Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

»Imamo izvrsne liječnike, izvrsne rezultate, ali za praćenje novih trendova u kardiologiji treba nam nova angiosala«

12.08.2019. 10:09
»Imamo izvrsne liječnike, izvrsne rezultate, ali za praćenje novih trendova u kardiologiji treba nam nova angiosala«


Zadarska kardiologija u posljednjem je rangiranju Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi prošle godine uvrštena među 10 najboljih u Hrvatskoj u liječenju akutnog infarkta miokarda. U vremenu kada je većina novca iz državnog proračuna koncentrirana u kliničke centre, to je veliko priznanje za Opću bolnicu Zadar i ovaj odjel, kojega vodi dr. sc. Dražen Zekanović.
Taj rezultat, kaže on, nije slučajnost, već plod dugogodišnjeg rada i ulaganja ponajprije u kadrove, još od vremena kada su Odjel vodili dr. Albino Jović i dr. Davor Nekić.
Pioniri u poslu
– U nekim stvarima smo hrvatski pioniri, a liječenje akutnog infarkta miokarda jedna je od stvari u kojima smo najuspješniji u državi, jer je kod nas smrtnost pacijenata oko 40 posto, dok je na razini države oko 50 posto. Mi smo dio PCI mreže, u kojoj se po dojavi o infarktu bolesnika upućuje u Kardiološki laboratorij, gdje se odmah provodi primarna koronarna intervencija s implantacijom stenta. Time sprječavamo kardiomiopatiju srčanog mišića, što znači da pacijentu spašavamo život, ali i funkcionalnost srčanog mišića, kako bi nakon završetka liječenja mogao voditi normalan život, ističe voditelj Odjela kardiologije dr. sc. Zekanović.
Kada je zadarska bolnica 2008. godine ušla u ovu mrežu, bila je među prvima u Hrvatskoj, a i danas je brža od mnogih kliničkih centara. Zadrani i oni koji se nađu na zadarskom području zaštićeni su 24-satnim dežurstvom i pripravnošću kardiologa, koji interveniraju u tim akutnim situacijama.
– Unatoč svim problemima, nedostatku novca, odnosno smanjenom limitu, mi smo uspjeli formirati zavidan tim. U ovom trenutku ima nas sedmoro specijalista koji smo spremni odraditi primarnu perkutanu intervenciju. S time se niti jedan veći klinički centar ne može pohvaliti.
​Iskusan i uigran tim
Uz Zekanovića, u zadarskom kardiološkom timu su dr. Jogen Patrk, voditelj Odjela intenzivne kardiološke skrbi, dr. Zorislav Šušak, iskusan kardiolog zaslužan za edukaciju mladih u implantaciji pacemakera, dr. Marin Bištirlić i dr. Zoran Bakotić, vrijedni elektrofiziolozi koji skrbe o pacijentima i s najsloženijim aritmijama, dr. Mira Stipčević i dr. Branimir Bukša, koji uz intervencije rade i UZV srca na vrhunskoj razini te još troje specijalizanata. Posebno ističe ulogu medicinskih sestara i tehničara koji na odjelu svake godine obrade više tisuća pacijenata.
– Nova vremena donose i neke nove vjetrove vezano za pristup obvezama, radu u bolnici kao i po privatnim poliklinikama, tako da sve više zapažam trend izlaska iz bolničkog sustava rada na onaj koji je bliskiji privatnom u zdravstvu. To se ipak nije značajnije odrazilo na rad našeg odjela, pa smo i dalje jako dobri, ako ne i najbolji po broju implantiranih pacemakera, primarnih intervencijskih i složenih elektrofizioloških zahvata, ističe Zekanović.
Inače, kardiovaskularne bolesti uzrok su 50 posto smrti u Hrvatskoj, a stopa je najniža u Zadarskoj županiji. Zadarska bolnica ima izvrsne rezultate i liječnike, a najmanje onog što je najjednostavnije osigurati – kvalitetne opreme.
​Potrebna nova angiosala
– Osobito me raduje stručni napredak i sazrijevanje mlađih kolega, a razlog za brigu je uvijek isti: angiosala je stara već 12 godina i vrijeme je za nabavku nove. Ovog puta bi bilo primjereno da se osiguraju sredstava iz Ministarstva, koje je u zadnje dvije godine obnovilo više-manje sve intervencijske centre izuzev našeg. Iskreno se nadam i vjerujem da nas ovaj puta neće zaobići. Ova postojeća kupljena je 2007. godine, angažmanom Grada Zadra i naših gospodarstvenika. Dvije smo dobili kroz donacije zahvaljujući našem prijatelju i dobrotvoru dr. Freidoonu Ghaziju, no s ovom opremom ne možemo pratiti sve nove trendove u liječenju kardioloških bolesnika, kaže Zekanović, koji cijenu takve angiosale procjenjuje na oko pet milijuna kuna. Nije puno za najuspješniju hrvatsku kardiologiju!
– Zadarska kardiologija se razvijala pameću i hrabrošću mojih mentora koji su ispravno prepoznali da je kardiologija primarno intervencijska struka, a angiosale smo nabavljali sami, uz pomoć Grada, naših privrednika i prijatelja na čemu im od srca hvala. Vjerujem da je sada red na Ministarstvu, da ono osigura sredstva za njezinu nabavku, ističe Zekanović.
 


Infarkt pogađa sve više mladih
Posljednjih godina primjetan je trend sve mlađe populacije koju pogađa infarkt miokarda. Nekada je dobna granica bila u pedesetima, a sada se spušta u tridesete godine života. Razlog je najčešće stres, ali i korištenje droga poput kokaina. Zbog tog pomaka u dobi još je važnije što prije reagirati i očuvati vitalne funkcije za ostatak života.
Najvažnije upozorenje svima je – čim posumnjate na nešto, odmah se javite liječniku, a kardiolog će otkloniti sumnje ako nisu bile opravdane. Znakove poput zatezanja u prsima, boli u lijevoj ruci ili lopatici nikada nemojte ignorirati!
 
 


I liječnik i profesor
Voditelj Odjela kardiologije dr. Dražen Zekanović odnedavno je i profesor medicine. Docenturu, a potom i profesuru, obranio je na Odjelu za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru.
– Ne radi se o nečemu što bih posebno isticao. Ja sam primjer da se i u vlastitoj sredini može doći do najvišeg znanstvenog stupnja, kaže Zekanović.