Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Počinju radovi na energetskoj obnovi OŠ “Vladimira Nazora” u Škabrnji

12.06.2019. 12:42
Počinju radovi na energetskoj obnovi OŠ “Vladimira Nazora” u Škabrnji


Već sljedećeg tjedna trebali bi početi radovi na energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole Vladimira Nazora u Škabrnji, a rok za njihov završetak je 150 dana – rečeno je danas u Maloj vijećnici Doma županije gdje je upriličeno svečano potpisivanje Ugovora između ravnatelja škole Marina Pavičića i zamjenika direktora tvrtke Jukić-dam d.o.o.  u ime izvođača radova – Tomislava Pupića Bakrača. Potpisivanju su nazočili predstavnici Agencije ZadraNova te župan Božidar Longin sa suradnicima koji je podsjetio kako je škabrnjska škola jedna od četiri škole u Županiji koja je uključena u energetsku obnovu.
– Posebno me veseli da je u pitanju baš škola u našoj Škabrnji. Kao što znate, u tijeku je i energetska obnova zgrade Gimnazije Vladimira Nazora u Zadru, obnovljena je osnovna škola u Pagu, a što se tiče škole u Gračacu upravo smo u fazi potpisivanja Ugovora. Cilj nam je da sva djeca u Županji imaju  jednake i što bolje uvjete za obrazovanje. Uvijek volim ponavljati kako je ulaganje u znanje i obrazovanje jedna od najisplatljivijih investicija jer jedino znanje vam nikad, nitko u životu ne može oduzeti. Ulagat ćemo i dalje i to ne samo u energetsku obnovu naših škola, već i u njihovo opremanje i ostale aktivnosti. Od cjelokupne investicije 35 posto su sredstva iz europskih fondova – rekao je župan Longin, dok je ravantelj škole Marin Pavičić rekao kako je u pitanju investicija od 2,5 milijuna kuna.
Dodao je kako je  osim iz europskog fonda, novac namaknut iz resornog Ministarstva i uz pomoć Županije.
– Naša škola broji oko 200 učenika i sveukupno imamo 35 zaposlenih. Ovom se prigodom želim zahvaliti i Agenciji ZadraNova koja nas je cijelo vrijeme pratila i pomagala. Ovom obnovom podići ćemo standard škole na jednu veću razinu i na godišnjoj ćemo razini uštedjeti i do 50 posto energije. Ušteđena sredstva moći ćemo uložiti u daljnje unaprjeđenje rada i obrazovanja prema trenutačnim potrebama svih naših učenika i nastavnika. Naravno, na ovaj način ćemo osigurati i sigurnije i ugodnije uvjete boravka u školi – rekao je ravnatelj Osnovne škole Vladimira Nazora u Škabrnji Marin Pavičić.
U sklopu radova provest će se dakle, toplinska izolacija vanjskih zidova i poda prema vanjskom prostoru,  toplinska izolacija stropa prema tavanu, toplinska i hidroizolacija krovova iznad grijanog prostora, zamjena vanjske stolarije, modernizacija unutarnje rasvjete te ugradnja termostatskih ventila.
Inače, Osnovna škola Vladimira Nazora izgrađena je 1971. godine i do sada je bila u energetskim "D" razredu te je doista zgrada zahtijevala energetsku obnovu i smanjenje energetskih potreba. Nakon izvršene rekonstrukcije, očekivani razred će biti "B".