Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sučić: Zadar je grad prvorazredne hrvatske knjige

11.04.2012. 22:00
Sučić: Zadar je grad prvorazredne hrvatske knjige


Najvažniji i najveći nakladnik knjiga i časopisa u Hrvatskoj jest Matica hrvatska koja ove godine slavi 170 godina djelovanja. Tim povodom sinoć je u Gradskoj knjižnici Zadar otvorena izložba “170 godina Matice hrvatske”, koju su otvorili ravnatelj knjižnice Ivan Pehar i Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice. Koliko je važna uloga ove institucije u kulturnom i povijesnom životu Hrvatske, teško je reći u nekoliko rečenica, a kako je naglasio Ivan Pehar, Matica hrvatska je jedina institucija koja se može nazvati svehrvatskom.
– Iako se zbog režima gasila dvaput, ipak je uspjela preživjeti i održati se. Mnogi mediji i danas sa svojom komunističkom retorikom pokušavaju umanjiti značaj i ugled Matice hrvatske, ali bezuspješno, jer je upravo Matica, uz katoličku crkvu, jedina institucija koja je uspjela povezati Hrvate u iseljeništvu i domovini, rekao je između ostalog ravnatelj Gradske knjižnice Zadar, koji je zahvalio Matici što je odlučila ovu vrijednu izložbu darovati Zadru, odmah nakon Zagreba.
Potpredsjednik Matice Stjepan Sučić kazao je da je Zadar zaslužio biti domaćin ove izložbe.
– Zadar je grad prvorazredne hrvatske knjige, u kojem se oduvijek skrbilo o kulturi knjige i umjetnosti uopće, jer hrvatskom knjigom ovdje je prožeta svaka hrvatska kuća i hrvatska škola. Iako živimo u vrlo siromašnoj zemlji, ne smijemo zaboraviti da živimo i u domovini bogate kulture i stvaralaštva, poručio je Sučić koji je nazočnima na otvorenju izložbe prenio pozdrave Igora Zidića, predsjednika Matice.
Sučić je naglasio da će posjetitelji izložbe imati priliku vidjeti neka od najranijih izdanja Matice, poput “Priče iz davnine” Ivane Brlić Mažuranić iz 1916. godine te mnoga druga izdanja, poglavito naslove iz Stoljeća hrvatske književnosti, najslavnije biblioteke Matice, zatim brojne časopise i znanstvena djela. U Središnjici i ograncima Matice godišnje se objavilo više od stotinu knjiga, a brojne su nagrađene najvažnijim hrvatskim književnim nagradama. Ovom prigodom Sučić je posebno pohvalio rad zadarskog i paškog ogranka Matice.