Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

“Bura u čaši vode”: Plenković i Bernardić odmjerit će snage u tri TV sučeljavanja, evo termina

12.06.2020. 12:49


Premda je teških riječi palo s obje strane brvna, premda su mediji požurili napisati kako su SDP i HDZ »zaratili« oko planiranih sučeljavanja na televizijama s nacionalnom koncesijom, sve je, čini se, bliže buri u čaši vode nego li kakvoj oluji. Televizijskog sučeljavanja lidera dvaju stranaka će biti, bit će ih za službene izborne kampanje i to, kako smo i navikli, tik pred sam datum od izbora. No, u predkampanji TV sučeljavanja biti neće, koliko god to koja od TV kuća željela, ili pak koji od kandidata. O smislu i potrebi TV sučeljavanja u predkampanji, dva tabora jednostavno imaju drugačije mišljenje, na što, na koncu, imaju i legitimno pravo.


Odapete strelice
Za problematiku televizijskog sučeljavanja u predkampanji možda se ne bi ni znalo da premijer Plenković nije u Puli rekao da je pristao doći 16. lipnja na HRT-ovu debatu, da se nada da će i »šef SDP-a prihvatiti poziv« te ga pozvao na sučeljavanje i ustvrdio kako će tada »građani doznati tko što zna i tko što može za Hrvatsku«. Na reakciju SDP-a nije trebalo dugo čekati.
Glavni tajnik Nikša Vukas zapitao se javno »tko je Plenković da u ime HRT-a poziva Bernardića na sučeljavanje prije početka službene kampanje«. Vukas je pritom na svom Facebook profilu izvijestio i kako je Bernardić već potvrdio sučeljavanja koja su dogovorena za 29. lipnja na RTL-u i 3. srpnja na Novoj TV te da s HRT-om pregovaraju da to bude za vrijeme trajanja službene kampanje. Slijedi odgovor na HDZ-ovim Facebook stranicama, status u kojem stoji: »Već na prvom koraku, uplašeni Bernardić pobjegao glavom bez obzira! Čelnik Restart koalicije Davor Bernardić podvio je rep i pobjegao u mišju rupu čim je prvi put trebalo izaći na sučeljavanje s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice Plenkovićem. Uplašeni Bero odbio je sučeljavanje na HRT-u 16. lipnja i na Novoj TV 17. lipnja. Udari, slaži i bježi, na to se svodi njihova kampanja već mjesecima. Ali kad se treba suočiti s Plenkovićem pred hrvatskim građanima, već na prvom koraku bježi glavom bez obzira kao zadnja kukavica. I on bi vodio državu.«
Zvuči dramatično, makar i nije. Kako, naime, neslužbeno doznajemo, istina jest da su s HRT-a i Nove TV, ne i RTL-a, ima i koji tjedan uputili poziv, odnosno ponudu, čelnicima SDP-a i HDZ-a za sučeljavanjem u predkampanji. Poziv su dobili kao dva najizglednija kandidata za premijera i to su oni spomenuti datumi 16. i 17. lipnja. Javni servis za takvu ponudu imao je i dobar razlog više. Naime, sukladno izbornim pravilima, predkampanja je jedino vrijeme kad HRT može u studio dobiti Plenkovića i Bernardića jedan na jedan, dok za službene kampanje sučeliti mogu i moraju i druge čijim strankama ankete daju realne šanse da se dočepaju Sabora. Stoga je put SDP-a i HDZ-a, kako doznajemo, otišla ponuda HRT-a za 90-minutno sučeljavanje u udarnom terminu.


Komercijalna prednost
Komercijalne televizije tu prolaze bolje, tamo računaju s tim da i za službene izborne kampanje mogu sučeliti samo dva najizglednija kandidata za premijera. Drugima će šansu za promidžbom dati kroz druge formate kako to, primjerice, Nova TV čini kroz tematske debate na svom News portalu Dnevnik.hr. Svejedno su i na Novoj TV poželjeli dva sučeljavanja. Možda bi ih i bilo da u SDP-u nisu, kako doznajemo, ostali vjerni procjeni da im do početka službene kampanje takva vrsta sučeljavanja ne treba.
Lideri će se tako sučeliti na malim ekranima pred kraj službene kampanje i to, najvjerojatnije, 29. lipnja na RTL-u, zatim 30. lipnja na HRT-u i pred sam izlazak na izbore 3. srpnja na Novoj TV. Na Prisavlju pritom Bernardić i Plenković neće biti sami. U studio će i čelnici stranaka kojima anketa HRejting pokaže da osvajaju bar četiri posto glasova birača, jedan manje od izbornog praga.
Ponoviti stoga valja da u predkampanji TV sučeljavanja gledati nećemo, ne dogodi li si kakav veliki taktički obrat. Za sučeljavanje, baš kao i za tango, potrebno je dvoje. A je li kukavičluk ili je mudra taktika, pokazat će, kao i uvijek, konačni rezultati izbora.