Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Popravni ispit u Zagrebu

Autor: Roman Morović

11.05.2010. 22:00
Popravni ispit u Zagrebu

Foto: Zvonko KUCELIN



Oni su ponovno u uzlaznoj putanji, što su pokazali protiv Cedevite, koju su u jednom trenutku vodili 25 razlike. Mislim da prije svega trebamo pametno odgovoriti na njihov presing po cijelom terenu – kaže Rok Stipčević
Samo tri dana nakon teškog poraza od Zagreba, košarkaše Zadra očekuje novo teško iskušenje u glavnom gradu. Ovoga puta protivnik im je Cibona, jedina momčad koja im može preoteti prvo mjesto na tablici, koje drže od prvog kola lige za prvaka. Da je Zadar u Trnskom izgubio kojih desetak ili manje razlike, ne bi bilo nikakve sumnje da će igrači Danijela Jusupa večeras pod tornjem odigrati ravnopravnu utakmicu u kojoj će odlučivati nijanse. No, s obzirom na potpuni potop koji su doživjeli i očajnu igru koju su prikazali prije tri dana, pitanje je jesu li se Zadrani uspjeli dovoljno oporaviti od pretrpljenog šoka i u kakvom će stanju istrčati na parket Draženova doma.
– Psihički nismo bili toj u utakmici. Tijekom cijele utakmice nismo apsolutno ništa odigrali u napadu. U drugom dijelu smo nešto pokušali, ali to nije bilo dovoljno – komentirao je poraz od Zagreba Tomislav Ružić, kapetan Zadra i dodao.
– Moramo se oporaviti jer nas očekuje veliki derbi s Cibonom, ujedno i borba za prvo mjesto pred doigravanje. Moramo se pripremiti što bolje i pristupiti utakmici puno bolje nego protiv Zagreba, jer se vidjelo da su nam oni od početka uspjeli nametnuti svoj ritam igre. To Ciboni ne smijemo dopustiti.
Zaboraviti Trnsko
Slično razmišlja i Rok Stipčević, playmaker Zadra, koji je svjestan da on i njegovi suigrači moraju mnogo koncentriranije ući u utakmicu, žele li zadržati šanse za dobar rezultat. U Trnskom su te šanse izgubili već u prvom poluvremenu, nakon kojega su zaostajali 22 poena pa je drugo poluvrijeme za Zagrepčane bilo praktički samo odrađivanje posla.
– Sigurno da je to bio svojevrstan šok za nas, ali utakmice u ligi za prvaka su zbijene i nema vremena za neke prevelike šokove, kao ni za euforiju poslije pobjede. Prema tome, moramo se stabilizirati i to je to – kratko i jasno će Stipčević.
Trener Jusup istaknuo je kako je glavni uzrok uvjerljivog poraza bio umor, koji se nakupio kod njegovih igrača, posebice kod prve petorke, koja nosi najveći dio tereta.
– Dogodi se ta kompenzacija umora, koji se tijekom sezone nakupi. Sada mi igrači u glavama moramo pokušati prebroditi ovaj trenutak i što “friškiji” i “rekuperaniji” ući u utakmicu s Cibonom – kaže Rok.
U odnosu na atmosferu kakva je u posljednje vrijeme vladala među zadarskim košarkašima, poraz od Zagreba bio je prizemljenje i po tom pitanju. Atmosfera u momčadi sada sigurno nije onako pozitivna kakva je bila tijekom serije od dvanaest uzastopnih pobjeda, no baš sada treba pokazati karakter i vratiti se dobrim igrama.
– Ipak smo imali 11-0 i sigurno da je atmosfera bila bolje prije Zagreba. Ali dogodio nam se taj loš dan i mislim da smo izvukli pouke iz tog poraza. Oni su od prve do zadnje minute vodili, bili u svom ritmu i zasluženo su pobijedili. No, što je bilo, bilo je. Ovo je nova utakmica, novo razmišljanje i sada smo maksimalno koncentrirani na Cibonu – ističe razigravač Zadra.
Karte na stolu
Bit će to peti derbi Cibone i Zadra ove sezone. Nakon tri uzastopne pobjede Zagrepčana (dvije u NLB ligi, jedna u kupu), posljednji susret na Višnjiku dobio je Zadar sa 74-68. Nepoznanica među momčadima nema. Cibosi dobro znaju da im najveća opasnost prijeti od četvorke Stipčević, Car, Perić i Ružić, dok Zadrani ne smiju dopustiti Gordonu, Tomasu, Bogdanoviću i društvu da nametnu svoju igru. Prednost Cibone je što ima više igrača u rotaciji, jer tu su još i Andrić, Udrih, Radošević, Vukušić i Bagarić, a koju minutu mogu dobiti i Zubčić i Troha, no momčad Velimira Perasovića nije baš briljirala u posljednje vrijeme. Primjerice, protiv Cedevite kod kuće je u jednom trenutku opasno živjela, nakon što je prethodno imala +25, a Dardu je u posljednjem kolu u gostima pobijedila samo s deset razlike, s tim da su Baranjci manje od tri minute prije kraja bili na -5. Jasno, ti rezulati ne moraju ništa značiti, jer derbi je uvijek posebna priča, ali činjenica je da su “vukovi” ranjivi i na svom terenu.
– Odigrali smo već četiri utakmice ove sezone i manje-više znamo sve jedni o drugima. Znamo da su oni dobra momčad, dobro pokrivena na svim pozicijama. Jača strana im je agresivna obrana, a znaju odigrati i presing po cijelom terenu i tako ukrasti dosta lopti. To protivnicima često stvara mnogo problema i na to moramo imati spreman odgovor – kaže Ružić, a Stipčević dodaje.
– Među nama nema nekih nepoznanica. Oni su ponovno u uzlaznoj putanji, što su pokazali protiv Cedevite, koju su u jednom trenutku vodili 25 razlike. Mislim da prije svega trebamo pametno odgovoriti na njihov presing po cijelom terenu.
Koji će biti napadački recept Zadra?
– Mi ćemo našu šansu tražiti u brzom protoku lopte i kontranapadima, što protiv Zagreba nismo imali.
Na kraju, kapetan Zadra je istaknuo.
– Ni u jednoj utakmicu do sada nismo kalkulirali pa nećemo ni sada. Pobjeda nam znači puno i jednostavno idemo samo na pobjedu.
 


A-1 liga za prvaka


Raspored 13. kolo: Cibona – Zadar (18, HTV 2), Svjetlost – Zagreb (19). Igrano sinoć: Zabok – Cedevita, Trogir – Darda.




 


Bez kalkulacija


Kalkulacije oko borbe za startnu jedinicu uoči doigravanja su vrlo jednostavne. Pobijedi li Zadar, na kraju će sigurno biti prvi, bez obzira na ishod utakmica posljednjeg kola. Izgube li Zadrani s manje od šest razlike, koliko su pobijedili u prvoj utakmici u Zadru, za sigurno prvo mjesto trebat će im samo domaća pobjeda u posljednjem kolu protiv Trogira. Jedini način kako Cibona može u doigravanje ući s prve pozicije jest da pobijedi Zadar s više od šest razlike te u posljednjem kolu u Trnskom savlada Zagreba. No, Zadrani se takvim računicama ne bave, oni u Zagreb idu s jasnim ciljem – pobijediti.
– Profesionalno je od sportaša da ide svaku utakmicu na pobjedu. Tih šest razlike su posljednja stvar o kojoj ćemo razmišljati. Maksimalno smo koncentrirani na to da damo sve od sebe na terenu da dobijemo utakmicu – kaže Stipčević.


 


Stipčević nabio prst


Na posljednjem treningu u dvorani Krešimira Ćosića, uoči puta u Zagreb, jučer ujutro, razigravač Zadra Rok Stipčević ozlijedio je prst desne ruke, zbog čega je propustio veći dio treninga. Njegov nastup u derbiju je pod znakom upitnika, ali liječnički tim će sigurno napraviti sve da ga osposobi za igru, s obzirom da bi njegovo eventualno neigranje za Zadar bio veliki hendikep.