Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kontrola skoka i Čovića formula za sedmu pobjedu

12.03.2021. 08:16


Osnovni dio regionalne lige s 21. kolom ulazi u završni kvartal sezone, no i dalje je mnogo nepoznanica, i na vrhu i na samom začelju ljestvice. Jedino što se može sa sigurnošću potvrditi je polarizacija na ljestvici koja prva upada u oči jer prvih šest klubova se aktivno bori za plasman u doigravanje dok se od sedmog do 13. mjesta natiskalo sedam klubova koji sa strepnjom gledaju prema završnim utakmicama, s tek jednim ciljem da se nakon 26. kola ne nađu na tom neželjenom 13. mjestu koje vodi u dodatne kvalifikacije za ostanak u ligi. Naravno, u tom donjem domu nalaze se, i to od samog početka sezone, košarkaši Zadra kojima je večerašnji sraz u Krešinom domu kontra FMP-a iznimno bitan. Svaka pobjeda će do kraja osnovnog dijela vrijediti zlata, a posebno u okršajima s direktnim konkurentima poput »Pantera« iz Železnika.


Atleticizam gostiju
Zadrani se u ovom trenutku nalaze na 12. poziciji iako bi zapravo bili na diobi osmog mjesta sa Splitom, Krkom i FMP-om da nemaju najmanji broj odigranih utakmica u odnosu na ostale tzv. davljenike. Taj trenutačni poredak je varljiv i zbog neupisanih pobjeda svim sljedećim protivnicima Koper Primorske, pa će se tako Splitu, Partizanu, Krki i Borcu do kraja osnovnog dijela pridodati još dva boda iz tih neodigranih utakmica s Kopranima što još više potencira važnost bodova u večerašnjem ogledu s FMP-om. Svjesnost o tome koliko bi pobjeda donijela rasterećenja u zadarsku svlačionicu ističe i Ivan Perinčić koji će i u ovoj utakmici biti istureni čovjek na klupi domaćina jer Veljko Mršić je i dalje »izvan stroja« zbog komplikacija s postcovidom.
– Ovo nam je bitna utakmica i zato moramo napraviti sve što je u našoj moći da izađemo iz nje kao pobjednici. FMP je zanimljiva momčad s puno mladih igrača i atletski je izuzetno dobra. »Pick and roll« igru Čovića i njihovih visokih igrača je ključ do uspjeha. Također, moramo kontrolirati obrambeni skok jer je FMP momčad koja stalno ide na napadački skok, dok smo mi u zadnjih nekoliko utakmica imali dosta problema u tom segmentu igre. Stoga je fokus na treningu išao uglavnom u tom smjeru. Veselim se utakmici, vidim da su dečki pozitivni i jedva čekaju njen početak. A, uspjeli smo ovaj tjedan i odmoriti neke igrače kojima je to bilo potrebno – kazao je Perinčić koji je naglasak stavio na limitiranje najubojitijeg oružja FMP-a, skok igri.


Fokus na obrani
Kad je riječ o tom segmentu oni su uz Partizan najpotentnija momčad u napadačkom skoku, prosječno hvataju 11.4 lopti pod protivničkim košem, a koliko se ti skokovi pretvaraju u poene dokazat će i podatak da su momci iz Železnika izrazito napadački orijentirani s prosjekom od skoro 85 poena po utakmici. Sve to ukazuje da će Zadrani svoju priliku tražiti na obrambenom kraju terena, a najbolji poznavatelj prilika u protivničkom taboru sigurno je nekadašnji član »Pantera« Aleksandar Bursać.
– Oni su talentirana mlada momčad i glavne su im prednosti trčanje u tranziciji, skok i »pick and roll« igra s Filipom Čovićem na čelu. Ako to zaustavimo mislim da neće biti nekih većih problema. Pored toga, moramo se najviše fokusirati na sebe jer ako igramo našu igru mislim da nećemo imati nekih problema, prvenstveno se tu misli na naš fokus u obrani – kazao je Bursać pred ogled s FMP-om koji se igra večeras u 20 sati, a ni 24 sata potom ih očekuje 24. ovosezonska premijerligaška obaveza protiv Alkara također na domaćem parketu.
– Idemo korak po korak, sad smo fokusirani na FMP onda već sutradan se okrećemo Alkaru pa zatim onim sljedećim. Sve ide svojim ritmom, idemo »step by step« kako bi se reklo- kazao je za kraj Bursać.




Carter nije sto posto siguran za nastup


U ovakvim biti ili ne biti utakmicama krajnji ishod uvijek ovisi o raspoloživom kadru pojedinoe momčadi, i u tom kontekstu Perinčiću je od krucijalnog značaja da se na parketu protiv FMP-a nađe ponajbolji igrač Zadra ove sezone, Amerikanac Justin Carter. On je nakon ozljede gležnja koju je zaradio u Baru propustio oglede s Budućnosti i Furnirom te klupska medicinska služba daje sve od sebe kako bi ga osposobila za večerašnju utakmicu. Takav igrač na parketu itekako bi podigao akcije Zadrana, a Perinčić se nada da bi Justin mogao povesti suigrače u pohod na sedmu pobjedu.


– Naša medicinska služba, na čelu s Babićem i Grdovićem, radi sve što je u njenoj moći da osposobi Cartera. Međutim, još uvijek nije sto posto sigurno da će igrati jer još uvijek osjeća veliku bol tako da ćemo danas u dogovoru s medicinskom službom i s Justinom odlučiti hoće li nastupiti – kazao je Perinčić.