Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Paravinja će biti izručen Hrvatskoj ukoliko nema BiH državljanstvo?!

11.07.2011. 22:00
Paravinja će biti izručen Hrvatskoj ukoliko nema BiH državljanstvo?!


Dragan Paravinja pred Sudom BiH izjavio je da nema ništa protiv izručenja Hrvatskoj, no zanijekao je da je ubio Antoniju Bilić. Izjavio je da je priznanje dao pod prisilom i batinama banjalučkih policajaca, a zapitao se kako Hrvatska zna da ju je ubio kada tijela nema. Prepreka izručenju, međutim, moglo bi biti njegovo državljanstvo BiH, ukoliko ga ima
Desetak policajaca Interventne jedinice PU zadarske sudjelovalo je zajedno sa šibenskim kolegama u potrazi za maloljetnom Drnišankom Antonijom Bilić na području Gračaca. Pretraživao se teren uz Državnu cestu D1 od Malovana do ulaza u Gračac, a u mjestu Otrić pretražen je jedan bunar. No, i jučerašnja je potraga, koja je zbog visoke temperature okončana u 12 sati, završena bez traga nestaloj djevojci. Istovremeno s potragom u Hrvatskoj, u susjednoj BiH jučer je pred Sudsko vijeće tamošnjeg suda sjeo Dragan Paravinja, osumnjičeni za silovanje i ubojstvo Bilićeve, gdje mu je održano ročište za određivanje ekstradicijskog zatvora.
Paravinja pristao na izručenje Hrvatskoj
– Na ročištu se odlučivalo o molbama Republike Hrvatske i Republike Srbije o izručenju mog klijenta. On je na upit suca Gorana Rađevića je li suglasan za izručenje Hrvatskoj ili Srbiji odgovorio da ne želi u Srbiju, ali da protiv izručenja Hrvatskoj nema ništa protiv – rekla je Paravinjina odvjetnica po službenoj dužnosti Milena Borovčanin Bulić dodavši kako joj je izuzetno drago da je njezin klijent tako odlučio. Kako doznajemo, Paravinja je jučer pred Sudskim vijećem Suda BiH bio izuzetno razgovorljiv pa se osim o optužbama za smrt Antonije Bilić očitovao i o presudi iz Srbije zbog koje se traži njegovo izručenje.
– Nikoga nisam ubio, silovao, pokušao silovati, ni prodao u bijelo roblje, rekao je osumnjičeni vozač tegljača u koji je 6. lipnja na Čikolskom mostu, kako je analizom vlasi i pronađenih kapljica krvi utvrđeno, sjela mlada Drnišanka. Paravinja je, kao i na suđenju koje mu se održava u Osnovnom sudu Sokolac zbog optužbi za pokušaj silovanja iz 2000. godine, i jučer izjavio kako je njegovo priznanje da je ubio Antoniju Bilić iznuđeno i to batinama. Štoviše, dodao je kako su policajci u Banja Luci, nakon što su ga poslije trodnevne potrage uhitili, pretukli i njegovu suprugu Milijanu koju su zatekli ispred kuće njegova ujaka Jakova Vidovića u Srđevićima Donjim.
– Kako Hrvatska zna da sam ubio Antoniju Bilić ako nema tijela? Žao mi je obitelji te djevojke i molio bih medije da prenesu moje izjave u cijelosti, a ne kao one iz Suda u Sokocu – naglasio je Paravinja na jučerašnjem ročištu, a prije svega tri tjedna on je, podsjećamo, policiji Republike Srpske, a potom i hrvatskim istražiteljima, priznao da je maloljetnicu zadavio i potom njezino tijelo bacio u rijeku Krku na predjelu Brljan.
Za presudu u Sremskoj Mitrovici od četiri i pol godine za silovanje, Paravinja je rekao da je to suđenje bilo montirano. Dodao je kako je sudac koji ga je osudio kasnije i sam osuđen na osam godina zatvora te da su svi inspektori koji su vodili slučaj ostali bez posla. Pravu pomutnju u sudnici, međutim, Paravinja je izazvao izjavom kako uz hrvatsko i srbijanski posjeduje i BiH državljanstvo.
– Ja sam to prvi puta čula jučer od njega u sudnici i sada trebam malo vremena da to provjerim – rekla je Paravinjina odvjetnica Borovčanin-Bulić, dodajući kako je i Sudsko vijeće ostalo zatečeno njegovom izjavom jer ni oni nisu raspolagali takvom informacijom.
Uz hrvatsko i srbijansko ima i državljanstvo BiH?
Paravinja je, naime, ustvrdio kako je 2002. godine, u vrijeme dok je radio na Palama, imao BiH putovnicu izdanu u Istočnom Sarajevu kao i osobnu kartu, ali dokumente nije pokazao jer ih je “predao vlastima u Zadru prilikom vađenja hrvatskih papira”. No, o takvom čemu nikakvih konkretnih i pouzdanih saznanja nisu imali ni u PU zadarskoj.
– Informirani smo o njegovoj izjavi na tamošnjem sudu i tu informaciju provjeravamo – kazao je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske.
Kako je Paravinja olako pristao na skraćeni postupak izručenja Hrvatskoj, moglo bi se zaista pokazati da je vlasnik triju putovnica, no u tom slučaju najvjerojatnije neće biti ništa od njegova izručenja kao što ga ni Hrvatska svojevremeno nije željela izručiti Srbiji.
– Slažem se da moj klijent bude izručen zemlji koju on želi, a slažem se i s odlukom da mu se odredi ekstradicijski pritvor. On tvrdi da je dao lažnu izjavu u Banja Luci, pa neka to u Hrvatskoj i dokaže. Smatram da je to dug prema toj djevojci, ali i prema njenoj i njegovoj obitelji, rekla je Borovčanin-Bulić, no napomenula je kako ipak treba sačekati dok se ne provjeri ima li ili nema njezin klijent BiH državljanstvo.
 


Paravinja tražio i politički azil u Sloveniji


Da Dragan Paravinja ne bira način kako će izbjeći kaznenu odgovornost u trima državama koje ga traže, pokazala se i njegova izjava pred sudom kako je tražio politički azil u Sloveniji, no da je saznao kako BiH nije potpisnica Dublinske konvencije. Doduše, on je napomenuo kako je azil tražio ranije, tijekom sedam godina koliko je boravio i radio u toj državi.