Psihosocijalna pomoć roditeljima 65-ero djece s poteškoćama u razvoju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Biogradski CZSS u zajedništvu s Gradom pokreće projekt
Pokrećemo projekt pod nazivom »Psihosocijalna pomoć i podrška roditeljima djece s poteškoćama u razvoju na području Grada Biograd na Moru«. Biogradsko područje ima 65-ero djece s poteškoćama u razvoju. Roditelji su s velikom radošću primili vijest od održavanju radionica, već je prijavljeno 15 roditelja, kazala je Ivana Zrilić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb
Velimir BRKIĆ
Nova zgrada Centra za socijalnu skrb iznad Jadranske magistrale

Na području Centra za socijalnu skrb Biograd na Moru ima 65-ero djece s poteškoćama u razvoju.
- U zajedništvu s Gradom Biogradom, počevši od svibnja, u trajanju od 12 mjeseci, pokrećemo projekt pod nazivom »Psihosocijalna pomoć i podrška roditeljima djece s poteškoćama u razvoju na području Grada Biograd na Moru«, kazala je Ivana Zrilić, ravnateljica biogradskog Centra za socijalnu skrb.
Ukupni trošak projekta iznosi 20.687,52 kuna. Troškove tiskanja radnog i oglasnog materijala kao i osvježenje za sve sudionike radionica snosit će Centar za socijalnu skrb Biograd na Moru.

Dva puta mjesečno

- Opći cilj je unaprijediti kvalitetu života roditelja i djece s poteškoćama u razvoju, istaknula je Zrilić, zahvalivši se pritom gradonačelniku Ivanu Knezu na svestranoj podršci Centru i empatiji prema djeci s poteškoćama u razvoju.
Radionice će se provoditi po Gestalt psihoterapijskom pravcu, koji je jedan od široko prihvaćenih suvremenih pravaca psihoterapije. Psihoterapeutkinja Mirjana Kostić, dipl. socijalna radnica, provest će i 11 grupnih susreta.
- Naime, radionice će se provoditi dva puta mjesečno, na način da jedan susret vodi psihoterapeutkinja, a drugi susret vodi supervizorica psihosocijalnog rada. Svaki susret trajat će dva sunčana sata. Mjesec srpanj predviđen je za godišnje odmore. Radionice će se odvijati u prostoru Centra, u popodnevnim satima, kazala je Zrilić.
Specifični cilj je osnažiti majke i očeve s područja Grada Biograda na Moru, čija djeca imaju određene poteškoće u razvoju, a radi uspješnijih rezultata liječenja i prevencije daljnjih zdravstvenih i socijalnih problema.
- Roditelji su s velikom radošću primili vijest od održavanju radionica, već je prijavljeno 15 roditelja, istaknula je Zrilić.

Reduciranje roditeljske brige i stresa

Naime, trenutak u kojem je roditeljima priopćena vijest o tome da je njihovo dijete rođeno ili je steklo teškoću u razvoju, kaže ona, ostaje trajno zapamćen, iz razloga što se radi o spoznaji koja dugoročno mijenja cjelokupni život obitelji.
- Djelatnice Centra, u neposrednom radu s roditeljima djece s poteškoćama u razvoju su uočile potrebu roditelja za savjetovanjem, komunikacijom, odnosno kontinuiranom stručnom podrškom kao bi osnažili vlastite resurse i poboljšali skrb o djeci. Različita istraživanja su pokazala da pravovremeno savjetovanje i pružanje informacija o prirodi djetetovih poteškoća i načinima njihova uklanjanja kao i općenito edukacija, u znatnoj mjeri reduciraju roditeljske brige i stres te im pomažu u procesu prilagodbe na odgoj djeteta, navodi Zrilić.

Podrška i usmjeravanje

U radu s grupom roditelja djece s poteškoćama u razvoju prije svega fokus će biti na razvoju i jačanju njihovih snaga, kako bi se što lakše nosili sa svakodnevnim izazovima s kojima se susreću u djetetovom liječenju, doživljavanju njihove bolesti u odnosu na sebe kao osobe i u odnosu na okolinu.
- U svom radu s majkama i očevima supervizor će primijeniti znanja i vještine koje je stekao u svom obrazovanju kako bi pružio podršku u reflektiranju i procesu odlučivanja o aktualnim pitanjima svakog člana u određenoj situaciji. Pružat će podršku u izazovnim situacijama i sukobima s kojima se svaki roditelj čije dijete je narušenog zdravlja susreće, objašnjava Zrilić.
Isto tako nastojat će, kaže ona, pružiti podršku i usmjeravanje u procesima promjena te pomoć u dolaženju do rješenja za izazove koje će svaki član »staviti u fokus« na svakom pojedinom susretu.
- Pružanje emocionalne podrške tijekom savjetovanja je važan aspekt oporavka obitelji, prije svega u prihvaćanju emocija koje roditelji osjećaju, a koje mogu biti vrlo neugodne, poput krivnje, usamljenosti i srama.

Važni jedni drugima

Time se kod roditelja dalje pokreće postupak suočavanja s teškoćama i pronalaženja poticajnih načina u brizi za dijete što svakako skraćuje period negacije poteškoća. Istovremeno se roditelju pomaže u nadilaženju osjećaja nemoći i u preuzimanju aktivnog stava u liječenju i rehabilitaciji djeteta.
- Kroz emocionalnu podršku pokazujemo kako smo jedni drugima važni kao pojedinci te na koje smo sve načine spremni dati razumijevanje i pomoć drugima kako bismo im olakšali postojeću situaciju, zaključila je Zrilić.

Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)