Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Recept za hitnu kontracepciju najtraženiji ljeti

11.08.2010. 22:00
Recept za hitnu kontracepciju najtraženiji ljeti


Veliki broj žena dolazi po recept za hitnu kontracepciju, a posebice ljeti. Naime, ove sezone imali smo dosta intervencija koje su tražile turistkinje iz Hrvatske i inozemstva, naglašava dr. Ivica Vlatković
Nova “dan poslije” pilula stigla je i u hrvatske ljekarne, a kako doznajemo, pilula “Ellaone” može biti učinkovita i do pet dana nakon seksualnog odnosa te je samim time učinkovitija od pilula koje su do sada postojale na tržištu. Pilulu za “dan poslije” odobrila je Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode, a bit će dostupna isključivo na recept ginekologa te je zasad jedina tableta za “dan poslije” registrirana u Hrvatskoj s indikacijom za hitnu kontracepciju.
– Pilula za ‘dan poslije’ olakšala je i pojednostavila sprječavanje neželjene trudnoće, a sama tableta je dovoljno sigurna metoda. Naravno, ženama se preporučuje kontinuirana kontracepcija kako bi se spriječila neželjena trudnoća, kazao je zadarski ginekolog dr. Ivica Vlatković.
Postkoitalna kontracepcija koja je poznata kao “pilula za dan poslije”, kontracepcijska je metoda koja se primjenjuje u roku od 72 sata od nezaštićenog spolnog odnosa ili kada je neka od primijenjenih metoda zakazala.
– Veliki broj žena dolazi po recept za hitnu kontracepciju, a posebice ljeti. Naime, ove sezone smo imali dosta intervencija koje su tražile turistkinje iz Hrvatske i inozemstva, naglasio je dr. Vlatković.
Tableta sadrži 1,5 mg levonorgestrela, hormona koji je česti sastojak drugih kontracepcijskih tableta. Djelotvornost tablete potvrdila su klinička istraživanja, koja pokazuju da uz preciznu primjenu sprječava oko 84 posto neželjenih trudnoća.
U kliničkom istraživanju je sudjelovalo 1.700 žena u dobi od 16 do 36 godina, a koje su bile podijeljene u dvije grupe.
Jedna je grupa u roku od tri do pet dana nakon snošaja uzimala pilulu koja je već bila dostupna na tržištu, dok je druga grupa uzimala pilulu Ellaone.
Istraživanje je pokazalo da su u grupi koja je uzimala drugu pilulu zatrudnjele 22 žene, a u drugoj grupi samo 15 žena.
Pilula sprječava dvije trećine trudnoća ako se uzme u roku 72 sata, dok ona do sada poznata to čini u 60 posto slučajeva. Uzme li se Ellaone i pet dana nakon odnosa, trudnoća će biti spriječena u 50 posto slučajeva.
Lansiranje pilule na tržište potaknulo je mnoge rasprave i kritike, a kritičari tvrde kako bi ove pilule mogle mlade ljude još više potaknuti da se upuštaju u seks bez zaštite te kako bi ljudi mogli imati još opušteniji stav prema seksu.
Ipak liječnici naglašavaju da su pilule za “dan poslije” prihvatljivija metoda od samog pobačaja te smatraju da bi ova pilula mogla smanjiti broj pobačaja među mlađom populacijom. Ipak svi stručnjaci upozoravaju da se ova pilula ne smije zlorabiti i koristiti kao redovita kontracepcija.
Istraživane su i nuspojave nakon uzimanja tablete, a žene su se samo žalile na glavobolju nakon uzimanja ove kontracepcijske pilule.
– Do sada smo ženama za hitnu kontracepciju propisivali tablete Triquilar, prvi dan se piju četiri tablete, a drugi dan dvije. Iako je nova Ellaone praktična tableta koja nema nuspojava te se radi o manjim dozama, takav tip kontracepcije ne smije se koristiti u svakoj prilici, ističe dr. Ivica Vlatković.