Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dva desetljeća borbe za bolji život na zadarskim otocima

12.03.2021. 11:02


Otočni sabor, Udruga za razvitak hrvatskih otoka, dobio je Godišnju nagradu Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2020. godini.
Otočni sabor osnovan je 2001. i sukladno ciljevima djeluje na području održivog razvoja u oblasti razvoja ruralnih područja. Cilj osnivanja i rada Udruge bilo je okupljanje i povezivanje svih otočana i prijatelja mora i otoka kako bi svojim zajedničkim djelovanjem ubrzali razvitak hrvatskih otoka, izjednačili uvjete života na otoku i kopnu, sudjelovali u promicanju interesa za razvoj otoka, štitili prirodu i kulturnu baštinu otoka, razvijali ekološku svijest otočana, sprječavali ugrožavanje drugih mjesta na otoku i drugih otoka, pomagali legalnoj vlasti primjenom tolerantnog dijaloga, djelujući, kako kažu, » ni pri ni protiv vlasti«.


Važna postignuća
– Kao udruga s dvadesetogodišnjim radom prepoznati smo i predloženi za županijsku Godišnju nagradu koja je ujedno i priznanje svim osnivačima i članovima Udruge, ističe predsjednik Otočnog sabora Denis Barić otkrivajući i najčešće probleme koji muče otočane i način na koji ih nastoje riješiti.
– Svaki otok i svako naselje na otoku je specifično i ima svoje probleme. Uvijek je aktualno povezivanje otoka i kopna i međuotočno povezivanje. Jedan od većih problema je provedba pojedinih zakonskih akata za koje možemo slobodno reći da koče gospodarski razvoj otoka. Tu je uvijek aktualno povezivanje otoka i broj pomorskih linija kako trajektnih, tako katamaranskih i brodskih linija, otkriva Barić, ali naglašava kako se ne može reći da nema poboljšanja na otocima.
Međutim, kako kaže, ima još puno prostora za napredak.
– Kad govorim o mogućnostima napretka, onda mislim na prilagodbe zakonskih akata prema terenu, odnosno položajima samih otoka i njihovih statusa. Donesen je Zakon o otocima, a on se, nažalost, ne implementira u druge donesene zakone. Nemaju svi zakoni jednaku mogućnost provedbe na području RH, ističe predsjednik Otočnog sabora koji kao najvažnije postignuće tijekom posljednjih nekoliko godina izdvaja donošenje novog Zakona o otocima te Zakona o obalnom linijskom pomorskom prometu kao i promjenu prava na veću količinu vode po članu domaćinstva te pravo gospodarstvenika na subvencioniranu vodu.


Član Europske federacije malih otoka
– Jednim od većih uspjeha smatramo to što se od samog osnutka borilo za proglašenje Isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu i to smo dočekali. Otočni Sabor je prešao i državne granice i tako je postao član ESIN-a, odnosno Europske federacije malih otoka, potpisnik Deklaracije o Pametnim otocima i član Europskog registra transparentnosti gdje pratimo rad pojedinih radnih grupa pri Europskoj komisiji i parlamentu. Tako u radu pri EU aktivno sudjelujemo samostalno ili preko ESIN-a kao njihovi članovi. Kao zadnje postignuće bismo mogli izdvojiti povrat dostave paketa težih od 2 kg od strane Hrvatske pošte na sve otoke, vraćena je dostava paketa do 10 kg, nabraja Barić uspjehe Otočnog sabora koji znatno doprinose boljoj svakodnevnici otočana.
Kako saznajemo, u budućnosti planiraju nastavak borbe za poboljšanje životnog standarda na otocima pomoću kvalitetne primjene drugih zakonskih akata koji ne zaustavljaju gospodarski razvoj otoka.
– Posebno ćemo se boriti za implementaciju dijelova Zakona o otocima u druge zakonske akte u RH. Pred nama je i nastavak borbe za kvalitetniju indeksaciju otoka, zaključuje Barić.