Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Tragom mladog Brusine obrovačkim krajem

Autor:

11.03.2009. 23:00
Tragom mladog Brusine obrovačkim krajem

Foto: Sebastian GOVORČIN



Malo je poznato da je Spiridon Brusina uz to što je utemeljitelj i ravnatelj Hrvatskog narodnog zoološkog, prvi sveučilišni profesor na katedri za zoologiju zagrebačkog Sveučilišta i inicijator osnutka Hrvatskog prirodoslovnog društva te da je kao gimnazijalac započeo svoja istraživanja u obrovačkom kraju


Jučer je u osnovnoj školi Obrovac održano županijsko natjecanje iz geografije učenika i učenica osnovnih škola. Natjecao se 41 učenik iz 19 škola Zadarske županije. Ravnatelj Osnovne škole Obrovac Željko Modrić kaže da su pokušali napraviti sve da budu dobri domaćini.
– Obzirom da se natječe mali broj učenika nije bilo nikakvih problema. Učenici su bili mirni tako da sam ih morao zamoliti da budu veseliji, rekao je Modrić napominjući da su na natjecanju mali genijalci koji su najbolji geografi u županiji.
Učenici su nakon natjecanja, a dok su čekali rezultate posjetili Zavičajni muzej u Obrovcu gdje su pogledali etnografski postav i stalni postav “Tragom mladog Brusine obrovačkim krajem”.
– Učenicima smo planirali ispuniti vrijeme u kojemu je povjerenstvo ispravljalo testove. Tada smo im organizirali obilazak Zavičajnog muzeja. Zanimljiva je stalna etnografska postava s narodnim nošnjama iz ovog kraja, vatrenica ili starinsko ognjište te razni uporabni predmeti, dok će na drugoj postavi učenici moći pogledati prirodoslovni dio koji je postavljen prošle godine na temu istraživanja Spiridona Brusine, rekao je Modrić.
Malo je poznato da je Spiridon Brusina uz to što je utemeljitelj i ravnatelj Hrvatskog narodnog zoološkog, prvi sveučilišni profesor na katedri za zoologiju zagrebačkog Sveučilišta i inicijator osnutka Hrvatskog prirodoslovnog društva te je kao gimnazijalac započeo svoja istraživanja u obrovačkom kraju. Pisao je terenski dnevnik koji otkriva njegovo zanimanje za speleološke objekte te poznati interes za školjkaše i puževe, a u terenskom dnevniku dao je i detaljne bilješke o prirodi, ljudima i gospodarstvu tog kraja. U travnju 2006. i 2007. godine skupina prirodoslovaca Hrvatskog prirodoslovnoga muzeja proputovali su dijelom puta kojim je još 1863. godine proputovao i Brusina. Izlošci Spiridona Brusine koji su izloženi u muzeju probudili su nove spoznaje i želju za radom mladih i genijalnih geografa Zadarske županije.


 NAJBOLJI UČENICI




5. razred
1. mjesto Marija Pelaić, OŠ Stankovci
2. mjesto Dominik Čolak, OŠ Šimuna Kožičića Benje
3. mjesto Ruby Ivosić, OŠ Petar Preradović
6. razred
1. mjesto Katarina Vulić, OŠ Šimuna Kožičića Benje
2. mjesto Ante Marić, OŠ Stanovi
3. mjesto Ana Vukoja, OŠ Pakoštane
7. razred
1. mjesto Josip Gjergja, OŠ Petar Preradović
2. mjesto Marko Marić, OŠ Stanovi
3. mjesto Matea Brkić, OŠ Obrovac
8.razred
1. mjesto Marko Morović, OŠ Sveti Filip i Jakov
2. mjesto Katarina Mikulić, OŠ Benkovac
3. mjesto Bruno Brzić, OŠ Biograd