Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

REKORDNA POSJEĆENOST Na benkovačkom “zvizdanu” najtraženiji kišobrani

12.08.2019. 13:02
REKORDNA POSJEĆENOST Na benkovačkom “zvizdanu” najtraženiji kišobrani


Stalni posjetitelji izbjegavaju samo jedan od ukupno 12 benkovačkih sajmova u godini, ovaj kolovoški u srcu ljeta, osmi po redu. Oboren je neslužbeni rekord svih rekorda posjećenosti, više od 25.000 ljudi, a oni koji već desetljećima dolaze na ovaj sajam procjenjuju da ih je bilo čak i 30.000. Benkovački sajam se uvijek i isključivo održava svakoga desetoga u mjesecu i među najvećima je u Hrvatskoj, pa i šire.
Sajmeni prostor poput mravinjaka
Benkovac je prometno gotovo bio odsječen od svijeta, međutim, novinarska znatiželja bila je jača usprkos prijateljskih upozorenja na ranojutarnjoj kavi u Bonace, zvizdanu i više dojava o kilometarski dugim prometnim čepovima na prilazima sajmu.
Šest hektara sajmenog prostora izgledalo je poput mravinjaka, u špici od 7.30 do 11 sati bilo je umijeće uopće se kretati. Zvizdan, sparina, a lica posjetitelja, prodavača, preprodavača i znatiželjnika oblivena znojem.
– Još malo pa nestalo, kratke hlače s klimom samo 100 kuna, nudio je mladi prodavač spasonosno rješenje za nesnosnu vrućinu. Šteta, bio je to samo marketinški trik.
Dolazak na sajam pravi doživljaj
Zato je pored klipa kukuruza za dvije kune i dva velika ručnika za kupanje za samo 30 kuna, bilo kapa, šešira i šarenih kišobrana od 10 do 50 kuna po komadu, što je jučer na temperaturi od oko 32 stupnjeva Celzijevih bila najtraženija roba.
– Svaki dolazak na sajam u Benkovac uvijek je pravi doživljaj. Na benkovačkom šušuru ima svega, samo nema aviona i lokomotiva, što u šali, što u zbilji, dobacuje dobro znani Ban iz Gorice, dok s društvom ispod tende "guli" pečenu janjetinu.
Osim inspektora i veterinara najviše su posla imali benkovački policajci. Prilazi Benkovcu su bili zakrčeni s prometom. Na onom iz pravca Zadra čep se stvorio već kod Raštevića, a onom iz pravca Smilčića i Obrovca kolona je zastala na raskrižju kod benzinske postaje u Pridrazi. Srećom, za razliku od nekadašnjih "fića" i "stojadina" ovi novi automobili ne zakuhavaju.
Plavci i komunalci odradili dobar posao
"Plavci" su odličan posao odradili i na prilaznim prometnicama i na šest hektara sajma, a nije lako bilo ni djelatnicima komunalne tvrtke Benković koji upravlja Benkovačkim sajmom.
Na ovom kolovoškom sajmu među posjetiteljima je osim domaćeg stanovništva bio i popriličan broj turista, prema procjenama nikada više. Moglo se susresti Mađare, Talijane, Slovence, Engleze, Austrijance, Nijemce, Čehe, Slovake, Poljake i pa čak i grupu iz Bjelorusije koja ljetuje u Viru. Kineze, kojih ima oko 1,5 milijarde, srećom ili nesrećom, jučer u Benkovcu nismo sreli.
Šaroliki šušur na kojem se možeš cjenkati
– Prvi puta smo na sajmu, oduševljeni smo. Sve je tako čarobno, šaroliki šušur na kojem se možeš cjenkati. Slike su već na Facebooku i Instagramu. Svakako dolazimo i dogodine, poručila je Larisa iz Minska u Bjelorusiji.
Iako je benkovački sajam u prošlosti bio isključivo stočni, u posljednjih godina on se sve manje može nazvati stočnim jer je osim stoke, na sajmu mnoštvo drugih proizvoda, od odjeće i obuće, preko raznih kućanskih rekvizita, do hrane.
– Pijaca je to. Nikad ne znate koliko ćete zaraditi, govore prodavači iz Briševa koji domaće lubenice prodaju po tri kune za kilogram.
Na sajmu su se nudila i razna jela, ali od svega najbolje, kao i uvijek "kuri" janjetina i to usprkos jeftinijem pečenom odojku, ćevapima i kotlovini.
Trgovci i kupci ponovno će se sresti u rujnu, a do tada im preostaje smisliti što bolju strategiju prodaje, odnosno kupnje.