Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Osim iskusnih ronioca, u ukljanjanju otpada pomagala i djeca

12.06.2021. 11:25


Članovi Ronilačkoga kluba Sv. Roko iz Bibinja, dali su se u akciju čišćenja podmorja, koju su organizirali s Komunalnim društvom "Čistoća" iz Zadra, uz svesrdnu potporu članova Zajednice tehničke kulture Zadarske županije i učenika škole Šime Budinića, koji su se okupili u vruće subotnje jutro u akciji čišćenja mora od Marine Borik do svjetionika.


 


Potpora najmlađih




Osim iskusnih ronioca, čišćenju mora pridružili su se i učenici Osnovne škole Šime Budinića, koji će pomoći čišćenju otpada s plaže. Svoj su umjetnički obol dala i dječica iz vrtića "Višnjik" koja su nacrtala prigodne radove.


– Osim same akcije čišćenja podmorja, ekološki osviještena i marljiva dječica iz dječjeg vrtića "Višnjik", s kojima često surađujemo, nacrtala su nam prigodne radove koji govore o važnosti zaštite mora i oceana, rekla je Vesna Đili, pomoćnica direktora sektora za poslove promidžbe i edukacije o cjelovitom gospodarenju otpadom u Čistoći te dodala kako će akcija čišćenja započeti kod marine Borik, a završiti kod svjetionika.


– Cilj nam je, da kao komunalno društvo, ukažemo na važnost zaštite okoliša, i kopnenog i morskog. Činjenica je da je more vrlo zagađeno, te da 80% otpada koji se ostavlja uz plažu, nažalost završi u moru. Najviše takvog otpada je plastično, što je iznimno opasno za morske organizme, ali i za zdravlje ljudi koji konzumiranjem morskih plodova u organizam unose određenu količinu mikroplastike. Na ovaj način želimo skrenuti pozornost na važnost čistoće mora, rekla nam je Đili i dodala kako su se akciji pridružili i učenici šestog i sedmog razreda Osnovne škole Šime Budinića, uz pratnju profesorice biologije Biljane Agić, koja nam je rekla kako je škola prije par dana dobila certifikat Europske komisije o primanju u Europsku mrežu plavih škola.


– Odmah smo krenuli u ovu akciju, koja se lijepo poklopila i s temom projekta "Pronađi plavo" o onečišćenju Jadrana mikroplastičnim i plastičnim otpadom, kazala je Agić.


 


Vrijedni ronioci


Članovi kluba Sv. Roko prihvatili su se teškog zadatka čišćenja morskoga dna od raznoraznog otpada.


– Okupili smo se u organizaciji Ronilačkog kluba Sv. Roko iz Bibinja i lokalnog komunalnog društva s ciljem započinjanja nove suradnje na lokalnoj razini, gdje ćemo čistiti more na potezu od lukobrana marine Borik do svjetionika. Eko – akciju odradit će ronioci našeg kluba, objasnila je Maja Kaleb iz Ronilačkog kluba Sv. Roko te naglasila kako su članovi podijeljeni u dva tima.


– Prvi će biti pod vodom i skupljati otpad, a druga ekipa će u plićaku čekati ronioce te od njih preuzeti otpad koji će djelatnici Čistoće zatim propisno zbrinuti, objasnila je Kaleb, dok je predsjednik kluba Đani Iglić rekao kako je ovo jedna od aktivnosti koje klub organizira u sklopu obilježavanje 75. godišnjice osnivanja Zajednice tehničke kulture, čiji je predsjednik također nazočio akciji čišćenja mora.


– Ove godine Zajednica tehničke kulture slavi 75. obljetnicu postojanja. U Zadru se tehnička kultura razvijala paralelno s njezinim razvojem u ostatku države. Došli smo dati podršku našim članovima iz Kluba Sv. Roko, kao i djeci koja su se odlučila svoje subotnje jutro posvetiti zaštiti i očuvanju mora, poručio je Željko Vidović, predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije.