Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

BILJANA BORZAN Neću stati dok projekt ugradnje liftova ne bude realiziran!

12.04.2019. 10:11
BILJANA BORZAN Neću stati dok projekt ugradnje liftova ne bude realiziran!


SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu i kandidatkinja na listi za EU, Biljana Borzan, u Zadru je održala konferenciju za novinare pod nazivom "EU fondovi – ugradnja dizala, dostupnost do stana".
Predsjednik zadarske organizacije, Antun Novoselović, predstavio ju  je kao "sadašnju i buduću zastupnicu u EU parlamentu koju svi dobro  poznaju jer je riječ o jednoj od najaktivnijih i najprepoznatljivijih hrvatskih eurozastupnica, dobitnici EU oskara za 2017. kao najboljoj eurozastupnici u području ženskih prava":
– Dobro je poznamo po njenom angažmanu izjednačavanja kvalitete  proizvoda na zapadnom i istočnom tržištu Europske unije gdje je postigla odlične rezultate. Jedan od projekata na kojima je Biljana vrijedno  radila je i privlačenje sredstava iz EU fondova za izgradnju dizala u  sklopu projekta "Dostupnost do stana". U Hrvatskoj postoji 16.000  zgrada s tri ili više kata koje nemaju ugrađena dizala za starije, manje  pokretne te osobe s invaliditetom, a dobar dio takvih zgrada imamo i  u Zadru. Tražili smo da se Zadar uključi u ovaj projekt te da se stanarima financira dio od 15 posto kojih bi sami morali platiti, no do danas  nismo dobili nikakav odgovor – upozorila je Borzan, dodajući kako je to  jedna od vrlo emotivnih tema s kojima se ona voli baviti, pokušavajući  ih riješiti:


Šutnja Ministarstva regionalnog razvoja
– Ovo je bio projekt Koordinacijskog odbora udruga umirovljenika  Hrvatske pošte i HT- a koji su mi se obratili sa zamolbom da vidim postoji li mogućnost da se iz EU fondova financira ugradnja liftova u zgrade. Budući da se Europska unija strateški odredila za takozvanu deinstitucionalizaciju, odnosno da osobe sa zdravstvenim problemima i  starije teško pokretne što duže ostaju u svome domu, u prirodnom  okruženju sa svojim prijateljima, susjedima i rodbinom, a ne da idu  živjeti u instituciju. Upravo zbog tog određenja EU-a, projekt ugradnje  dizala se činio kao sasvim logičan potez. Poslala sam pisano zastupničko pitanje i dobila odgovor da je to moguće financirati, međutim  unatoč potvrdnom odgovoru EU komisije, Ministarstvo regionalnog  razvoja i EU fondova dugo se uopće nije oglašavalo, odnosno odbijalo  je mogućnost jednog ovakvog projekta – kazala je Borzan, dodajući da  je razlog tome u programu koji se radi za finanijsko razdoblje na sedam  godina  te ovakav projekt i nije bio predviđen:


EU provjerava koliko novca privlačimo
– Međutim, svaka država ima pravo mijenjati te programe, a u sedam  godina unaprijed ne može predvidjeti neke dobre ideje koje će se pojaviti. EU komisija  u tom smislu omogućuje da u hodu mijenjate te  programe kako biste omogućili financiranje nekog projekta kojeg  možda prije četiri ili pet godina niste predvidjeli. No, uvjet za to je da  ste minimalno uspješni u povlačenju sredstava iz EU fondova prema  kriterijima EU komisije, no kako smo mi, na žalost, izuzetno neuspješna zemlja u povlačenju novca EU fondova, zbog toga EU komisija  nije odobrila promjenu programa i mogućnost realizacije ovakvog projekta. U ovom će nas trenutku EU komisija monitorirati kako privlačimo sredstva te ukoliko smo se popravili, u hodu će nam omogućiti  ovakav projekt – naglasila je SDP-ova zastupnica, napominjući da zasad  nemaju nikakve informacije što se zapravo dogodilo i postoji li ikakva  mogućnost realizacije ovog projekta.
Podsjetila je i na najavu ministrice Žalac o raspisivanju pilot projekta  u kojem bi se, bez obzira na odgovor EU komisije, financiralo dizala, no  kako je riječ o pilot projektu, pretpostavka je kako se ipak radi o manjem broju dizala:
– Nadam se da ovo što je ministrica najavila nije bilo samo mazanje očiju i pokušaj ušutkavanja ljudi iz udruge koji su ovo inicirali i mene kao EU zastupnice jer ako jest, mogu odmah odgovorno reći da  neću stati dokle god ovaj projekt ne bude realiziran. Isto tako nadam se  da rebalans tog operativnog programa zapravo nije žrtva unutarstranačkih odnosa u HDZ-u i trenutne pozicije ministrice Žalac – zaključila  je Borzan, nakon čega je sa zadarskim SDP-ovcima na Narodnom trgu  nastavila druženje s građanima.




Ugradnja jednog dizala košta 350.000 kuna
– Prema procjenama prosječna ugradnja jednog dizala košta 350.000  kuna i Europska unija bila bi spremna financirati 85 posto toga iznosa.  Koliki će točno biti omjeri sufinanciranja ovisit će u potpunosti o Ministarstvu i Vladi RH. Kao što je već rekao kolega Novoselović, Grad  Split se već odlučio na ugradnju dizala iz gradskog proračuna i već su  nas kontaktirali iz drugih gradova sa upitima te mogu reći da za ovaj  projekt, unatoč tome što u Ministarstvu tvrde suprotno, ima interesa  građana – poručuje Borzan.