Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Fotografije tradicijskog ribarstva Novigrada, Starigrada i Obrovca

12.08.2021. 08:30


U Novigradu je u parku iza zgrade Općine, održana izložba naziva »Tri mora kroz fotoobjektiv« u sklopu projekta OTARNOS – Očuvanje Tradicije Akvakulture Ribarstva Novigrada Obrovca i Starigrada.
Na izložbi je izloženo 20 fotografija, ali i predivni pejzaži Novigrada Obrovca i Starigrada. Autori izložbe su amaterska fotografkinja Sanja Stipić, ujedno voditeljica projekta, Bruno Štuc školjkar iz Selina, Sara Vidović iz Obrovca, Biljana Agić iz Zadra, Marijana Marasović, Šime Marasović, Marin Majo Marasović i Marko Katić.
Izložba je izazvala veliki interes kako domaćih žitelja Novigrada i okolnih mjesta, tako i turista. Poseban doživljaj je činjenica da je ova izložba zamišljena kao noćna izložba, pod svjetlom reflektora i lampica a Novigradski park bio je sjajna kulisa.


Prepoznatljivost područja
– Jako smo zadovoljni odazivom na izložbu, ali i pozitivnim povratnim informacijama od posjetitelja, kazala je voditeljica projekta, Sanja Stipić.
Izložba dalje seli u Starigrad 15. kolovoza na »Bikariji« i u Obrovac u rujnu 2021. god.
Inače, projekt OTARNOS –Očuvanje Tradicije Akvakulture i Ribarstva Novigrada, Obrovca i Starigrada za cilj ima osigurati prepoznatljivost područja LAGUR-a Tri mora, s naglaskom na područje Novigrada, Obrovca i Starigrada te njihovih lokalnih dionika (uzgajivača školjkaša i ribara) među stanovnicima i posjetiteljima tog kraja. Ciljevi su i prikazati školjkare i ribare kao kvalitetne predstavnike tradicijskog mediteranskog načina života, kojeg odlikuje skladan odnos s prirodom i djelatnosti temeljene na postulatima održivog rasta i razvoja, pridavanje dodane vrijednosti tradicijskim djelatnostima i proizvodima, razmjena iskustava i cjeloživotno obrazovanje.


Javno – civilno partnerstvo
Projekt se provodi u javno – civilnom partnerstvu između udruge izvan sektora ribarstva (Društvo istraživača mora – 20000 milja), jedinice lokalne samouprave (Općina Novigrad) i odgojno-obrazovne ustanove (SŠ Obrovac). Prijavljen je na FLAG natječaj za dodjelu potpore projektima u okviru Mjere 2.2. Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji kulturne – maritimne baštine te tradicije ribarstva i akvakulture te sadrži prioritete i ciljeve Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 361.134,28, a sufinanciran je sredstvima iz EU u iznosu od 306.964,14 kn odnosno 85% bespovratnih sredstava, dok je 15% sufinancirano iz državnog proračuna RH u iznosu od 54.170,14 kn.