Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SPOMENIK LJUBAVI Za uređenje Sfinge i prostora oko nje 220 tisuća eura iz EU fondova

12.06.2020. 08:52


Zadarska Sfinga, spomenik ljubavi koju je napravio Giovanni Smirich davne 1918. godine, uskoro bi mogla zasjati u novom svjetlu.
Grad Zadar je kroz projekt prekogranične suradnje s Italijom prijavio projekt kojim planira obnoviti i valorizirati čuvenu zadarsku Sfingu, ali i prostor oko nje.


Unaprijeđenje kulturnih znamenitosti
– Cilj projekta je unaprijediti potencijal kulturnih i prirodnih znamenitosti te krajolika odabranih lokacija na području Hrvatske i Italije, koji nisu bili dio tradicionalnih turističkih ruta. Projekt se provodi u partnerstvu koji čine talijanska regija Emilia-Romagna, dva hrvatska grada (Zadar, Labin), dva talijanska grada (Campobasso, Cividale del Fruli), dvije obrazovne institucije (Veleučilište u Šibeniku, Sveučilište u Bologni) te privatni konzorcij (Montefeltro Sviluppo Consortium). U okviru ovog projekta Grad Zadar djeluje u svojstvu projektnog partnera te su mu dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 220.107,50 eura, rekla nam je Ana-Marija Tahija, iz Upravnog odjela za EU projekte koji provodi ovaj projekt.
Dodala je kako će kroz projekt Sfingu očistiti, urediti, promijeniti klupice i dodati nove, urediti zidić, ali i cijeli park kako bi bio onakav kao i kad je tek izgrađen, a naravno sve u skladu s preporukama konzervatora. Pojasnila je kako je olakotna okolnost da je Sfinga napravljena od betona što olakšava obnovu, jer nije riječ o osjetljivom materijalu.
– Sfinga spada pod kulturno dobro i treba ju dodatno valorizirati. Želja nam je da proširimo turističku ponudu na područje izvan Poluotoka, kao i da našim ljudima ponudimo još jedan lijepo uređen park u kojem bi mogli uživati, rekla je Tahija. Istaknula je kako je park oko Sfinge mjesto na kojem se i sada okupljaju građani koji uživaju u zelenilu, a nada se kako će nakon obnove ovo mjesto privući još više ljudi.


Web stranica posvećena Sfingi
– Trenutno smo u fazi prikupljanja ponuda tvrtki koje nude usluge za istraživačke radove te za pripremu dokumentacije, a koje obuhvaćaju 3D modeliranje, pisanje troškovnika te ostale predradnje koje treba napraviti kako bi se moglo krenuti u rekonstrukciju, pojasnila je Tahija. Naglasila je kako nakon uređenja ovog parka žele i taj dio privući mlade ljude organizacijom koncerata ili evenata po uzoru na KvartArt. Također, rekla je kako planiraju napraviti i web stranicu posvećenu Sfingi te vizualni identitet koji radi poznati ilustrator i grafički umjetnik Filip Peraić, čime bi se cijeli projekt zaokružio.
Inače, zadarska Sfinga po mnogočemu je posebna. Prvo jer je izgrađena kao sjećanje na izgubljenu voljenu ženu. Potom, je specifično da na sebi ima ugravirano pismo nalik hijeroglifima koji do današnjeg dana nisu dešifrirani.
Zadarska Sfinga često je, na žalost, bila i meta mnogih vandala koji su po njoj pisali grafite, te su je na nekoliko mjesta i oštetili. Sada je, kako se čini, ipak čeka svjetla budućnost i pogled prema izlazećem suncu mogao bi biti pun nade u bolje sutra.