Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Uskače privatni kapital, Zadar s Downeyem traži ostanak

11.03.2011. 23:00
Uskače privatni kapital, Zadar s Downeyem traži ostanak


Uoči pretposljednjeg kola Jadranske lige, onoga koje Zadru može produžiti ili oduzeti nadu u ostanak, najveće pitanje bilo je koji će sastav na raspolaganju imati Josip Grdović. Preciznije, hoće li ili neće u nedjelju protiv Hemofarma nastupiti Devan Downey, koji je bio jedan od ključnih igrača u pobjedi nad Cibonom.
Da momčad s njim ima kvalitetu više, u to nema sumnje, a razlika se vidjela i na utakmici protiv Partizana. Američki razigravač, podsjećamo, nije otputovao u Beograd, jer je zbog neisplaćene plaće propustio posljednji trening prije puta, a Zadar je potopljen sa 35 razlike. Ne mora značiti da bi s njim prošao bolje, jer igrao je Downey i u Novom Mestu protiv Krke (-28), no igrač više u rotaciji, posebno takav i na toj poziciji, sigurno bi dobro došao. Neko vrijeme je bilo upitno hoće li uopće ostati u momčadi, no u klubu na sve načine pokušavaju riješiti ovaj problem, kako bi Downey ipak bio u sastavu za Hemofarm.
Privatna posudba rješava dug
– Došlo je do nesporazuma, jer mu je nešto obećano, a nije ispunjeno i zato je otišao s treninga. U prvi mah je bilo govora o tome da ga se u potpunosti odreknemo, ali kada smo prespavali, mislim da je bolja odluka da ga zadržimo za ove jako bitne utakmice. U tom pravcu uprava pokušava pronaći rješenje da se podmiri dug, ne samo njemu, nego svim igračima. Jer rekli smo da su nama svi igrači, koji imaju ugovor, podjednako važni. No, Amerikanci, za razliku od domaćih, nemaju strpljenja. Imamo naznaka da bi se to moglo riješiti i da bi u nedjelju na utakmici mogli biti kompletni  – rekao je Branko Skroče.
Sportski direktor Zadra dodao je još nešto.
– S obzirom da nam je račun blokiran, to je privatna inicijativa ljudi, koji bi posudili svoje novce, a mi bismo im jednoga dana, kada budemo imali, vratili.
O kojim se ljudima radi nije rečeno.
Bez odgovora na tvrdu igru
Uoči ogleda s Hemofarmom, trener Zadra analizirao je pogreške, koje je njegova momčad radila na utakmici s Partizanom, a koje se sutra neće smjeti ponoviti, želi li se doći do pozitivnog rezultata.
– U prvih petnaestak minuta smo uspjeli kontrolirati utakmicu, na način da smo imali protok lopte i igru. Nakon toga smo se počeli sve više udaljavati od pozicija, gdje se organizira napad, s obzirom na izvanrednu obranu Partizana, tijelo u tijelo na svih pet pozicija. Naši vanjski igrači su bili predaleko i gubili smo mnogo vremena za organizaciju napada. Imali smo dosta nerezonskih šuteva, baš zato što smo sve radili presporo i ostalo bi premalo vremena, a oni su to kaznili kontranapadima. U drugom poluvremenu im nismo uspjeli odgovoriti ni u jednom segmentu, pogotovo u skoku. Momčad je postala nesigurna zbog te odlične Partizanove obrane. To je bio ključ. Nismo odgovorili na njihovu tvrdu igru i rezultat toga je -35 – kazao je Grdović, dodavši da je problem bio i izostanak Downeya, jer se momčad već naviknula na njega.
I dok je Zadru sutra pobjeda potrebna kao suho zlato, da bi zadržao šanse za ostankom u ligi, Hemofarm se nalazi u sredini tablice, s omjerom 12-12, koliko imaju i Cedevita i Radnički. Iako je uoči početka sezone ciljao na završni turnir, sada bi se zadovoljio i mjestom koje vodi u Eurokup i zato mu na Višnjiku sigurno neće nedostajati motivacije.
Ubrzani Hemofarm
Momčad Željka Lukajića je u pola sezone ostala bez najboljeg igrača Milana Mačvana, koji je otišao u Maccabi. Zanimljivo je da on, iako je odigrao samo 12 utakmica, i dalje ima najveći broj indeksnih poena u momčadi, a drugi je po broju koševa (230). Više, 251, postigao je samo Boris Savović, a ti podaci dovoljno govore koliko je Mačvan značio farmaceutima. Danas je Hemofarm vrlo ujednačena momčad, u kojoj se nitko posebno ne ističe, ali četiri pobjede u posljednjih pet utakmica govore da je u dobroj formi. U vanjskoj liniji su kapetan Miljan Pavković, Amerikanac Abdul Hamid, zatim Šutalo, Borisov, Krstović, Jeremić, sve dobro poznati igrači, s bogatim iskustvom u NLB ligi. Pod košem je promašena investicija, Amerikanac Jordan, ali zato vrlo važnu ulogu igraju Savović, Božović i Maraš, na poziciji krilnog centra.
– Hemofarm je izvanredna momčad, koja igra na memoriju. Osim toga, dobili su i kvalitet više u odnosu na prošlu sezonu, kada je igrao Mačvan, jer su ubrzali igru. Prije su igrali u četvrtoj brzini, a sada igraju u petoj ili šestoj. Nadam se da ćemo se vratiti i mentalno i fizički, nakon poraza u Beogradu. Prije svega mentalno, da bismo mogli odigrati protiv iskusne i jako kvalitetne momčadi kao što je Hemofarm. Nadam se da ćemo odigrati kao protiv Cibone. Ako to uspijemo, mislim da ćemo biti blizu pobjede.
Grdović je odmah sasjekao priču o bilo kakvom mogućem namještanju, puštanju i sličnom.
– Nemam komentara na to. Neću reći tko priča o poštenju…
Zadarskom strategu na ovoj će utakmici, uz Ivana Barančića, pomagati Samir Žuža, budući da Ante Matulović ima problema s rukom, a što se igrača tiče, upitan je nastup Branimira Longina, koji ima visoku temperaturu.


 NLB LIGA


Raspored 25. kola: Nedjelja: Zadar – Hemofarm (17), Crvena zvezda – Olimpija (12). Subota: Igokea – Široki (16), Cibona – Budućnost (17), Krka – Partizan (17), Radnički – Cedevita (17). Igrano sinoć: Nymburk – Zagreb.




 CAR SE RAZVIJA U ODLIČNOG IGRAČA


Marko Car trenutno je 7. u poretku za najkorisnijeg igrača NLB lige (valorizacija 17,29), te 7. na listi strijelaca (16,29). Unatoč tome, ne mali broj puta su na njegov račun upućene kritike, vjerojatno i veće nego što je objektivno zaslužio. Trener Josip Grdović, pak, kaže da će pod njegovim vodstvom šuter Zadra još više napredovati.
– Car je igrač, koji je navikao nositi igru i razvija se u odličnog igrača. Mislim da može mnogo bolje, naročito zato što može igrati na par pozicija. Još uvijek ima rezerve i mislim da će s mojim radom i grupnim, a kasnije i individualnim, čim riješimo ove dvije utakmice, podići kvalitetu igre, kako individualne, tako i timske.


 BROWN PRKOSI MENADŽERU ZA DOBROBIT ZADRA


Na jučerašnjoj press konferenciji, Branko Skroče je pojasnio na koji način se razlikuju situacije Masona, Downeya i Browna.
– Mason nije htio pristati ni na kakvo drugačije rješenje, nego da otiđe. Jednostavno, više nije imao strpljenja čekati. Brown, primjerice, uvijek nastoji razumijeti probleme kluba. Prkosi svom menadžeru, koji svaki dan šalje mailove i poruke da on neće igrati u subotu, srijedu ili nedjelju. A Brown ipak igra, na svoju odgovornost. Po menadžeru ni Brown ne bi bio tu. To su malo drugačiji karakteri.


 DVIJE POBJEDE HEMOFARMA U ZADRU


Zadar i Hemofarm do sada su u regionalnoj ligi odigrali 14 utakmica, 13 u regularnom dijelu sezone, a jednu na završnom turniru u Ljubljani 2008. Osam je puta slavila momčad iz Vršca, a šest puta Zadrani. Dvaput je Hemofarm slavio u Zadru, jednom u Jazinama, 7.10.2006., te jednom na Višnjiku, 13. veljače prošle godine.
2004./2005. Zadar – Hemofarm 77:59, Hemofarm – Zadar 85:84.
2005./2006. Hemofarm – Zadar 90:72, Zadar – Hemofarm 81:68.
2006./2007. Zadar – Hemofarm 71:77, Hemofarm – Zadar 91:86.
2007./2008. Zadar – Hemofarm 78:65, Hemofarm – Zadar 74:83, Zadar – Hemofarm 72:81 (F4 u Ljubljani).
2008./2009. Hemofarm – Zadar 87:81, Zadar – Hemofarm 89:75.
2009./2010. Hemofarm – Zadar 67:58, Zadar – Hemofarm 70:75.
2010./2011. Hemofarm – Zadar 74:88.