Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

DAN STANKOVACA Stankovci dobivaju solarnu elektranu vrijednu 70 milijuna kuna

12.08.2019. 10:44
DAN STANKOVACA Stankovci dobivaju solarnu elektranu vrijednu 70 milijuna kuna


Prisjećanjem na poginule branitelje iz Domovinskog rata, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjesnim groblju te svečanom sjednicom Općinskoga vijeća, započelo obilježavanje 26. po redu Dana općine Stankovci i blagdana Velike Gospe, nebeske zaštitnice.
Program svečane sjednice u Domu kulture vodio je Milivoj Brkić s Radio Benkovca, a otvorila Ivana Vulić, predsjednica Općinskoga vijeća, nakon čega je o općinskim projektima detaljno govorio Željko Baradić, načelnik Općine s 22-godišnjim stažem.
Druga faza izgradnje dječjeg vrtića
– Razvoj Općine Stankovci, odnosno mjesta Banjevci, Bila Vlaka, Budak, Crljenik, Morpolača, Stankovci i Velim, vodimo u tri pravca. U Poslovnoj zoni Novi Stankovci razvijamo komunalnu infrastrukturu kao uvjet razvoja gospodarstva, izgradnjom osnovne komunalne infrastrukture stvaramo preduvjet za bolju kvalitetu života naših žitelja te brinemo o mladima, socijalno ugroženima i obiteljima s više djece, kazao je Baradić.
Novcima iz EU fondova u vrijednosti od 2,7 milijuna kuna završena je prva faza izgradnje dječjeg vrtića, dok je prije dva dana završen natječaj za drugu fazu procijenjenu na tri milijuna kuna.
– Očekujemo završetak projekta do kraja godine, optimističan je Baradić koji se za pomoć zahvalio nazočnoj državnoj tajnici Mariji Pletikosi.
Ponovno je nominiran projekt izgradnje školske športske dvorane, dok su preko LAG Laure nominirali uređenje trga ispred crkve u Banjevci u vrijednosti od oko 750.000 kuna. U tijeku je uređenje groblja u Budaku i Stankovcima, dok je za uređenje nerazvrstanih cesta MRRFEU odobrilo 250.000 kuna.
– Sklopili smo ugovor o izgradnji 3MW solarne elektrane, u tijeku je natječaj za još dodatna 3MW. U slijedeće dvije godine očekujemo izgradnju 9MW snage solarne energije u poslovnoj zoni u vrijednosti od oko 70 milijuna kuna. Solarna elektrana moći će opskrbljivati oko 4.300 objekata ili 17.000 ljudi, uvjerljiv je Baradić te je obznanio kako je tvrtka iz Vinkovaca kupila zemljište za izgradnju poslovnog objekta za uslužne djelatnosti kamionskog prijevoza.
Pakiranje svježe ribe i školjki
– Također, tvrtka koja se bavi uzgojem konzumne ribe i školjki u pripremi je izgradnje poslovnog objekta za pakiranje svježe ribe i školjki, kaže Baradić.
Katastarska izmjera za k.o. Stankovci u suradnji s DGU-em iznosi 4,6 milijuna kuna.
– Stankovci imaju 1.342 posjednika na površini od preko 22 milijuna metara četvornih. Međutim, RH posjeduje preko 15 milijuna, a pravne i fizičke osobe niti 7,3 milijuna četvornih metara. Nad ovim podacima jednostavno je za plakati, jer su nam svezane ruke u pitanju stambenih zona ali i gospodarskih i turističkih zona, jadao se Baradić.
Općina za novorođeno dijete daje 7.000 kuna potpore, u 90-postotnom iznosu sufinanciraju boravak djece u vrtiću, sa 90.000 kuna financiraju radne bilježnice i ostali školski pribor, studenti imaju 1.000 kuna mjesečno, sufinanciraju prijevoz srednjoškolskih učenika, dok svaki student koji završi u studenskom roku dobije 5.000 kuna.
– Vodimo brigu za deset općinskih udruga na godišnjoj razini u iznosu od 341.000 kuna. Za vjerske zajednice izdvajamo 15.000 kuna. Za NK Croatia u ovoj godini smo izdvojili ukupno 130.000 kuna, precizan je Baradić.
Poduzetnička zona Novi Stankovci zapošljava preko 150 ljudi, sa stalnom tendencijom rasta. Turizam se s obale polako, ali sigurno, uvlači i u naše zalobalje, kazao je Božidar Longin, zadarski župan, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.
Turizam se uvlači u zaobalje
– Dodatan iskorak u razvoju ruralnog turizma trebala bi pružiti i nedavno osnovana Turistička zajednica Ravni kotari u čiji je rad uključena i vaša općina. U tom kontekstu, svjesni smo svi da je izgradnja vodovoda i odvodnje ključni preduvjet razvoja. Na rješavanju toga problema zajedničkim snagama radimo već neko vrijeme kroz projekt Aglomeracija Karinskog i Novigradskog mora, Podvelebitskog kanala te zapadnog dijela zadarskog zaleđa, što se odnosi i na područje Stankovaca pa ću ovom prigodom otkriti i jednu novost:
– Naime, tijekom kolovoza bit će objavljen postupak javne nabave za izradu studijske dokumentacije procijenjene vrijednosti 3,7 milijuna kuna. Time će napokon započeti cjelovito i sustavno rješavanje ovog najznačajnijeg komunalnog, ali potencijalno ekološkog problema na području naše županije, naglasio je Longin koji je u Stankovcima bio sa svojim zamjenicima, Šimom Mršićem i Šimom Vickovićem
Nazočnima se obratila i Grozdana Perić, saborska zastupnica. A osim njezinih kolega, Davora Lončara i Martina Baričevića, između ostalih nazočili su i savjetnik premijera Zvonimir Savić, Božidar Kalmeta, predsjednik županijskog HDZ-a, Branko Kutija, v.d. ravnatelj ŽUC-a, Vanja Čvrljak, direktor TZ Ravni kotari,fra Marko Nimac, fra Tomislav Brekalo, brojni načelnici, gospodarstvenici, branitelji i drugi.
 
 
 


Godišnje nagrade Bori Pelaiću, Ivanu Saviću i Anti Šarliji
Godišnje nagrade Općine Stankovci dodijeljene su Bori Pelaiću, dobro znanom ugostitelju iz Crljenika koji je svojom domaćom gastronomskom ponudom, moglo bi se reći, proslavio Općinu Stankovce. Ovu prestižnu godišnju nagradu svojim ugostiteljskim radom zavrijedio je i Ive Savić koji je svoj rad u ekskluzivnom restoranu u Francuskoj, među pet najboljih i najuspješnijih u toj državi, prije Domovinskog rata zamijenio s ugostiteljskim objektom u malim Banjevcima. Godišnja nagrada Općine Stankovci dodijeljena je i mladolikom Anti Šarliji, nogometašu i kapetanu mlađih uzrasta u NK Croatia, prvaku II. ŽNL Zadar, za kojeg se zanimaju Hajdu, Dinamo, Šibenik.