Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Duje Stanišić: “Komu ide novac od prodaje ulaznica za koncert Rite Ore?!”

12.07.2019. 14:30
Duje Stanišić: “Komu ide novac od prodaje ulaznica za koncert Rite Ore?!”


Zašto se od naših javnih novaca financira koncert Rite Ore u SC Višnjik koji će biti komercijalan, odnosno na koji će se naplaćivati ulaznice? TZ grada Zadra plaća izvođačicu, Grad Zadar organizira koncert, pa komu onda u konačnici ide novac od tih prodanih ulaznica? Ovo pitanje postavljam direktoru TZ grada Zadra, Mariu Paleki jer on s našim novcima finacira koncert Rite Ore, naglasio je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj ispred ulaza u TIC, Duje Stanišić, petrčanski pjevač, bivši predsjednik Mjesnog odbora Petrčane te predstavnik turističkog mjesta Petrčane.
O sramotnom odnosu TZ grada Zadra prema mjestu Petrčane koje administrativno pripada gradu Zadru, kako kaže, odlučio je progovoriti jer je većina mještana koji se bave turizmom ove godine ostala neugodno iznenađena činjenicom kako u njihovom mjestu ove godine ne postoji apsolutno nikakav program manifestacija i jer se njihovi zahtjevi za smeđom signalizacijom, biciklističkim stazama, uređenjem plaža i ostalim infrastrukturnim zahvatima više niti ne spominju.
– Petrčane ima velike turističke kapacitete koji na godišnjoj bazi pune državni, općinski i proračun im nadležne TZ grada Zadra, a ove godine namaju niti jednu manifestaciju, niti jedan koncert, apsolutno ništa, zašto je to tako? Godišnje, prema podacima iz 2017. godine, uplatili smo 3 milijuna kuna bruto, odnosno milijun i pol kuna neto koji ostaju TZ-u. Što to oni nama daju i koja je svrha toga vezanog uz Petrčane? Osam zaposlenika u TZ-u grada Zadra vodi loše ovaj grad, jer organizacijski i fizički oni to ne mogu stizati, a kamoli obuhvatitit i Petrčane o kojima se apsolutno nitko ne brine i to je ono što nas boli i zato smo sada ovdje, istaknuo je Stanišić.
HTZ je u 2019. navela puno gradova i općina koji imaju mega evente. Zadar ih jedini nema. Zašto je to tako, pita se Stanišić.
– Mjesto Petrčane želi zaželjeti dobrodošlicu Riti Ori u naš predivan grad. Petrčanci, ja se nadam da predstavljam većinu njih, žele joj dobar koncert i da se lijepo provede. S obzirom da Petrčane u 2019. godini nema niti jednu manifestaciju u planu i programu TZ grada Zadra, onda nam logika nalaže, s obzirom da mi dobivamo nula kuna, a godišnje uplatimo spomenutih oko milijun i pol kuna neto sredstava TZ-u, da smo mi financirali koncert Rite Ore i zato joj želimo dobrodošlicu, te smo za nju pripremili neke petrčanske delicije poput maslinovog ulja, Rosea iz Kraljevskih vinograda, suvenir šalicu i majicu, za koju se nadamo da će joj odgovarati veličinom, koje ćemo uručiti direktoru TZ grada Zadra, Mariu Paleki u nadi da će joj to stvarno proslijediti jer mi zaista volimo Ritu Oru, koju sluša naše staro i mlado i ovim putem pozdravljamo odluku o njenom dolasku u Zadar, naglasio je Stanišić s dozom ironije u glasu.
Ipak, unatoč sveopćem ushićenju koncertom, istaknuo je kako Petrčanci nisu zadovoljni datumom održavanja Orina koncerta, 30. kolovoza.
– Mislimo da bi se ti naši šoldi mogli bolje iskoristiti negdje u sredini sezone. Postavlja se pitanje, koja je ciljana publika Rite Ore? Naime, svi mi glazbenici imamo neku svoju ciljanu skupinu, ovisno o žanru glazbe kojom se bavimo. Znamo da je ciljana skupina koja sluša Ritu Oru u rasponu od 16 do 20 godina, pa je pitanje da li želimo privući turiste koji su te dobi, koje su njihove platežne mogućnosti i da li oni uopće smiju putovati sami van svoje zemlje. Htjeli bismo zaželjeti i svim Zadranima koji dođu na koncert Rite Ore dobar provod, ali kad se "naježe" na njezinu glazbu neka se sjete da je mjesto Petrčane dobilo nula kuna da bi oni mogli uživati u njezinom koncertu, zaključio je Stanišić.
Dodao je kako je poanta njihove borbe da dobiju status koji zaslužuju, objasniti ljudima da Petrčane dobije ono što zaslužuje, odnosno da se tih milijun i pol kuna uloži u Petrčane.
– Zadrani bi izgubili samo jedan koncert Rite Ore, ništa drugo, ne bi ostali bez feštica, zabavnih manifestacija, adventa itd, samo bez njezinog koncerta, a vjerujem kako bi Zadrani to već nekako preživjeli, kazao je Stanišić.
Smatra kako bi stvari kerenule na bolje promjenom vlasti u državi, promjenom političke strukture, nakon čega bi se Petrčane moglo odvojiti od grada Zadra i dobiti zasluženi status.
– Petrčane je jedino mjesto na Jadranu koje ima četiri hotela i to jednog s pet zvjezdica. Zaostajemo za otokom Virom za nekih 400.000 kuna u proračunu, tu smo negdje s gradom Ninom, bolji smo od Zatona, a da ne govorimo o TZ mjesta Silba i dr. Ono što su Vodice Šibeniku, Ičići Opatiji, to bi mi trebali biti gradu Zadru, ali naravno nismo. Ove godine nam se ništa nije dalo što je više nego ponižavajuće. Mjestu koje ti da u proračun 3 milijuna kuna, ne daš apsolutno ništa, rezignirano je ustvrdio Stanišić.
U svom izlaganju se osvrnuo i na raskrižje Žmirići te njegove ljetne nepregledne kolone u oba smjera.
– To je jedini semafor u zadarskoj županiji koji ima kolone po 15 km i u kojima se čeka po dva sata. Svi stanovnici i turisti otoka Vira, Privlake, Nina, Zatona, Vrsi, Petrčana i Kožina prelaze preko Žmirića. Već 10 godina imamo gotov projekt od Grada Zadra s kojim bi se trebalo riješiti pitanje Žmirića, ali se prije toga rješavaju neki drugi prometni problemi, odnosno ruše se rotori napravljeni prije dvije godine da bi se igralo "Boba graditelja" i radilo neke apstrakcije od križanja dok se Žmirići ne mogu riješiti, zaključio je za kraj bivši predsjednik Mjesnog odbora Petrčane.