Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Volonterskim radom skupljeno 10 kubika smeća iz luke Mrljane

12.07.2018. 18:47
Volonterskim radom skupljeno 10 kubika smeća iz luke Mrljane


Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru uz potporu Općine Pašman u sklopu programa "Crveni križ u plavom okviru" provelo je eko akciju čišćenja uvale u naselju Mrljane na otoku Pašmanu. More u Mrljanima, otočko naselje koje odlikuju prekrasne prirodne plaže i uvale, odsad je kristalno čisto.
U akciji su sudjelovali volonteri GDCK Biograd na Moru među kojima i gosti iz Francuske (Scouts et guides de France), mještani Mrljana, ronioci Ronilačkog kluba Roko iz Bibinja i volonteri biogradske Udruge za zaštitu okoliša Hippocampus, ukupno oko 30 sudionika u akciji čišćenja.
Čišćenjem je obuhvaćen unutarnji i dio vanjskog dijela mjesne luke te je izvađeno desetak kubika raznog smeća, među kojim najviše guma i raznovrsnog sitnog otpada, stakla, plastike i drugo, kazala je, Ivana Maljković iz GDCK Biograd na Moru.
Uspjeh akcije u ovom idiličnom mjestu za odmor od gradske vreve garantirala je višegodišnja suradnja Društva s lokalnom samoupravom i gore navedenim partnerima.
– Uklanjanje prikupljenog otpada organizirala je Općina Pašman u suradnji s Čistoćom Zadar i ovim putem im se zahvaljujemo na besplatnom odvozu otpada te zahvalnom ručku. Sredstva za ostale troškove (prijevoz volontera i ronioca, potrošni materijal, itd.) organizacije i provedbe su osigurana preko Hrvatskog Crvenog križa, ističe Maljković koja se zahvalila svim sudionicima i volonterima koji su napravili veliki posao u mjestu Mrljane.
Nakon prošlogodišnjih akcija čišćenja Park šume Soline i plaže Dražica u Biogradu te luke u Pašmanu ovo je bila treća akcija u sklopu programa "Crveni križ u plavom okviru" koje je GD Crvenog križa Biograd na Moru organiziralo.
U planu je nastavak eko akcija i u naredno vrijeme u skladu s financijskim sredstvima planom provedbe Hrvatskog crvenog križa, obznanila je Maljković.
Ovim projektom Hrvatski crveni križ je u proljeće protekle godine započeo novu eru u svojem radu i usmjerava se, uz humanitarnu djelatnost, i na područje zaštite okoliša s ciljem razvijanja pozitivnih navika očuvanja okoliša i postupanja s otpadom.
Cilj projekta je pozicioniranje Hrvatskog crvenog križa kao organizacije koja promiče ekološku osviještenost javnosti i brigu o zaštiti priobalja kroz čišćenje podmorja, priobalja i provedbu eko-radionica, zatim kroz podizanje svijesti javnosti o potrebi očuvanja biološke raznolikosti podmorja i priobalja, umrežavanje društava Crvenog križa, ronilačkih klubova i centara i lokalnog stanovništva u smjeru održivosti budućih eko- akcija te kroz mapiranje i izvješća o prikupljenim količinama i vrsti otpada, poručila je Ivana Maljković.