Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

FEŠTA OD MORA Novigradska ribarska noć, najluđa noć i vrhunac ljetne zabave

12.08.2019. 13:09


Ugodno strujanje čistog morskog zraka, ukusne riblje delicije i domaća glazba pravi su recept za najbolje ribarske fešte. U jedinstvenom ugođaju Dalmacije podno tvrđave Fortica iz Xlll. stoljeća Općina Novigrad i Turistička zajednica već dvadeset godina na obali uz Novigradsko more organiziraju jednu od najboljih ribarskih fešta s hrvatske strane Jadrana – Novigradsku ribarsku noć.
Razgrabljene morske delicije
S Novigradskom ribarskom noći ljetne večeri su ugodnije i ljepše. Neodoljivi miris pečenih srdela i novigradskih papalina, dagnji na buzaru te pečenih i pohanih, savršeno su se uklapale s maslinovim uljem i domaćim vinima.
Prepoznatljive delicije pripremale su vrijedne i radišne članice Udruge žena sv. Katarina. Posjetitelji su u času razgrabili njihove pohane dagnje, a brzo su nestale i sočne fritule koje su ove vrijedne žene napravile od 30 kilograma brašna. Ono što je na štandu Udruge bilo najinteresantnije jest pripremanje fritula na starinski način i to na licu mjesta. Osim toga, u ponudi su imale i domaće kolače, kroštule i pržene mendule.
Dobra spiza i kapljica privukle mnoštvo ljudi
Načelnik Joso Klapan brinuo se o više od 250 kilograma daganja koje je u divovskom rosfraj-bazenu na buzaru pripremamo već legendarni meštar Damir Anzulović sa suradnicima.
– Dobra suradnja između lokalne samouprave, turističke zajednice, udruga i mještana turistima prezentiraju ono najvrjednije od etno-gastro, kulturne i povijesne baštine našega mjesta, rekao je načelnik Klapan.
Fešta morskih delicija i dalmatinske glazbe privukla je na novigradsku rivu od povijesnih Škalina do Noškića nepregledno mnoštvo ljudi željnih dobre spize, kapljice i zabave. Zanimanje za ovu feštu uz domaćine pokazalo je imnoštvo žitelja iz okolnih mjesta – Pridrage, Paljuva pa i iz Zadra, a u mnoštvu na novigradskoj rivi moglo se susresti i turiste koji su sa zanimanjem pratili što se zbiva.
Impresivna slika Novigrada
– Dobra hrana i vino, glazba za ples, dobro raspoloženi ljudi. Oduševljeni smo, kazali su nam gosti iz Njemačke, koji godišnji odmor provode jedreći srednjom Dalmacijom.
Na više mjesta pripremale su se morske delicije i mijesile fritule uz neizostavnu dalmatinsku pismu, a iza ponoći je za zabavu bio zadužen Footloose band. Sve skupa, bila je to jedna impresivna slika Novigrada, nekada centra svita, zbog koje je tek rijetkima san dolazio na oči.