Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Suveniri od soli za uspomenu

11.07.2011. 22:00
Suveniri od soli  za uspomenu


Najviše posjetitelja dolazi u organiziranim grupama. Pokazujemo im pojedine predmete, objašnjavamo im što je prikazano na fotografijama i govorimo im o tome što je solarstvo značilo za stanovnike Paga, rekla je Manuela Fabijanić, vodič na izložbi


Prije dvije godine  Udruga iznajmljivača soba i  apartmana grada Paga uredila  je u prvom od devet starih  skladišta soli Stalnu izložbu  solarstva.
Na izložbi su postavljene  brojne fotografije, povijesni  dokumenti o solani i solarstvu  u Pagu, kristali soli, sol nakupljena na hrpu, razni alati i  pribor koji je služio u procesu  proizvodnje soli, a u sredini  prostorije napravljene su tri  makete bazena soli u kojima  su prikazani proces isparavanja mora, kristalizacije i  berbe soli.
– Najviše posjetitelja dolazi  u organiziranim grupama. Pokazujemo im pojedine predmete, objašnjavamo im što je  prikazano na fotografijama i  govorimo im o tome što je  solarstvo značilo za stanovnike Paga, rekla je Manuela  Fabijanić, vodič na izložbi.
Posjetitelji izložbe najduže  se zadržavaju uz fotografije i  veliku hrpu soli koja simbolično pokazuje kako se nekada skladištila sol. Mnoge  zanima i proces nastanka soli,  nekadašnji način rada u solani  te način na koji su se koristili  razni alati. Posjetitelji mogu  kupiti i prigodne suvenire od  soli. Stalni postav obogaćen je  i izložbom radova učenika Osnovne škole Jurja Dalmatinca, na kojoj su prikazani razni  predmeti izrađeni od kristala  soli.
– Izložba je bila postavljeni  u školi, a kada je završila  školska godina, preseljena je  ovdje jer smatramo da je vrlo  zanimljiva, navela je Manuela  Fabijanić.
Među radovima učenika su  jaslice izrađene od kristala soli koje su bile izložene u Vatikanu.
Uz to, dojmljive su slike  koje su učenici izradili od kristala soli, kao i njihov rad iz  biologije pod nazivom “Sol u  organizmu”.
Solarstvo je nekada bilo  glavna gospodarska grana u  Pagu, a proizvodnja soli u  povijesnim dokumentima prvi  put se spominje u 10. stoljeću.  Osamdesetih godina prošlog  stoljeća izgrađeno je postrojenje za proizvodnju soli i tada  je napušten tradicionalni  način proizvodnje na bazenima. Udruga iznajmljivača  soba i apartmana grada Paga  je uredila izložbu kako bi se  sačuvalo sjećanje na stari  način proizvodnje, ali i kako  bi se posjetiteljima pokazalo  što je solarstvo značilo za Pag.  Stalna izložba solarstva se, u  skladu s mogućnostima, obogaćuje fotografijama, publikacijama, povijesnim dokumentima i raznim predmetima.