Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prošlost, sadašnjost i budućnost kulturne baštine

Autor: Katina Vrsaljko

11.08.2008. 22:00
Prošlost, sadašnjost i  budućnost kulturne baštine

Foto: Sebastian GOVORČIN



Smotra kulturno umjetničkih društava “Zapivaj mi moje grlo jasno” ove je subote u Škabrnji okupila razne narodne nošnje, folklorne izričaje kroz pjesmu, svirku i kolo dvanaest KUD-ova
Smotra kulturno umjetničkih društava “Zapivaj mi moje grlo jasno” ove je subote po šesti put u Škabrnji okupila razne narodne nošnje, folklorne izričaje kroz pjesmu, svirku i kolo dvanaest KUD-ova, kao i znatiželjne mještane koji uvijek rado uživaju gledajući domaći KUD Škabrnja, ali i običaje i tradiciju iz drugih krajeva.
Prije samog programa, koji se ove godine prvi put održavao na Trgu dr. Franje Tuđmana, svi izvođači: KUD-ovi Sv.Mihovil iz Galovca, Zora iz Betine, Sv. Ivan Krstitelj iz Gorice, Gacka iz Ličkog Lešća, Sv. Nikola Tavelić iz Lišana Ostrovačkih, Vukšić iz Vukšića, Branimir iz Benkovca, Bokolje iz Dobropoljane, Galeb iz Karina Gornjeg, Zvona Zagore iz Mirlović Zagore, guslar Dane Jurić i diplar Nediljko Madžar iz Dubravice sudjelovali su u mimohodu po Škabrnji na putu kojim inače ide procesija. Pjevajući i svirajući na mimohodu ovi su čuvari narodne baštine pozivali mještane na smotru. Tokom mimohoda, ali i kasnije na pozornici, pokazala se posebnost i raznovrsnost KUD-ova. Tako je kod KUD-a Zvona Zagore  iz Mirlović Zagore pozornost privlačio svirač dipla, puhačkog instrumenta od jareće kože, zatim u KUD-u Zora iz  Betine istakla se djevojčica sa trubajkom, dok je jedna gospođa iz KUD-a Škabrnja na glavi cijelim putem nosila sprtvu s domaćim voćem – ranim grožđem i breskvama. Na čelu mimohoda je bio Zoran Ražov, voditelj KUD-a Škabrnja koji je i organizator smotre.
– Prije su žene sve nosile u sprtvi na glavi. Znale bi tako prenijeti pun kar grožđa ili vrući lonac sa hranom koju su nosile težacima u polje. Sad to rade povremeno, najviše u ovakvim prilikama, rekao je Ražov. Kaže još da KUD Škabrnja djeluje od 1999. godine i to s dječjom i odraslom skupinom, a izvode razna kola: biračo, četverokorak, kukulec, preskok i stupačko kolo.
Nakon Lijepe naše i minute šutnje kojom je odana počast svim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu, smotru je otvorio načelnik Općine Škabrnja Nediljko Bubnjar.
Dobro došli na ovo sveto tlo gdje nas svih budnim okom gleda naš predsjednik dr. Franjo Tuđman. Ovim i drugim događanjima u Škabrnji djelimo radost sa svima vama i pokazujemo da Škabrnja živi veselo i životno, okrenuta ka budućnosti, rekao je Bubnjar.
Prvo su na pozornicu stupila djeca KUD-a Škabrnja, koja dokazuju da će se kulturna baština Škabrnje i dalje čuvati. Zaradila su veliki pljesak, a potom su se raznovrsni plesovi i pjesme te različite živopisne nošnje nastavile nizati po pozornici. Na kraju su se svi sudionici okupili na zakuski u kripti Crkve Uznesenja blažene djevice Marije. Dosad su se smotre održavale u dvorištu škole, no premještanje ovog događanja na Trg dr. Franje Tuđmana bio je pun pogodak, što su potvrdili i okupljeni.
Zadovoljan je bio i Marijan Žilić, predsjednik KUD-a Škabrnja.
Svake godine zovemo različite KUD-ove kako bi svaka smotra bila drugačija, a volimo zvati i novoosnovane KUD-ove kako bi pokazali svoje umijeće. Tako smo prošle godine pozvali KUD Nadin, a ove godine je s nama mladi KUD Gorica. Jako smo zadovoljni sa svime jer je bilo veselo i raspjevano, a što je još važnije, zadovoljni su i naši gosti, kako samom smotrom, tako i promjenom ambijenta. Drago nam je da se smotra „Zapivaj mi grlo moje jasno” svidjela i našim Škabrnjanima koji žive u Kanadi, Njemačkoj, Americi, a ovdje su povodom našeg najvećeg blagdana Velike Gospe, rekao je Žilić.