Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

KOLEGIJ GRADONAČELNIKA Jača kontrola javnih površina, komunalni redari radit će do ponoći

12.03.2020. 15:12


Moramo disati, živjeti, raditi i ići naprijed. Ne trebamo paničariti, ali moramo biti oprezni i slušati naputke našeg Stožera za civilnu zaštitu i naravno, onog na nacionalnoj razini i držati se savjeta i preporuka stručnjaka. Pratimo razvoj situacije oko koronavirusa, ali postoji mogućnost i odgađanja sjednice Gradskog vijeća koja je zakazana za utorak 17. ovog mjeseca, rekao je na početku jutrošnjeg javnog kolegija sa svojim pročelnicima zadarski gradonačelnik Branko Dukić.
Osvrnuo se i na inicijativu nekolicine sugrađana koji u ime svih stanovnika Poluotoka, pokušavaju upozoriti na činjenicu kako je iz godine u godinu, život doveden do ruba izdržljivosti zbog mnogih problema koji za posljedicu imaju sve veće iseljavanje građana s Poluotoka.
– Mi smo sjeli i razgovarali sa skupinom građana s Poluotoka, raspravljali smo ovdje i u gradskoj upravi, prošetali smo gradom i vidjeli gdje su problemi koje ćemo rješavati u suradnji s obrtnicima, poduzetnicima i svima zainteresiranima. Moramo pronaći balans između turizma i kapitala, s jedne, te interesa stanovnika, s druge strane. Međutim, moram objasniti kako javnost ponekad nije svjesna da su naše nadležnosti uske primjerice, kod inspekcijskih ili imovinskopravnih odnosa su nam ingerencije jako male – naglasio je Dukić.


Jača kontrola "štekata"
Dodao je kako smo svi svjedoci "rasta" štekata i uzurpacije zelenih površina te kako se i u tom segmentu približavamo rubu održivosti javnih prostora namijenjenih uslužnoj djelatnosti jer se reklame, štandovi i štekati postavljaju mimo ugovora te je zaključio kako se mora bolje štititi javni prostor.
– Klin se klinom izbija, a mi koronu "izbijamo" Koronom, rekao je potom duhovito, gradonačelnik Dukić i prepustio riječ pročelniku Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Tomislavu Koroni koji je najavio kako će Grad strože povesti računa o "svemu izvan gabarita" te je najavio kako će zbog cijele situacije vezane i uz koronavirus obrtnicima na Poluotoku, zimski popust od deset posto na plaćanje najamnine preko tri zimska mjeseca, produžiti i na travanj s popustom od 15 posto. Ali, tu odluku treba potvrditi Gradsko vijeće. Korona je otkrio i kako će Grad formirati posebnu radnu skupinu sastavljenu od službenika više upravnih odjela i zadarskih konzervatora, a ta bi radna skupina trebala multidisciplinarno gledati na korištenje javnih površina.


Aplikacija s digitalnom mapom javnih površina
– Izradit će se i aplikacija s digitalnom mapom svih javnih površina u zakupu, ali bi tu mapu trebalo uskladiti s već postojećim Registrom gradskih nekretnina. Javne površine su određene, a povremeno izlaženje izvan okvira i gabarita u poslijepodnevnim i večernjim satima je posao komunalnih redara, objasnio je Korona, dok je Robertino Dujela pročelnik UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša rekao kako su komunalni redari nadzornici nad provođenjem odluka Gradskog vijeća, pa i one o zakupu javnih površina.
– Pojačano ćemo sve nadzirati i to s postojećim resursima. Ove godine nećemo zbog toga zapošljavati "sezonce". Od ove sezone, umjesto do 22 sata, komunalni redari će obilaziti sporne lokacije do 24 sata – najavio je pročelnik Dujela.
Šime Erlić pročelnik za EU fondove naglasio je kako su upravo proteklih dana stigla dva vrijedna ugovora za projekt – Implementacija pametnih prometnih rješenja upotrebom novih tehnologija i projekt "Zadar Urban Mobility" čija je sveukupna vrijednost oko 50 milijuna kuna.
– Preko 85 posto je bespovratnih sredstava, a riječ je o projektima koji će se odvijati usporedno, rekao je pročelnik Erlić.
 




Veliki problem nesavjesno odlaganje otpada


Pročelnik Dujela podnio je i izvješće o zbrinjavanju otpada na području Grada, pa je objasnio kako je prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, propisano da se zbog sprječavanja nepropisnog odbacivanja otpada, treba uspostaviti sustav evidentiranja lokacija odbačenog otpada i Grad Zadar je tako, evidentirao 27 lokacija.
– U 2019. godini provedeno je pet akcija čišćenja u kojima je uklonjeno ukupno 6,457 tona otpada. Akcijama čišćenja su provedene na inicijativu Grada Zadra, a u suradnji s Čistoćom i Vodovodom. U akciji koja je trajala od 15. do 17. travnja 2019. uklonjeno je 158 tona otpada s divljih odlagališta na predjelu Novog Bokanjca. a u akciji koja je trajala od 10. do 11. prosinca te od 17. do 18. prosinca 2019. uklonjeno je 259,9 tona otpada duž puta koji vodi od južnog ulaza u trgovački centar Supernova Zadar prema pogonu betonare. Cilj je bio potaknuti zajedničku brigu javnih institucija te javnosti poslati pozitivnu poruku i utjecati na razinu svijesti o odgovornom postupanju s otpadom, rekao je među ostalim pročelnik Dujela.