Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Modernom prometnicom kroz Sikovo stižu investitori i turisti

12.02.2021. 13:45


Završen je projekt izgradnje moderne ceste s nogostupom kroz Sikovo, općinsko naselje u zaobalju Općine Sveti Filip i Jakov.
– Riječ je o sanaciji dijela ceste, tri autobusna ugibališta i izgradnji nogostupa kroz Sikovo, od Prtenjača do raskrižja za Lužine u duljini od preko 1.300 metara. Vrijednost radova je oko 3 milijuna kuna, kazao je načelnik Zoran Pelicarić – Peco.
Razvoj turizma i razvoj prometa oduvijek su bili povezani. Pitanje zadovoljenja turističkih potreba uvelike je određeno veličinom i stanjem prometne infrastrukture i prometnih kapaciteta.


Dva velika projekta u nizu
– Kad je riječ o projektima koje Županijska uprava za ceste Zadarske županije (ŽUC) u suradnji s Općinom Sv. Filip i Jakov u posljednje vrijeme provela na ovom području, onda su to svakako dva velika projekta u općinskom zaobalju. Osim u Sikovu to je i izgradnja nogostupa i proširenje kolnika u duljini od 1.040 metara, vanjske rasvjete te osvjetljenje crkve sv. Ivana Krstitelja u Raštanima Donjim u ukupnoj vrijednosti od preko dva milijuna kuna, istaknuo je Pelicarić.
ŽUC je u sanaciju ceste u Sikovu uložio 2.232.883,95 kuna za 1.310 metara kolnika i 45 posto za 1.310 metara nogostupa, dok Općina Sv. Filip i Jakov, kaže on, sufinancira 55 cijene nogostupa u iznosu oko 600.000 kuna.
– Zahvalni smo Županijskim cestama što je pokrenula i ovaj projekt koji obuhvaća zahvat u održavanju i obnovi prometnica u Općini Sv. Filip i Jakov. Najvažnija je sigurnost prometovanja vozila i kretanja pješaka, naglasio je Pelicarić.


Moderna i sigurnija prometnica
– Provedenim radova na prometnicama općinsko zaobalje je dobilo moderne i sigurnije prometnice, a dodatno su otvorena vrata investitorima i turizmu, malom i srednjem poduzetništvu te u konačnici novim radnim mjestima i boljem životu mladih obitelji, istaknuo je Zoran Pelicarić – Peco.
Radove je izvodila tvrtka Colas Hrvatska d.d. iz Varaždina, jedna od vodećih tvrtki u hrvatskoj niskogradnji. Investitor je Županijska uprava za ceste Zadarske županije, dok Općina sudjeluje u sufinanciranju nogostupa.
– Pored sanacije kolnika, izgradnje autobusnih ugibališta i nogostupa radovi su obuhvatili i obnovu bankina, nove kanalske poklopce i odgovarajuću horizontalnu signalizaciju, kazao je dipl. ing. prometa Hrvoje Morić, viši stručni savjetnik Odjela za građenje, održavanje i zaštitu županijskih i lokalnih cesta ŽUC-a Zadarske županije.




Unaprjeđenje života
Ulaganje u izgradnju nove prometne infrastrukture, jedan je od preduvjeta kontinuiranog održivog razvitka što jasno upućuje na vitalno značenje prometne infrastrukture za razvoj ovog ravnokotarskog kraja.
– Unaprjeđenje infrastrukture znači unaprjeđenje života stanovnika na selu, bolju međusobnu povezanost i siguran put do općinskog i županijskog središta, njihovog poljoprivrednog zemljišta, OPG-a i kuća za odmor, poboljšanje i proširenje temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, poglavito za ruralni turizam, zaključio je ravnatelj ŽUC-a Branko Kutija.


Dodatni adut
Izgradnja moderne ceste kroz Sikovo dodatni je adut i vjetar u leđa Davorki i Lenku, obitelji Demo, koja je primjer i dokaz da se uz viziju, ulaganja i trud s turizmom uspješno može baviti i u zaobalju. U moderno opremljenim apartmanima, velikoj ljetnoj terasi i na brižno održavanoj okućnici uz prijateljsko okruženje i druženje, domaću hranu, postali su aduti kojima obitelj Demo i bez mora i bazena iz godine u godinu privlači goste u Sikovo.
– Ljudi prepoznaju da su dobrodošli i vole domaćinsku atmosferu, a ključna stvar je iskrenost i poštenje. A modernizacija ceste i ostala komunalna ulaganja su dodatni plus, poručio je Lenko Demo.