Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Grad Zadar odustaje od čišćenja ruševina

11.08.2010. 22:00
Grad Zadar odustaje od čišćenja ruševina


Vladin Ured za ljudska prava u jučerašnjem je dopisu ocijenio kako bi “svako postupanje koje ne bi uključivalo davanje pisane suglasnosti vlasnika dovelo do mogućnosti narušavanja načela nepovredivosti vlasništva”
Grad Zadar odustao je od čišćenja ruševina miniranih srpskih kuća bez odobrenja vlasnika nakon što je potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac taj posao nazvao protuzakonitim, te nakon što je vladin Ured za ljudska prava zatražio da ga se obavlja “isključivo na temelju pisane suglasnosti vlasnika nekretnine”.
– Grad Zadar ima zakonske ovlasti da ruševine uklanja i bez suglasnosti vlasnika, ali neće to učiniti. Ako je itko osjetljiv na takva pitanja, osjetljivi smo mi u Zadru, gradu koji je među najviše stradalima u Domovinskom ratu. Ušli smo u taj posao bez politike i dobronamjerno, te ćemo do maksimuma tražiti suglasnosti vlasnika, izjavio je jučerzadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović.
Vladin Ured za ljudska prava u jučerašnjem je dopisu ocijenio kako bi “svako postupanje koje ne bi uključivalo davanje pisane suglasnosti vlasnika dovelo do mogućnosti narušavanja načela nepovredivosti vlasništva”. Ured predlaže da Grad Zadar, “zbog posebne osjetljivosti navedene problematike”, osnuje radnu skupinu predstavnika države, grada i policije koja bi nadzirala svaki pojedini slučaj.
– Znam za taj prijedlog, i uvažit ćemo ga, kazao nam je Grgurović. Izvijestio je da će grad sljedeći tjedan ukloniti dvije ruševine za koje je dobio suglasnost, te da ih je još desetak u postupku dobivanja vlasničkoga odobrenja. Uklanjanje ruševina kuće Dane Ivaneže, obavljeno 29. srpnja bez suglasnosti vlasnika, Grgurović je nazvao “nesporazumom”. – Nastojat ćemo doći do vlasnika i objasniti mu. Njegova je kuća bila uz samu školu, a 1993. jedno je dijete poginulo u sličnoj ruševini, i naprosto smo je morali očistiti, premda do vlasnika nismo uspjeli doći, objasnio je Grgurović.
“Cijeli je problem pogrešno interpretiran. Na popisu za čišćenje ukupno je osamdesetak ruševina, od kojih dvadesetak potječe od prije Domovinskog rata. No, vlasnici su pomislili da ćemo rušiti bez njihove suglasnosti, što nije točno”, dodao je.
 


Zadar nije odgovoran za miniranja


Upitan tko će vlasnicima ruševina nadoknaditi nepravdu nanesenu time što su kuće u ratu minirane, Grgurović je kazao da Grad Zadar s tim nema veze. “To ne određujemo mi, nego Vlada. Uklanjanje ruševina isključivo je sigurnosno pitanje. Ne ulazimo u rješenja za obnovu kuća. To o čemu govorite ide po istome zakonu po kojemu su svoje kuće obnovile tisuće Hrvata na oslobođenim područjima. Ni za njihove se kuće ne može ustanoviti tko ih je srušio. Politiziranje nema smisla, jer se njime i vlasnicima ruševina čini medvjeđa usluga. U razgovorima s njima vidjeli smo da su i oni toga svjesni, shvaćaju da Grad Zadar postupa dobronamjerno kad im o svom trošku nudi čišćenje njihovih ruševina”, kazao nam je dogradonačelnik Grgurović.