Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Mršić: Cibona je bila uporna, više je htjela i zasluženo slavila

12.04.2021. 07:09


U najavi prvog ovosezonskog regionalnog okršaja s Cibonom Veljko Mršić je u potpunosti breme favorita stavio na leđa Zagrepčana što se na kraju i obistinilo jer je Zadar unatoč odličnoj igri u prve tri četvrtine po prvi put ove sezone derbi najvećih hrvatskih klubova napustio teren pognute glave. U prilog toj jednoj defetističkoj izjavi, svakako neuobičajenoj iz pozicije trenera Zadra uoči sraza s najljućim rivalom, mogla je ići činjenica da su njegovi igrači po treći put morali na parket u samo pet dana, no s druge strane je domaći strateg Vladimir Jovanović u utakmicu koja mu donosi ulaz u sigurnu luku bio primoran ući s tek devet igrača u zapisniku, praktički sa sedmoricom pravih i dvojicom »poletaraca« Brankovićem i Gnjidićem. Odnos snaga na terenu stoga nimalo nije favorizirao Cibose što se dobro moglo primijetiti tijekom prvih 30 i nešto minuta u kojima je carevao klub s Višnjika. Imali su Zadrani nebrojeno prilika da 10 do 12 plusa pretoče u još osjetniju prednost i tako zaključe cijelu priču, no koštala ih je prije svega izrazita nepreciznost s linije za bacanja kao i široka lepeza loših odluka u zadnjoj četvrtini. Cibona je zadnju četvrtinu dobila s 24:10, a navijačima Zadra tek se ostalo baviti misterijom završnih šest minuta u kojima su Mršićevi igrači uspjeli zabiti svega tri poena (trica Palokaja za 74:75, na minutu i pol do kraja) i tako ostaviti mrske im rivale u izglednoj situaciji za izbjegavanje pretposljednjeg mjesta na ljestvici koje vodi u kvalifikacije za ostanak.


Padanje u završnicama
Kada bi gurnuli sa strane u današnje vrijeme izrazito popularne teorije urote, strmoglavi pad igre Zadra u završnici je scenarij koji se mogao vidjeti u mnogim njihovim ovosezonskim utakmicama, posebno je pamtljiva ona s Cibonom u polufinalu Kupa, pa i one s Partizanom i FMP-om, dok su tešku dramu donijele i završnice oba dvoboja s Borcem. Svega toga je najviše svjestan sam Mršić koji nakon šokantnog poraza u Draženovom domu i nije isijavao preveliko nezadovoljstvo, kao što je znao poslije nekih ovosezonskih utakmica koje su njegovi igrači zaključili s pobjedom.
– Utakmica traje 40 minuta bez obzira što smo 30 minuta kontrolirali rezultat i stalno vodili. Zadnju četvrtinu smo odigrali loše, donijeli smo puno loših odluka na kraju i Cibona je bila uporna, više je htjela te zasluženo pobijedila, na čemu im želim čestitati. Moramo raditi na tome da te greške što smo ih radili u zadnjih pet minuta više ne ponavljamo – poprilično lakonski je Mršić sažeo viđeno u četvrtom ovosezonskom okršaju s Cibonom, ujedno i prvom koji je pripao Zagrepčanima. Prva tri, dva u HT Premijer ligi i jedan u Krešinom kupu, otišla su na stranu Zadra iako je u svim tim utakmicama Cibona kadrovski bila mnogo snažnija u odnosu na prekjučer. Pod tornjem su se u međuvremenu riješili usluga čak trojice igrača: Bundovića, Bilinovca i Markote, ostali su zbog ozljede bez mozga ekipe Reynoldsa, a jedina pridošlica Mustapić nema pravo nastupa u ABA ligi. Naravno, takve nedaće često znaju homogenizirati ostatak momčadi što je sigurno bio slučaj u subotu popodne u Draženovom domu, a karakter je domaća momčad pokazala u zadnjoj minuti kad su preko kapetana Prkačina došli do prednosti koju su i obranili u završnom napadu Zadra.


Zadnji napad
A te 23 sekunde završnice mogle su se svakako pametnije odigrati jer Zadranima je i dvica bila dovoljna za pobjedu, jedno bacanje dostajalo je za produžetak, no ipak je Mavra odlučio rješenje potražiti šutom za tri. Pokazala se ta odluka pogrešnom kao i mnoge koje su donijeli Mršićevi igrači u toj kobnoj po njih zadnjoj četvrtini.
– Ideja je bila da potrošimo desetak sekundi kroz jednu kretnju pa da blok napravi igrač koji je čuvan od Novačića i da tu dođe do preuzimanja nakon čega bi ga napali jedan na jedan kako bi probali stvoriti nekakav višak i onda doći do jedne dobre situacije. Nismo to dobro odradili, i na kraju se došlo do jednog teškog šuta, što je bila samo još jedna u nizu naših loših napadačkih odluka u ovoj utakmici – osvrnuo se trener Zadra na završnu akciju njegovog sastava koji će potvrdu abaligaškog o(p)stanka tražiti već preksutra, protiv istog protivnika, na parketu Krešine dvorane u sklopu zaostale utakmice 12. kola.




Jovanović: Na kraju smo pokazali karakter
Veselo raspoloženje vladalo je u svlačionici Cibone po završetku dvoboja sa Zadrom. Opravdano jer su igrači Vladimira Jovanovića preokrenuli stanje na parketu u zadnjoj četvrtini i tako stigli do opstanka vrijedne pobjede.
– Čestitam mojim momcima na pobjedi, puno im je ovo značilo i baš su željeli pobijediti. Drago mi je da smo na kraju to uspjeli iako na kraju utakmica nije bila kakvu smo svi mi priželjkivali. Na kraju smo opet pokazali karakter i uvijek govorim svojim igračima da utakmica traje 40 minuta i ovo bi im trebao biti poticaj da budu još bolji i da ostvarimo ambicije koje su ispred nas postavljene. Zadru čestitam na velikoj energiji, ovo im je bila treća utakmica u pet dana, ali su izašli jako motivirani. Carter je odigrao fenomenalno i bili su praktički na šut do pobjede – kazao je Jovanović.