Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Navijačko ludilo moglo bi biti okidač za pogoršanje epidemiološke situacije

12.06.2021. 12:50


Ministar zdravstva Vili Beroš priključio se akciji vodstva i navijača Košarkaškog kluba Zadar, koji je prošle subote u dvorani Višnjik, pred prepunim gledalištem osvojio titulu prvaka Hrvatske, te je u subotu je na Višnjiku cijepio navijače, ali i sve zainteresirane građane.


 


Epidemiološka katastrofa




Ministar Beroš još je jednom prokomentirao okupljanje građana povodom proslave osvajanja naslova košarkaškoga prvaka Hrvatske, ali je naglasio kako je zdravlje ipak prioritet.


– Ono na čemu vam nisam mogao čestitati prošle subote, prepune su tribine bez epidemiološke zaštite i neophodnog opreza da se spriječi zaraza i njezino širenje, rekao je ministar Beroš te još jednom pozdravio akciju kluba da pozove navijače i građane da se cijepe uoči ljeta i masovnijeg dolaska turista na Jadran.


 


Istaknuo je kako je to sjajan primjer kako sportski prvak i njegovi navijači mogu težiti da budu i prvaci u odgovornom odnosu prema svojem i tuđem zdravlju.


– Ono zbog čega sam danas tu, je moja zahvala odluci kluba i navijača da se cijepe, te tako zaštite i svoje, ali i tuđe zdravlje. Pozivam sve navijače da svoje rivale izazovu na istu gestom, jer cijepljenjem kupujemo kartu, ne samo za naše tribine već i za nadolazeću turističku sezonu, kazao je Beroš, te istaknuo kako je vodstvo kluba prepoznalo kako iz lošeg trenutka izvući ono što je najbolje.


 


– Za mene, kao ministra, u ovom trenutku, možda nije najvažniji broj navijača koji će se odazvati akciji jer će akcija trajati više dana. Ono što je najvažnije jest da se pošalje poruka i navijačima i svim mladima da cijepljenje omogućuje sva buduća veselja i proslave. Poruka o potrebi cijepljenja je najvažniji momentum ovoga trenutka, kaže Beroš te dodaje kako je ljudski griješiti.


 


– Ne ljutim se niti kao navijač, ni kao ministar. Ono što je važnije jest poruka koju šaljemo. Potrebno je cijepiti se. Želio bih se zahvaliti i svim zdravstvenim djelatnicima koji tu rade, koji već više od godine dana svakodnevno ulažu nadljudske napore kako bi održali zdravstveni sustav na nogama i skrbili se o svima koji trebaju medicinsku njegu. Oni su temelj našeg sustava i heroji našega društva, poručio je Beroš.


 


Hvalevrijedna akcija


Direktor Košarkaškoga kluba Zadar, Željko Žilavec još je jednom podsjetio na važnost odgovornosti, kako za vlastito zdravlje, tako i za zdravlje drugih, te navijače i sugrađane pozvao da se cijepe i budu odgovorni.


– Već sam apostrofirao kako ne želim da sezona košarke i sporta općenito počne, a da mi nismo spremni. Pripreme za novu sezonu za igrače počinju u kolovozu, a pripreme navijača s današnjom akcijom koja se nastavlja i cijeli sljedeći tjedan. Međutim, i prestankom ove akcije i dalje se nastavlja program cijepljenja na Višnjiku, kazao je Žilavec te dodao kako je klub kontaktirao i navijačku skupinu Tornado.


– Apeliram i na njih da dođu i budu odgovorni, te nastave podržavati svoj najdraži klub, poručio je Žilavec.


 


Promjena paradigme


Ministar Beroš komentirao je i trenutnu situaciju s cijepljenjem te promjene koje Ministarstvo, zajedno s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, svakodnevno evaluira.


– Mijenjamo paradigmu te odgovaramo na novonastale izazove. Nastojimo biti brzi i fleksibilni u našoj transformaciji. Do takvog smo promišljanja došli pomnim analiziranjem situacija u lokalnim sredinama. Sagledali smo sadašnji koncept cijepljenja, ali smo isto tako raspravili što možemo napraviti u sljedećim danima, poručio je Beroš i dodao kako jedan centar za cijepljenje u jednom gradu nije dovoljan.


 


– Moramo organizirati cijepljenje po svim mjestima, poglavito onima koji nemaju ambulante i ispostave Domova zdravlja. Zadatak nam je prilagoditi strategiju i tako se prilagoditi novim uvjetima, istaknuo je Beroš, te se nadovezao na početak Europskog nogometnog prvenstva i problematiku velikih okupljanja.


 


Nogomet i okupljanja


Počelo je Europsko nogometno prvenstvo što, osim navijačkog ludila, znači i početak velikih okupljanja, kako na javnim površinama, tako i u kafićima i kućanstvima.


 


– Svi organizatori velikih skupova i događanja imaju obavezu dobro proučiti preporuke Stožera i epidemiološke mjere koje vrijede za pojedina okupljanja. Grupiranje građana, a naročito onih koji nisu cijepljeni i njihov bliski kontakt te duži zajednički boravci nisu dobri. Stoga pozivam sve organizatore da dobro razmisle što će i kako organizirati za vrijeme trajanja Europskog prvenstva. Ali, isto tako, nikoga od nas ne treba ekskulpirati, svi smo odgovorni za vlastito ponašanje i potencijalno prenošenje virusa ne druge osobe, objasnio je Beroš i ponovio kako je najvažnije da se prilagodimo novonastalim okolnostima.


 


– Iako je Europsko prvenstvo iznimno važan i zanimljiv događaj, isto tako moramo biti svjesni da virus još uvijek cirkulira među populacijom. Mi smo pred turističkom sezonom te je svako nepromišljeno ponašanje ujedno i opasno ponašanje, koje može ugroziti ne samo našu zdravstvenu budućnost i uspjeh turističke sezone, već i cjelokupno gospodarstvo. Prema tome, tu su i županijske zdravstvene vlasti koje stoje na raspolaganju svim organizatorima i poduzetnicima s kojima se mora dogovoriti koncept događanja i epidemioloških mjera, istaknuo je Beroš i dodao kako se za različitu vrstu događanja može i mora dogovoriti prihvatljiv epidemiološki koncept.


 


– Nacionalni stožer vodi računa o provođenju epidemioloških mjera u fan zonama i kafićima kao i na svim javnim mjestima gdje građani mogu organizirano pratiti utakmice. Prema svim županijskim stožerima poslana je jasna uputa i preporuka, kazao je Beroš te istaknuo kako je ono što su naučili tijekom pandemije da lokalni stožeri i Zavodi za javno zdravstvo često imaju bolju sliku o specifičnostima na svom terenu. Stoga je jasno vidljivo kako je odgovor u trećem valu bio učinkovitiji i promptniji.


 


Zdravstveni kriteriji


– Cijepljenje je najbolji način zaštite zdravlja. Primanjem druge doze cjepiva, osoba u svoj organizam unosi dovoljno supstanci koje će omogućiti razvoj imuniteta nakon čega će osoba u naredna dva do tri tjedna biti maksimalno zaštićena od najtežih oblika bolesti, rekao je Beroš i poručio kako se na nacionalnoj razini razmišljanja o promjeni odluke o proteku dana nakon cijepljenja, kada osoba može putovati.


– Činjenica je i da bi se serološko testiranje, odnosno određivanje antitijela, trebalo uvesti u neke od kriterija za putovanja i pristup grupnim okupljanjima jer je titar antitijela dokaz da je osoba imuna na virus, što je po meni čak i bolji dokaz od cijepljenja koje u nekim slučajevima ne mora nužno izazvati veliki imunitet, dok titar antitijela, uz adekvatan test, može pokazati koliko smo imuni, kaže Beroš, te ističe kako, prema preliminarnim studijama, dolazi do promjene mišljenja o tome koliko imunitet može trajati.


– Preliminarne studije o padu imuniteta ukazuju da je moguće očekivati i dugotrajniji imunitet od onog za kojeg se inicijalno pretpostavljalo, ističe Beroš.


 


Cijepljenje djece


Ministar je prokomentirao i važnost početka procjepljivanja maloljetnika i kampanju Svjetske zdravstvene organizacije.


– U najintenzivnijem trenutku epidemije, djeca su bila prijenosnici virusa na starije i tako uzrokovala širenje bolesti. Ovo je teška bolest. U Hrvatskoj imamo preko 8 000 umrlih. Ako djeca šire bolest, a cijepljenje nije opasno za njih, ne vidim razloga da se ne osiguramo i u tom smislu, objasnio je Beroš te naglasio kako Hrvatska neće služiti kao pokusni kunić.


– Pratit ćemo napredak znanosti i poruke regulatornih agencija. Što se tiče Njemačke, koja je obustavila cijepljenje djece, brze i ishitrene odluke nisu dobre. Iako ne želim kritizirati njemačke stručnjake, moram istaknuti da je bilo u Europi dosta disonantnih tonova i naglih prekida kampanja cijepljenja. Smireno, staloženo i prateći glas struke i razuma odlučivat ćemo o sljedećim koracima, jer koristi cijepljenja daleko premašuju rizike, istaknuo je Beroš.