Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

EKOCID KOD BABINDUBA Na Gromici rupa duboka pet metara puna fekalija?!

12.06.2020. 13:50


Na lokaciji Gromica, u blizini Babinduba ovih dana se provodi ekocid. Naime, svakodneno dolaze cisterne koje dovoze sadržaj septičkih jama te ga prazne u rupu iskopanu u zemlji. Ovo je zaista strašno i opasno. Neki dan je bilo jugo i užasno je smrdilo, a kad dođe ljeto bit će nepodnošljivo i opasno, rekao nam je Tomislav Babin, zabrinuti stanovnik Babinduba koji godinama muku muči s nesavjesnim građanima koji taj dio koriste kao odlagalište otpada, a odnedavno i kao septičku jamu.
Rekao nam je kako je na tom dijelu netaknute prirode, gdje su mnogi odlazili u šetnju, napravljen i putić koji je tamponiran šljunkom kako bi kamionima bilo lakše dolaziti do lokacije na kojoj je iskopana rupa dubine pet ili šest metara u koju se prazne fekalije.


Netko može upasti
– Ovo je strašno i jako opasno. Rupa uopće nije ograđena i netko može upasti u nju. Ne želimo ni misliti što će ovo napraviti za podzemne vode i okoliš. Jednom riječju, strašno, govori nam u nevjerici uzrujani Babin.
Slijedom ovog poziva istražili smo o čemu se točno radi i je li zaista moguće da u 21. stoljeću netko i dalje izlijeva sadržaj septičkih jama u rupu iskopanu u zemlji.
Razgovarali smo s Marinom Sikirićem, vijećnikom u Općinskom vijeću Bibinja koji nam je potvrdio kako je ovo dugogodišnji problem s kojim se susreću.
– Ovo je problem koji se vuče dugi niz godina. Tražili smo objašnjenje Stipe Bugarije, člana uprave Odvodnje Bibinje-Sukošan koji nam je rekao kako nije bilo drugog načina da se riješi problem fekalnih voda. U mjestu imamo separator koji, međutim, nije predviđen za primanje fekalnih voda iz septičkih jama i pitanje je zašto je tako napravljeno. Navodno su iz bibinjske Odvodnje tražili dozvolu zadarske i biogradske Odvodnje kako bi kod njih mogli voziti fekalije, ali oni su ih odbili, rekao nam je Marin Sikirić. Dodao je kako je zato općinska vlast probila put do lokacije Gromica koja je prije bila netaknuta priroda i tamo su iskopali rupu.
– Ovaj prijedlog je još lani bio na Općinskom vijeću kada je za prihvaćanje trebalo donijeti jednoglasnu odluku, a čemu se protivilo nas pet vijećnika. Ove godine, međutim, ovo je prošlo na Vijeću i tamo se sad odvoze fekalije, rekao je Sikirić.
Načelnik Bruno Bugarija nam je kratko rekao kako on ne može komentirati ovu situaciju te da se obratimo Inspekciji zaštite okoliša te će tek nakon njihova očitovanja moći komentirati.
​To smo i napravili te su nam iz Inspektorata rekli kako im nitko još nije prijavio ovaj slučaj.


Kronologija problema
Stipe Bugarija iz Odvodnje Bibinje-Sukošan kronološki nam je pojasnio kako je do cijelog ovog problema došlo.
– Još 2008. godine naručen je i plaćen projekt uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Bibinjama. Isti su naručile i platile Hrvatske vode i resorno Ministarstvo, koliko je meni poznato. Tehničko rješenje pročišćavanja fekalnih otpadnih voda putem sustava mikrofiltera je u koliziji s prihvatom otpadnih voda septika, ili je isto moguće u vrlo malim, neznatnim količinama.
Ja sam 2010. godine imenovan članom Uprave, u međuvremenu je već raspisan natječaj za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te je započeta njegova izgradnja, znači skoro bez mog bilo kakvog utjecaja na mogući ispravak navednog tehničkog rješenja, a 2012. godine završena je izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Godinu poslije, 2013. godine, među prvima u Republici Hrvatskoj ulazimo u EU projekt izgradnje za aglomeraciju Bibinje – Sukošan. Isti završavamo među prvima u Republici Hrvatskoj sredinom 2015. godine. Do kraja 2015. godine posjedujemo sedam pravomoćnih građevnih dozvola za izgradnju sustava fekalne odvodnje zajedno s rekonstrukcijom vodovodne mreže za naselja Bibinje i Sukošan, počeo je kronološki pojašnjavati što se točno događalo s ovim uređajima Stipe Bugarija. Rekao je kako je projektima predviđena 98%-tna priključenost stanovnika naselja Bibinje i Sukošan na fekalni sustav javne odvodnje.




Odgovor Stipe Bugarije iz Odvodnje Bibinje-Sukošan
– Završetkom projekta aglomeracije, pametne glave Ministarstva zaštite okoliša Hrvatskih voda, zaključuju da bi najbolje bilo cjelokupni, već dijelom izgrađen sustav javne odvodnje naselja Bibinje i Sukošan, zajedno s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda (u istog je utrošeno preko 2 milijuna eura), djelomično napustiti, kako bi se isti tehnički spojio na sustav pročišćavanja Grada Zadra. Odgovorne osobe Grada Zadra i Odvodnje Zadar do današnjeg dana ne žele ni čuti za isto rješenje i prijedlog pametnih glava u Hrvatskim vodama i resornom ministarstvu. Ove godine, napokon su pametne glave Hrvatskih voda i resornog ministarstva shvatile da od njihovog prijedloga nema ništa. Rezultat svega ovoga je da smo do sada mogli imati izgrađen cijelokupni sustav javne odvodnje naselja Bibinje i Sukošan, s 98%-tnom priključenošću stanovnika Bibinja i Sukošana. Slijedom navedenog, danas ne bismo imali fekalne otpadne vode iz sabirnih jama, tako da ne bismo imali ni problem kojeg spominjete u poslanom upitu, detaljno je odgovorio Bugarija kako je do cijelog ovog problema došlo te je rekao kako je ovim odgovorio i na naša pitanja. Međutim, nije nam odgovorio tko je na području Gromice iskopao rupu u koju se prazne fekalije te tko je tamponirao put do tamo.
 
 


Jama za prihvat septika, naručeni enzimi…


U posjedu smo odgovora kojega je Stipe Bugarija, član uprave Odvodnje Bibinje-Sukošan poslao Marinu Sikiriću, oporbenom vijećniku, a koji je objavljen i na Facebook stranici »Bibinje isprid svih«. Odgovor koji se odnosi na tamponiranje puta prenosimo kako je objavljen bez ikakvih intervencija.
Daljnje onečišćavanje okoliša i devastacija prostora s sadržajem septičkih jama
Odgovor na iznesenu tvrdnju:
Probijen, poravnat i tamponiran put u predjelu Gromica ukupne duljine 1.500 metara, prosječne širine 5-6 metara, sa sanacijom divljih deponija, iskopom i planiranjem jame za prihvat septika. Naručeni enzimi za preradu sadržaja septika od najbolje tvrtke u svijetu koja ih proizvodi. Isti se proizvode u Australiji, tako da smo do sada dobili dio od naručene i plaćene količine, zbog problema vezanih uz COVID 19. Ukratko, od 01.06. svi obrti će morati sadržaj fekalnih jama prazniti na jednom mjestu, a djelatnici Odvodnje Bibinje-Sukošan, će sadržaje istih tretirati enzimima, kako bi se na ekološki najprihvatljivi način isti zbrinuli.
Činjenice da se još uvijek nije omogućio legalan rad obrtnika koji se bave odvozom septika iako im je to lokalna samouprava dužna osigurati
Odgovor na iznesenu tvrdnju:
Djelomično točno. Naime, Odlukom o odvodnji otpadnih voda, koju su prihvatila općinska vijeća, županijska skupština i resorno ministarstvo citiram, članak 34. Prihvat i zbrinjavanje otpadnih voda iz sabirnih jama aglomeracije Bibinje-Sukošan vrši se na stanici za prihvat sadržaja otpadnih voda na lokaciji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije, kada se za navedeno ispune tehnički uvjeti za prihvat istog. Koncesionar je dužan s javnim isporučiteljem vodne usluge sklopiti ugovor o načinu, uvjetima i mjestu izlijevanja sadržaja cisterne. Ugovori sa obrtima postoje, a što se ostalog tiče, odgovorno tvrdim pod materijalnom i kaznenom odgovornošću da se tehnički uvjeti za prihvat sadržaja septika na UPOV-u Bibinje nisu stvorili, jer projektirano rješenje UPOV-a Bibinje predviđa samo pročišćavanje »normalne fekalne vode«, a onečišćenih septika u kojima je sadržaj septika enormno obogaćen blatom, kamenom, komadima željeza, daske i sličnog ni u kojem slučaju. Spreman sam za iznesenu tvrdnju javno polemizirati s bilo kojim stručnjakom kojeg Vi odaberete, kako bi na panel raspravi isto utvrdili ili opovrgnuli.
Izvedena stanica za prihvat sadržaja septika bi možda i mogla nekoliko desetina metara kubičnih septika primiti na dnevnoj bazi, kada bi to bili septici iz zakonom definiranih sabirnih jama, da pojasnim, to su Vam vodonepropusne sabirne jame, a ne jame bez dna, zidova, sa završnom pokrovnom pločom. U naselju Bibinje vodonepropusne sabirne jame možemo nabrojiti na prste jedne, eventualno dvije ruke.
 
 


O projektu


Na upite i tvrdnje bibinjskog vijećnika Marina Sikirića odgovara Stipe Bugarija iz Odvodnje Bibinje-Sukošan.
Neaktivnost u svezi daljnjeg razvoja projekta odvodnje Bibinje-Sukošan (potpisivanje ugovora s Hrvatskim vodama o nastavku radova na mreži odvodnje)
Odgovor:
Naručeni su i pripremljeni troškovnici za raspisivanje tendera za rekonstrukciju postojeće vodovodne mreže, izgradnju novog sustava fekalne odvodnje starih sela naselja Bibinje i Sukošan. Projektantski procijenjena vrijednost tendera sveukupno iznosi nešto preko 6 milijuna kuna. Kako je iznos rekonstrukcije i izgradnje vodovodne mreže preko milijun kuna, prošli tjedan je na sastanku sa Vodovodom Zadar dogovoreno, da isti pregledaju troškovnike, te utvrde mogu li barem dio vodovodne mreže sufinancirati. Kada od istih dobijemo odgovor, krećemo u postupak javne nabave. Nadamo se da ćemo dobiti izvođača koji će biti u domeni procijenjene vrijednosti nabave, da neće biti žalbi, tako da bi što prije mogli krenuti s radovima. Naručena je izrada troškovnika i tender dokumentacija za preostali dio izgradnje mreže sustava javne odvodnje i rekonstrukcije vodovodne mreže do iznosa 75 milijuna kuna za naselja Bibinje i Sukošan. Završetak iste, odobrenje od strane odgovornih osoba Hrvatskih voda, očekujemo u roku od 40 dana, nakon toga pokrećemo postupak javne nabave.
Paralelno s navedenim postupcima proveden je postupak jednostavne nabave za odabir konzultanta koji će završiti novelaciju Studije.
Kako se radi o slovenskom državljaninu, a zbog svima znanih razloga vezanih uz probleme COVID-a 19, očekujemo prezentaciju iste najkasnije do 15.06.2020. godine.
Moram napomenuti, da ne možemo utjecati na vrijeme sastanka sa predstavnicima JASPERSA, jer su isti državljani različitih zemalja EU (Engleska, Danska, Nizozemska), te su isti podložni epideološkim smjernicama svojih matičnih zemalja. Da zaključim, ostali smo na jednom prihvatljivom rješenju za Hrvatske vode i lokalnu samoupravu, a to je izgradnja novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na izmještenoj lokaciji, što je moja želja zadnjih 5 godina. Isto po meni predstavlja najbolju od svih predloženih varijanti za naselje Bibinje, a ujedno i sa sigurnosnog aspekta također predstavlja zadovoljavajuću varijantu.
Ako napokon JASPERSI prihvate navedeno rješenje, treba što prije raspisati natječaj za izradu studije utjecaja na okoliš, te za izradu idejnog i glavnog projekta novog UPOV-a. Paralerno s time treba pripremiti tendere za novi uređaj i preostali dio sustava javne odvodnje, odnosno rekonstrukcije vodovodne mreže.
Ukratko krećemo ubrzo, i po meni bi trebali radovi trajati minimalno iduće 4 godine.