Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tuna i maslinovo ulje za bolesnike zadarske bolnice

10.02.2018. 20:54
Tuna i maslinovo ulje za bolesnike zadarske bolnice


Pacijentima zadarske Opće bolnice servirat će se ovih dana tuna na žaru, donacija Lige protiv raka Zadar, koja već godinama tradicionalno uručuje donaciju Bolnici povodom Svjetskoga dana bolesnika, koji se obilježava u nedjelju, 11. veljače. Tunu od šezdesetak kilograma donirala je Ligi i ove godine tvrtka "Jadran tuna", dok je maslinovo ulje, nezaobilazno u pripremi ove zdrave ribe, donacija Željka Uzelca, člana Predsjedništva zadarske Lige, koji se bavi ekološkim uzgojem ulja.
Donacija ovih zdravih namirnica zadarskim bolesnicima, koji se trenutačno liječe u bolnici, održana je u subotu u prostoru bolničke kuhinje, čiji djelatnici su potvrdili kako će se ova riba bolesnicima koji nemaju zdravstvenih ograničenja u prehrani servirati na žaru, najvjerojatnije uz blitvu, te će donirana riba biti dostatna za oko 250 obroka.
U ime zadarske Lige uručenju donacije prisustvovala je dr. Vesna Telesmanić Dobrić, voditeljica Odjela za onkologiju i nuklearnu medicinu zadarske Opće bolnice i članica Predsjedništva Lige, a u ime Bolnice zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar dr. Edi Karuc.
– Liga već tradicionalno obilježava 11. veljače, dan kojim se u cijelom svijetu skreće pozornost javnosti na bolesnike i njihove probleme i na ovaj način želi dati svoj mali doprinos u podizanju svijesti zadarske javnosti o potrebama bolesnika. Također, donacijom ribe i maslinovog ulja želimo poslati poruku o važnosti zdrave prehrane u smanjenju rizika od nastanka mnogih bolesti, među kojima su i zloćudni tumori, ističe dr. Telesmanić Dobrić, te dodaje kako unatoč još uvijek nepoznatom pravom uzroku nastanka raka, među faktorima koji povećavaju mogućnost njegova nastanka su nezdrave životne navike, među kojima su, uz pušenje, alkohol i tjelesnu neaktivnost, upravo loše prehrambene navike, kao što je konzumacija nezdravih namirnica.
Dr. Karuc je još istaknuo da zadarska Opća bolnica ima najbolju bolničku kuhinju u Hrvatskoj, o čemu svakoga dana svjedoče sami pacijenti, te kako se dnevno priprema i do šest vrsta dijetnih obroka.