Zbog male plaće i stresnog posla nitko ne želi u grobare

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Gradska tvrtka Nasadi objavila već treći natječaj za zapošljavanje
Ovo više nije zanimanje koje je ljudima prihvatljivo i nije atraktivno. Radi se o vrlo zahtjevnim poslovima, a odaziv je lošiji zbog plaće i prirode posla. Što se tiče plaće, osnovica je oko 4.300 do 4.500 kuna, ali imaju i dodatake na određene situacije, kaže Josip Krnčević, direktor Nasada
Zvonko KUCELIN/ARHIVA ZL
Ilustracija

Dobiti posao mnogima je danas jednako dobitku na Lotu, no ima i tvrtki koje nikako ne mogu naći radnike za svoju djelatnost. Jedna od takvih je gradska komunalna tvrtka Nasadi koja već godinama muku muči sa zapošljavanjem grobara.
Naime, Nasadi su jučer objavili još jedan natječaj za pogrebno-grobljansku službu jer im radnika kronično nedostaje no, kako iskreno kaže direktor Josip Krnčević, ipak se ne nadaju velikom odazivu. Riječ je o doista specifičnom zanimanju koje ne može obavljati svatko te traži jake i smirene ljude koji će i u najtežim situacijama pri preuzimanju pokojnika, primjerice, u teškim prometnim situacijama, ostati sabrani.
A takvih je sve manje jer i oni najjači često pokleknu pred ovakvom vrstom posla, tražeći nešto manje stresno. O situaciji sa zapošljavanjem grobara možda najbolje kazuje podatak da se na zadnja dva natječaja tvrtke Nasadi nije javio apsolutno nitko! Na natječaju prije godinu dana, pak, imali su samo dvojicu kandidata te ih oboje odmah zaposlili.
Direktor Krnčević kaže kako su ovoga tjedna stoga morali ići na objavu novog natječaja jer trenutni broj pogrebnika nije im dovoljan. Zašto je to tako te je li istina da su im plaće tek oko 4.000 kuna, pitali smo direktora Krnčevića.

Plaća oko 5.000 kuna

- Ovo više nije zanimanje koje je ljudima prihvatljivo i nije atraktivno. Radi se o vrlo zahtjevnim poslovima, a odaziv je lošiji zbog plaće i prirode posla. Što se tiče plaće, osnovica je oko 4.300 do 4.500 kuna, ali imaju i dodatake na određene situacije te im plaća u konačnici i nije tako mala. Dođe ona do prosječne hrvatske plaće, ali i do 7.000 kuna, kada imamo dosta posla, i plaće su u redu, ali ukoliko se dogodi da u mjesec dana nismo imali više od 30 ili 40 ukopa, onda zaista dobiju tu osnovnu plaću, kaže Krnčević, dodajući kako mjesečno imaju do 100 preuzimanja preminulih te oko 80 do 90 ukopa.
- Plaća se uglavnom vrti oko 5.000 jer na osnovicu imaju i radni staž, putni trošak, marendu, prekovremene sate i razne dodatke kao stimulacije za rad u otežanim uvjetima, poput stimulacije za preuzimanje ili oblačenje pokojnika. Imaju raznih dodataka na plaću, rade u dvije smjene i koga zapadne taj preuzima oblačenje pokojnika, zato je o plaći teško i razgovarati, to su delikatne stvari, ističe Krnčević.
Na pitanje imaju li čestih odlazaka pogrebnika te koliko ih trenutno imaju, kaže da odljeva radne snage ima jer kod privatnika dobijaju veću plaću.

Nekad je ovo bio dobar posao

- Imamo oko 20 pogrebnika, s tim da se u obzir mora uzeti činjenica korištenja godišnjih odmora i bolovanja. Imali bismo dovoljno radnika kada bi se radilo samo na Gradskom groblju, ali tu su i naša groblja Belafuža, Kožino, Crno i Ploče. Na natječaje nam se rijetko kada jave mladi ljudi i kandidati su uglavnom oni stariji od 40 godina. Imamo još sastav pogrebnika starijih od 50 godina koji su tu počeli raditi kao mladi momci s 18 godina jer je tada ovo bio vrlo važan posao, ne manje važan od vozača Hitne pomoći ili sličnog. A danas ne možete pronaći djelatnika, no stvar je to i trendova jer su plaće takve kakve su. Prije ste molili nekoga da vas zaposli u ovakvu službu jer je to bio dobar posao, ali više nije, istaknuo je Krnčević te dodao kako je sada bolje biti konobar u nekom restoranu ili mako boljem kafiću, nego imati bilo koji državni posao, takva je percepcija javnosti.
Doista, posao pogrebnika često se smatra stigmatiziranom djelatnošću, zbog čega je i odaziv na natječaje za zapošljavanje iznimno loš, gotovo nikakav. Kada smo prije desetak godina razgovarali s nekoliko radnika Nasada, svi su nam rekli kako su ovaj posao prihvatili nakon što su tvrtke u kojima su radili otišle u stečaj, a posao mjesecima nisu mogli naći. No, većina njih ipak ostaje u Nasadima jer je plaća sigurna, a to je u ovakvoj ekonomskoj situaciji vrlo važna stvar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)