav Ružić, kapetan Zadra, koji dobro pamti nedavni poraz u Vršcu.
Zadrani su tada bili u igri sve do dvije minute prije kraja, ali su u završnici ipak posustali. Stvari je u svoje ruke uzeo Stefan Marković, koji je sa sedam uzastopnih poena kaznio dekoncentraciju u redovima protivnika i donio svojoj momčadi vrijednu pobjedu.
– Još nam je svjež taj poraz u Vršcu. Igrali smo dobro veći dio utakmice, ali smo onda pali u završnici. Osjetio se pad koncentracije u našoj igri, izgubili smo par lopti, preishitreno smo išli u neke situacije i to nas je koštalo poraza. Ovoga puta, ako se nađemo u sličnoj situaciji, moramo reagirati pametnije, smirenije i koncentriranije. Znamo što moramo popraviti u odnosu na tu utakmicu, a trener će nas sigurno dobro pripremiti i objasniti nam kako trebamo što braniti, a kako napadati.
Atmosfera u momčadi je sasvim sigurno bitno bolja nego što je bila uoči utakmice u Vršcu. Što se promijenilo u međuvremenu?
– Dosta toga. Tada je novi trener tek došao i još smo prihvaćali njegove zamisli i prilagođavali se na njegov sistem igre. Za to naravno treba vremena i iz dana u dan nam to ide sve lakše. Mislim da smo već do sada napravili neke pomake na bolje i da ćemo s vremenom biti još bolji.
Oslabljeni Hemofarm
Što se Hemofarma tiče, izostanak kapetana Miljana Pavkovića je bez sumnje nenadoknadiv gubitak za momčad iz Vršca. Statistički, on je drugi strijelac i asistent, te treći najkorisniji igrač momčadi i Hemofarm s njim i bez njega definitivno nije isti. U takvim okolnostima, trener Željko Lukajić na bekovskim pozicijama morat će se maksimalno osloniti na odličnog Stefana Markovića, te Bojana Krstovića, a tu je i Marko Šutalo.
Na poziciji krila su iskusni Slovenac Goran Jagodnik i Crnogorac Miloš Borisov, dok na centarskim pozicijama dominira dvadesetogodišnji Milan Mačvan, nakorisniji igrač momčadi. Tu su još i 222 cm visoki Boban Marjanović, te Raško Katić, a ostatak momčadi čine mladi igrači, koji do sada nisu igrali mnogo i sasvim sigurno neće biti u igri u ključnim trenucima susreta. Dakle, Lukajić na raspolaganju ima osam igrača, koji će morati iznijeti najveći teret, a da to neće biti nimalo lako pokazuju i posljednja dva poraza od Heliosa i Radničkog.
– Pavković je zaista odličan igrač kojega je jako teško čuvati, prvenstveno zato što je dosta brz, a ima i dobar šut za tri poena. On je mozak njihove momčadi i sigurno će im mnogo nedostajati. U odnosu na utakmicu prije dva tjedna doživjeli su značajne promjene i jasno da su dosta oslabljeni odlaskom Stevensona i neigranjem Pavkovića. Ali mi se moramo koncentrirati prije svega na našu igru i dati sve od sebe da ispunimo ono što trener od nas traži na ovoj utakmici – ističe Ružić.
Iako su do sada upisali već devet poraza, eventualnom sutrašnjom pobjedom Zadrani bi se u potpunosti vratili u utrku za završni turnir, a posebno ako pobijede sa više od devet razlike, koliko su izgubili u Vršcu. Osim toga, na ruku im ide i raspored u posljednjim kolima, ali ni trener ni igrači ne žele razmišljati na taj način. Prvo treba dati sve od sebe da se dobije Hemofarm, ako se pruži prilika i sa deset ili više razlike, a tek onda će se gledati prema idućoj utakmici.
– Što se Final foura tiče, o tom po tom. To je još daleko. Idemo iz utakmice u utakmicu i u svakoj moramo dati sto posto svojih mogućnosti da bi pobijedili. Gledati previše u budućnost nema smisla. Sada smo maksimalno koncentrirani samo na Hemofarm. Naravno da navijačima ne možemo zabraniti da se zanose, ali mi igrači moramo ostati čvrsto na zemlji i ići iz dana u dan – kazao je na kraju razgovora zadarski kapetan.
 


 
HEMOFARM PRVI PUT NA VIŠNJIKU


Zadar i Hemofarm sutra će po prvi put snage odmjeriti u dvorani Krešimira Ćosića. Prošle sezone ove su se momčadi sastale u Jazinama, zbog održavanja Svjetskog rukomentog prvenstva na Višnjiku, a pobijedio je domaćin sa 89:75. Zanimljivo, i tada su zadarski košarkaši ugostili Hemofarm, nakon gostovanja kod Heliosa, međutim, u potpuno drugačijoj atmosferi. Naime, lani su Zadrani u Domžalama poraženi pa ih je na utakmici protiv Hemofarma dočekao veliki prosvjed navijača, dok su se ove godine iz Slovenije vratili s uvjerljivom pobjedom pa će i atmosfera sutra sasvim sigurno biti mnogo bolja.




 POTREBNA PODRŠKA NAVIJAČA


Zaista je malo potrebno da se u Zadru osjeti dašak košarkaške eurofije. Nakon svega što se događalo ove sezone, samo jedna pobjeda, ona u Domžalama, opet je zadarskim navijačima vratila nadu i vjeru u Final four. Sigurno je da će dvorana Krešimira Ćosića sutra biti dobro popunjena, a zna se koliko dobra atmosfera i podrška navijača znači zadarskim košarkašima.
– Naravno da će nam trebati podrška navijača, kao i uvijek. Nadam se da će publika doći u što većem broju i pomoći nam, a mi ćemo sigurno dati sve od sebe na parketu za pobjedu – kaže kapetan Zadra.