Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

NOVI PROJEKT Deset asistenata za deset korisnika

12.04.2019. 14:53
NOVI PROJEKT Deset asistenata za deset korisnika


Zahvaljujući trudu i sustavnom zalaganju Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije započela je provedba i trećega projekta kojim je oboljelima od teškog oblika multiple skleroze omogućeno korištenje usluga osobnih asistenata koji im uvelike olakšavaju svakodnevni život s ovom progresivnom degenerativnom bolesti središnjeg živčanog sustava.
Projekt "Osobni asistent za oboljele od multiple skleroze Zadarske županije III", čiji je nositelj Društvo oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije, predstavljen je danas u prostorijama ovog društva, a s njegovom provedbom i važnošću za oboljele, javnost je upoznala Marija Juravić Vulić, voditeljica projekta "Osobni asistent za oboljele od multiple skleroze Zadarske županije III".


Sufinanciranje od strane Europske unije
– Kroz ovaj projekt zaposleno je deset osobnih asistenata na pola radnog vremena kako bi pružili potporu za deset korisnika – osoba oboljelih od multiple skleroze. Sedam korisnika živi na području grada Zadra, a zaposleni su i asistenti za korisnike na području Vrsi, Kali na otoku Ugljanu i Velike Popine, mjesta 20 kilometara od Gračaca, kazala je na jučerašnjoj početnoj konferenciji Marija Juravić Vulić, te naglasila kako je ovo treći po redu projekt sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru provedbe Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.
– Cilj projekta je uspostaviti podršku samostalnom življenju i socijalnoj uključenosti oboljelih od multiple skleroze kroz pružanje usluge osobne asistencije. Zapošljavanjem osobnog asistenta osoba oboljela od MS-a dobiva veću samostalnost i kontrolu nad vlastitim životom, mogućnost veće uključenosti i aktivnosti u zajednici, a obitelj oboljelog potporu i slobodno vrijeme, istaknula je Juravić Vulić. Naime, kako je riječ o kroničnoj, autoimunoj, neurološkoj i progresivnoj bolesti koja je neizlječiva i nepredvidivog tijeka, multipla skleroza zadire u sve aspekte života i može dovesti do socijalne isključenosti i fizičke izolacije oboljelih. Pomoć oboljelima pružaju uglavnom članovi obitelji, te u obiteljima u kojima je dugo godina nepokretan član, dolazi do niza problema, te je potrebno omogućiti odmor onome koji se brine o oboljelom. Stoga je osobni asistent najbolje rješenje za teško oboljele osobe jer im pruža svu potrebnu pomoć – od osobne brige za korisnika kao što je higijena, pomoć pri odijevanju i hranjenju, pripremanju obroka, pomoć pri održavanju čistoće stambenog prostora, pomoć pri kućanskim poslovima, pa sve do pomoći u aktivnostima svakodnevnog života, te kao pratnja u socijalnim aktivnostima.


Vrijednost projekta je 1.375.754 kuna
– Smatramo da je ovaj projekt hvalevrijedan i sretni smo što možemo biti njegovi nosioci, međutim, moramo spomenuti i nekoliko poteškoća s kojima se susrećemo, a za koje mislimo da će stvarati sve više problema u provedbi kako ovog tako i svakog projekta u okviru razvoja usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom, napominje Marija Juravić Vulić, te ističe kako su problemi na tržištu radne snage i njen kronični nedostatak na razini cijele Hrvatske vidljivi i kod pronalaska osobnih asistenata na području Zadarske županije i to ne samo u vrijeme sezone kada je općenito problem pronaći osobu koja će raditi na pola radnog vremena.
– Naše Društvo pruža uslugu osobne asistencije već 12 godina putem programa sadašnjeg Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a plaća osobnog asistenta se od onda nije mijenjala. Naime, osobni asistenti su zaposleni na pola radnog vremena za plaću od 2.000 kuna, plus putni troškovi. U sklopu ovog projekta plaća za osobne asistente je određena Uputama za prijavitelje, te je nije moguće mijenjati. Smatramo da se u 12 godina životni standard promijenio, te da je posao osobnog asistenta vrlo specifičan, te psihički i fizički zahtjevan. U nekoliko navrata u zadnjih godinu dana imali smo velikih poteškoća u pronalasku osobnih asistenata za vrijeme zamjena za korištenje godišnjih odmora ili bolovanja, te nakon odlaska osobnog asistenta, kako na području grada Zadra tako i u ruralnim područjima koje pokrivamo, naglasila je problem koji postaje sve izraženiji u provedbi ovog vrijednog projekta. Kako bi se umanjile poteškoće pri provedbi ovog i budućih projekta, te pri pronalasku adekvatnih i kvalitetnih djelatnika smatramo da bi trebalo korigirati visinu mjesečnih primanja osobnih asistenata kroz uredbe na nacionalnoj razini, upozorava Marija Juravić Vulić u ime Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije.
Inače, projekt "Osobni asistent za oboljele od multiple skleroze Zadarske županije III" traje 24 mjeseca, a njegova ukupna vrijednost je 1.375.754 kuna.