Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Za tonu čepova jedna invalidska kolica

13.02.2020. 12:45


 Zadarska podružnica Hrvatske udruge leukemija i limfomi pokrenula je zanimljivu i vrijednu akciju prikupljanja plastičnih čepova kojom želi skrenuti pozornost na zagađenje okoliša plastikom, ali i potaknuti Zadrane da učine dobro djelo. Više o akciji i njenim rezultatima rekao nam je predsjednik HULL-a Zadar Igor Blaslov.


Slijedit će Čakovec
– Mnogi ne znaju da plastični čepovi mogu nakon reciklaže poslužiti za izradu različitih novih proizvoda i da ih se ne bi smjelo bacati, kaže Blaslov i ističe da ih je na ideju prikupljanja čepova potaknula Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Čakovec koja od 2013. godine radi sjajan posao sa čepovima.
– U čakovečkoj Udruzi leukemija i limfomi prikupljene čepove predaju jednoj tvrtki u Italiji, koja im za jednu tonu čepova donira jedna invalidska kolica, pojašnjava Igor Blaslov i poziva građane da prikupljaju čepove i da ih donose u zadarsku Čistoću koja se priključila HULL-ovoj akciji kao mjesto na koje građani mogu donositi prikupljene čepove.
Riječ je o svim plastičnim čepovima koji se nalaze na raznovrsnoj ambalaži – od vode, sokova, jogurta, do boca sa šamponima, kupkama, omekšivačima za rublje i sl.
Plastični čepovi se inače nalaze među pet najčešćih otpadnih predmeta koji se pronalaze na plažama. Ti su čepovi izrađeni od vrijedne plastike za kojom postoji velika potražnja jer se nakon recikliranja mogu upotrijebiti za brojne proizvode poput kontejnera za pohranu, prijevoznih kontejnera, posuda za miješanje, lopatica, kanti za zalijevanje i dr.


Šetnja 15. veljače
– U HULL-u Čakovec prošle godine prikupili su čak 25 i pol tona čepova, te im se svojom akcijom želimo pridružiti. Za donesene čepove tvrtka u Italiji udruzi donira invalidska kolica ili neko drugo potrebno pomagalo za oboljele osobe, tako da se akcija zapravo odvija na principu donacija, objašnjava Blaslov.




Osim što se na ovaj način čisti okoliš, čini se i humanitarno djelo i pomaže oboljelima da dođu do inače skupih medicinskih pomagala"
Igor BLASLOV


Zadarska podružnica HULL-a na problem s čepovima kao otpadom upozorila je na protekli Svjetski dan borbe protiv raka, 4. veljače, a sljedeće će subote, 15. veljače na Poluotoku organizirati prigodnu šetnju na koju poziva sve građane i kojom želi još jednom ukazati na potrebu prikupljanja čepova.
– Osim što se na ovaj način čisti okoliš, čini se i humanitarno djelo i pomaže oboljelima da dođu do inače skupih medicinskih pomagala, zaključuje još Blaslov, ističući nadu kako će odvajanje čepova u domovima Zadrana postati svakodnevna praksa.