Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Vlada u EU ipak uz pomoć Ive Sanadera

11.05.2011. 22:00
Vlada u EU ipak uz pomoć Ive Sanadera


Vlada se Europi hvali i slučajem Hypo banke, te napominje da je riječ o “istrazi protiv tadašnjeg zamjenika ministra vanjskih poslova”, uz opasku da je kasnije bio premijer


Vlada će danas Europskoj komisiji, ali i hrvatskoj javnosti pokušati predočiti dokaze koji  bi trebali jamčiti da je domaće pravosuđe ispunilo europske kriterije i  da Hrvatska u lipnju treba završiti  pregovore o ulasku u Europsku uniju. U poglavlju pravosuđa peto je  mjerilo od Hrvatske tražilo “značajne  rezultate utemeljene na učinkovitim,  uspješnim i nepristranim istragama,  podignutim optužnicama i sudskim  presudama u predmetima organiziranog kriminala i korupcije na svim  razinama, uključujući i korupciju na  visokoj razini te u osjetljivim sektorima poput javne nabave”.
Kodno ime
Na taj zahtjev Europske unije Vlada odgovara najjačim adutima i izvlači, pokazuje nacrt njezinog izvješća, slučaj protiv bivšeg premijera  Ive Sanadera i to među desetak  slučajeva koje prilaže kao dokaze da  se učinkovito bori protiv korupcije.  Tako, ističući da je riječ o kodnom  imenu, spominje slučaj Hypo banka,  te napominje da je riječ o “istrazi  protiv tadašnjeg zamjenika ministra  vanjskih poslova”, uz opasku da je  kasnije bio premijer i to zbog zloporabe položaja i ovlasti vezano za  dobivanje provizije za kredit. No,  zanimljivo je da se ne spominje nijedan slučaj za kojeg se Sanadera  tereti kao bivšeg premijera ili predsjednika HDZ-a zbog čega se vodi još  nekoliko istraga protiv njega i što je u  konačnici dovelo do toga da mu  Sabor ukine imunitet, da on pobjegne u Austriju gdje se još nalazi u  pritvoru i da Hrvatska traži njegovo  izručenje. Osim Sanadera spominje  se još i slučaj Daimler, i to kao  korupcija u javnoj nabavi, iako se  zasad, koliko je javnosti poznato radi  o pranju novca za koje se terete  privatne tvrtke i osobe, pa se ne  provode istrage protiv bivših ili sadašnjih dužnosnika, iako HDZ aferu  još uvijek nastoji prikrpati bivšoj  SDP-ovoj vladi.
Jača municija
Vlada još nabraja i istrage koje se  vode oko korupcije  u javnoj nabavi u  cestogradnji pa spominje istrage Tuneli i HAC, ukupno vrijedne 80 milijuna kuna. U prilog snažnoj borbi  protiv korupcije iznose se i akcija  Index za korupciju u visokom školstvu, HEP-ova prodaja stanova mimo  pravilnika, ali i istraga protiv direktora Hrvatskih voda Jadranka  Husarića te bivšeg šefa Fonda za  zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea.
U ovom izvješću Vlada išla na  malo krupnije ribe, dok je u prethodnom, podnesenom u travnju,  spominjala istrage za korupciju u  zdravstvu, sudstvu, lokalnim vlastima, te presude protiv bivših veleposlanika Nevena Jurice i Jovana  Vejnovića. Tada se još spominjala i  antikorupcijska akcija Maestro koja  je započela još u vrijeme bivšeg premijera Ive Sanadera i u kojoj su  optuženi bivši čelnici Hrvatskog fonda za privatizaciju.
Kako vrijeme odmiče Vlada vadi  jaču municiju, ali problematično bi  moglo biti to što Komisija traži i  sudske presude, a Vlada se zasad  može pohvaliti s malo njih pa tako  ističe korupciju u Financijskom inspektoratu, gdje je  izrečena jedna  kazna od sedam mjeseci zatvora i  napominje da je presuda postala pravomoćna u studenom 2010. godine.
 


Hebrang: Ne znam da je HDZ plaćao volontere




Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang izjavio je kako mu  nije poznato da je dio članova Mladeži HDZ-a iz Banskih dvora dobivao  novac za volontiranje u kampanji pred parlamentarne izbore 2007., te  istaknuo da je njegova stranka kampanju financirala sukladno zakonima.
“Nisam to znao, jer da sam znao prijavio bih policiji i Državnom  odvjetništvu”, izjavio je Hebrang novinarima u Saboru, zamoljen za  komentar medijskih napisa da USKOK istražuje Mladež HDZ-a zbog sumnji  da je dio njegovih članova početkom 2008. iz Vlade “na crno” dobivao  naknadu za volontiranje u predizbornoj kampanji.
“Poznavajući te mlade ljude, vjerujem da su to radili iz srca i volonterski”,  poručio je Hebrang.
“Ako je bilo paralelnog sustava, onda je to pitanje ne za predsjednika  Kluba zastupnika, nego za USKOK i policiju”, rekao je Hebrang. Na  novinarski upit je li moguće da je ipak bilo paralelnog sustava financiranja,  odgovorio je kako misli da nije bilo moguće, jer je HDZ imao financijsko  knjigovodstvo koje je registriralo svaki ulaz i izlaz novca u stranku, a  kojemu je državna revizija, naglasio je, dala bezuvjetno mišljenje.”Stoga  zaključujem da je sve rađeno po postojećim zakonima”, ustvrdio je  Hebrang.
Upitan nije li slučaj bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića “srušio  cijelu tu teoriju”, odgovorio je da Barišić nije Mladež HDZ-a, a da o njegovu  slučaju zna samo ono što je pročitao u medijima.
“Je li to točno, to će reći sud. Kako da sudim o onome o čemu ne znam  ništa”, upitao je Hebrang.