Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Društveno poduzetništvo udruga za stabilnu zajednicu

12.06.2021. 10:15


Udruga Eko-Zadar postaje društvenim poduzetnikom, a namjera joj je time stvoriti stabilnost postojećih radnih mjesta u udruzi, ali i stvarati nova radna mjesta te sa stjecanjem društveno poduzetničkog iskustava s vremenom postati infotočkom gdje bi potporu na istom putu mogle naći udruge i drugi zainteresirani.


Motivacija za rad
Projekt »AktiBiz – društveno poduzetništvo udruga za stabilnu zajednicu« jučer je predstavljen u Gradskoj knjižnici Zadar, a provodi ga udruga Eko-Zadar u partnerstvu s Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA-om) i udrugom Prospero iz Gračaca.
Nazočne su na početnoj konferenciji pozdravili ravnatelj Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA-e Vladimir Kovačević koji je istaknuo kako je razvoj društvenog poduzetništva važan jer, ne samo što osigurava održivost okoliša, već i čovjeku, kao društvenom biću, nudi motivaciju za rad koja nije samo u zaradi, nego i u doprinosu dobrobiti društva.
Predsjednica udruge Prospero Slavica Miličić ukratko je prenijela put koji je udruga Prospero prošla od pokretanja izrade suvenira i obuće do danas kada kroz vlastito poduzeće na ovoj proizvodnji zapošljava šest žena.
Provedba projekta AktiBiz započela je 12. ožujka 2021. i trajat će dvije godine, sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a njegova je ukupna vrijednost 938.219,95 HRK pri čemu sufinanciranje EU-a iznosi 85 %, tj. 797.486,96 HRK, dok ostatak sredstva osigurava državni proračun RH.
– Udruga Eko-Zadar gospodarskim se djelatnostima, u skladu sa Zakonom o udrugama, bavi već 8 godina. To smo definirali u našem Statutu te smo prijavljeni u registar obveznika poreza na dohodak što je naša obveza, rekla je voditeljica projekta AktiBIz Ira Ćurković napominjući kako je projekt prijavljen na Poziv na dostavu projektnih prijedloga »Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.« koji je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike raspisalo 2019.
Na ovaj poziv mogli su se javiti subjekti koji već jesu društvena poduzeća kao i oni koji to žele postati, što je uključivalo i udruge.


Predavanje za nezaposlene
– Udrugama je prirodno postati društvenim poduzetnikom. Naime, neki od najvažnijih kriterija po kojima se u »Strategiji razvoja društvenog poduzetništva u RH 2015.- 2020.« određuje je li netko društveni poduzetnik su demokratično upravljanje te izdvajanje minimalno 75% godišnjeg viška prihoda u razvoj ciljeva djelovanja, pri čemu ekonomski ciljevi poslovanja ne smiju biti iznad zaštite okoliša i društvene dobrobiti. S obzirom na to da udruge temeljem Zakona o udrugama, sav višak prihoda ulažu u svoje djelovanje, principi društvenog poslovanja udrugama su prirodni. Ovaj projekt omogućio nam je da počnemo, međutim, stjecati ona znanja koja su nam nedostajala, a koje sada dobivamo kroz naše projektne partnere, prije svega vještine koje se odnose na poslovno planiranje i tržišno plasiranje usluga, a što smo dobili s AGRRA-om i njihovim iskustvom u savjetničkom radu te s udrugom Prospero koja je već ranije osnovala poduzeće i ima iskustvo u koje mi sad krećemo, dodala je Ćurković.
U prvoj fazi provedbe projekta AktiBiz, osim izmjene Statuta i izrade poslovnog plana, radnice udruge Eko-Zadar educirat će se o poslovanju udruge kao društvenog poduzetnika nakon čega slijedi osmišljavanje novih usluga i izgradnja interesa za njima. Paralelno s time djelovat će se na uspostavi neformalne mreže društvenih poduzetnika okupljene oko web mjesta na kojem će se promovirati proizvodi i usluge društvenih poduzetnika. Kroz newslettere informirat će se zainteresirani o novostima u području društvenog poduzetništva, a sljedeće godine u planu su konferencija na temu društvenog poduzetništva i sajam društvenih poduzetnika u Zadru. Također, bit će održana i predavanja o društvenom poduzetništvu za nezaposlene.