Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sav prihod bit će doniran Parku prirode Vransko jezero

12.06.2021. 13:00


Sinoć je u zagrebačkom Bustan Baru održana dobrotvorna izložba umjetnika i dizajnera Maria Dobrečevića koji je sav prihod od prodaje odlučio darovati Parku prirode Vransko jezero.
Tom je prilikom ovaj mladi umjetnik koji se između ostalog bavi i dizajniranjem pametnog nakita izjavio kako je zadovoljan odazivom na izložbu što znači da su ljudi prepoznali dobrotvorni karakter izložbe, ali i kazao koja je svrha izložbe.
– Namjera je bila predstaviti radove ptica na kojima sam radio neko vrijeme. Neki radovi stari su nekoliko godina, a neki su recentni i napravljeni upravo za ovu izložbu. Moj cilj bio je predstaviti radove ljudima, predstaviti strast koju imam prema pticama, strast koju imam prema crtanju i povezati sve u jednu dobrotvornu izložbu kojom ću podržati rad Parka prirode Vransko jezero, izjavio je Mario i dodao kako kroz ovu izložbu želi podržati kampove u svrhu zaštite ptica i ptičjih vrsta.
– Ideja za izložbu došla je spontano i u sinergiji s proaktivnim i ambicioznim duhom vlasnika prostora gdje održavamo izložbu. On me kontaktirao i predložio da održimo izložbu nakon što je vidio moje radove“, rekao je Mario.
Mario je kazao kako cijeni rad zaposlenika Parka prirode Vransko jezero i pojasnio što ga je potaknulo da donira sredstva baš Vranskom jezeru.
– Neko vrijeme pratim njihov rad i djelovanje na društvenim mrežama i primijetio sam da su pretežito angažirani oko zaštite ptica, njihovih staništa i nadzora migracija ptica, izjavio je Mario i dodao kako iznimno cijeni takvu predanost radu.
Povodom izložbe izjavu je dala i stručna voditeljica stručne službe Parka prirode Vransko jezero gđa Maja Ćuže Denona izrazivši zadovoljstvo što je Mario kontaktirao upravo njih sa željom da prihode od prodaje donira Vranskom jezeru.
– Ideja o donaciji prikupljenog iznosa nesebičan je čin kojim će ovaj umjetnik popularizirati prstenovanje ptica koje ima znanstveni, volonterski i edukativni karakter. Od doniranih sredstava nadopunit će se oprema za prstenovanje i unaprijediti uvjeti u prstenovačkoj postaji koja se nalazi u Posebnom ornitološkom rezervatu, kazala je voditeljica Ćuže Denona.
– Praćenje kretanja ptica je od velike važnosti jer se ponovnim hvatanjem prstenovanih ptica utvrđuju područja njihova kretanja i zadržavanja na odmorištima i hranilištima gdje prikupljaju snagu za nastavak dugog i iscrpljujućeg selidbenog puta. Ovi podaci vrlo su važni za planiranje i aktivnosti zaštite ptica i njihovih staništa, dodatno je pojasnila gđa Ćuže Denona i nastavila kako se prstenovanje ptica za vrijeme jesenske migracije u Parku provodi već više od 20 godina i svake godine na tri mjeseca okuplja volontere: licencirane prstenovače, studente, ljubitelje ptica i prirode.
Voditeljica Ćuže Denona izjavila je kako prstenovački kamp zbog svoje znanstvene prirode ne može biti otvoren za javnost, ali kako svejedno ima važnu ulogu u edukaciji manjih grupa osnovnoškolske djece koji se uz pratnju zaposlenika Parka zaduženog za edukaciju i interpretaciju iz prve ruke mogu upoznati s cijelim procesom.
– Nadamo se da upravo ovakva iskustva mogu inspirirati nove generacije umjetnika i zaštitara ptica i prirode. Marijevi radovi podsjetnik su da upravo sinergija prirode i umjetnosti može biti snažan vizualni alat za prenošenje poruke o važnosti očuvanja i zaštite prirode koje baš kao i ptice, putuju na duge staze, zaključila je.