Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadrani, darujte krv da svijet nastavi kucati!

12.06.2021. 09:46


Sustav opskrbe s krvlju i krvnim pripravcima trenutno je ozbiljno narušen zbog pandemije koronavirusa jer se u većini bolnica mjesecima nisu izvodili elektivni zahvati, koji sada dolaze na red. Poboljšanjem epidemiološke situacije, sve se više bolničkih ustanova u zemlji polako vraća normalnim aktivnostima, što znači da će se početi provoditi veliki broj operacijskih zahvata, koji su do sada bili odgođeni.
Iako je ljeto redovito vrijeme kada bolnice diljem zemlje imaju problema za zalihama krvi i krvnih preparata, dr. Marijana Nadinić, voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Zadar, poručuje kako stanje nije alarmantno.
– Stanje sa zalihama krvi za sada je na zadovoljavajućoj razini. Iako su nam rezerve trenutačno na donjoj granici, stanje nije alarmantno, kao primjerice, u riječkom KBC-u, kaže Nadinić i poziva sve dobrovoljne darivatelje krvi da se u što većem broj odazovu akcijama Opće bolnice Zadar i Crvenog križa, s kojim Bolnica njeguje dugogodišnju uspješnu suradnju.
– Zahvaljujem Crvenom križu, na neumornim akcijama i apelima za dragovoljno darivanje krvi. Iako je potrošnja krvi povećana u ljetnim mjesecima, zasada nema većih promjena u odnosu na prošlu godinu. Pandemija koronavirusa je utjecala na cjelokupni zdravstveni sustav pa tako i na transfuzijsku medicinu. Unatoč svim problemima, stanje je pozitivno. Ono što je važno istaknuti, jest činjenica da ne pada broj dragovoljnih darivatelja krvi, on je čak veći nego prošle godine, tako da zalihe krvi u Općoj bolnici Zadar nisu ispod zakonski određene rezerve, ističe dr. Nadinić.
Svjetski dan darivatelja krvi, koji se ove godine obilježava 14. lipnja, provodit će se pod motom »Daruj krv, da svijet nastavi kucati«.


Darivanje krvi
Krv može darovati svaka punoljetna osoba i to 28 dana nakon prebolijevanja koronavirusa. Krv se može darovati i nakon cijepljenja. Prema preporuci stručnjaka, muškarci krv mogu darovati do četiri puta godišnje, dok se ženama preporuča da daruju krv do tri puta na godinu.