Robna razmjena Zadarske županije lani u minusu za 13,3 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
PODACI DRŽAVNOG ZAVODA ZA STATISTIKU
Za Denisa Ikića, direktora Županijske gospodarske komore, razlika nije alarmantno loša jer se radi o podacima koje je Carinska uprava evidentirala, odnosno radi se o robama koje su evidentirane u oba pravca uvoza i izvoza
Denis Ikić

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku robna razmjena Zadarske županije bilježi u 2017. godini 13,3 milijuna kuna razlike u korist uvoza u odnosu na izvoz. S obzirom da je Zadarska županija turistički orijentirana te ostvaruje značajne prihode od usluga za Denisa Ikića, direktora Županijske gospodarske komore, razlika nije alarmantno loša jer se radi o podacima koje je Carinska uprava evidentirala, odnosno radi se o robama koje su evidentirane u oba pravca uvoza i izvoza.

- Karakteristika naše županije je izvoz usluga, koje neke kontinentalne županije nemaju jer nisu turistički orijentirane i nemaju brodarsku tvrtku koju mi imamo, a on je također značajan. Prema podacima iz 2016. godine izvoz robe i usluga bio je čak 3 milijarde kuna, a omjer izvoza roba i izvoza usluga je 58 prema 42 posto. Podatke za 2017. godinu imat ćemo u svibnju jer imamo jednu našu turističku tvrtku koja ostvaruje značajne prihode na inozemnom tržištu, a prikazali su ih da su sve ostvarili u Hrvatskoj, naglašava Ikić. Gospodarstvo Zadarske županije, kada se govori o robnoj razmjeni, do prošle godine bilo je u plusu, ali metodologija Hrvatske gospodarske komore pribraja i usluge koje se ostvaruju u odnosu na inozemstvo, te stoga i prvi čovjek ŽGK nije zabrinut za trenutni minus na strani izvoza.

- Za Zadarsku županiju najvažniji su partneri Italija, Njemačka Slovenija i Japan, čine gotovo 60 posto izvoznog tržišta u robama. Što se tiče uvoza to su Italija, Njemačka, Slovenija i Francuska, a poljoprivreda, šumarstvo, prerađivačka industrija i ribarstvo čine čak 96 posto izvoza Zadarske županije. Prerađivačka industrija je vrlo kvalitetna jer se radi o proizvodnji dijelova za automobilsku industriju, radi se o velikom broju zaposlenih inženjera tehničke struke i to u 4-5 tvrtki koje trenutno rade u našoj županiji. Što se tiče ribarstva oko 500 milijuna kuna prometa čine samo 2-3 tvrtke, zapravo uvijek se iste tvrtke nalaze na vrhu liste izvoznika. Imamo nekoliko turističkih tvrtki koje ostvaruju značajne prihode i one su također važne za gospodarsku sliku naše županije. Tvrtke koje doprinose razvoju izvoza roba i usluga iste su i to u konkurenciji na EU tržištu, a radi se o tvrtkama koje su okrenute prema globalnom tržištu, naglasio je Ikić.

Poduzetničke zone koje su dijelom i Prostornog plana Zadarske županije jedan su od važnih razvojnih faktora koji utječe na ukupnu gospodarsku sliku županije, a za koje Ikić kaže kako se radi o 5-6 poslovnih zona u kojima se razvijaju prerađivački i proizvodni projekti usmjereni većinom na izvoz.

- HGK do 2022. godine treba uspostaviti mrežu gospodarskih misija u inozemstvu, a sve kako bi se pomoglo poduzetnicima. Zapravo želimo kopirati austrijski model jer oni su povećali izvoz upravo nakon otvaranja svojih predstavništava u svijetu. Naš je cilj digitalizacija i promocija, mislim kako to može biti velika pomoć našim poduzetnicima, zaključio je direktor Županijske komore HGK Denis Ikić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno