Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Grad Zadar planira urediti cijeli Sfingin park

12.08.2021. 10:00


Da turisti vole istraživati sve dijelove Zadra, dokaz je i naselje Brodarica, koje ove godine ostvaruje izvrsne turističke rezultate. Kontaktirali smo stoga Mariju Petani, predsjednicu Mjesnog odbora Brodarica, kako bi nam nešto više rekla o događanjima, projektima i eventualnim problemima koji postoje u tom gradskom kvartu. Za početak smo je upitali hoće li se ove godine održati tradicionalna fešta za Velu Gospu, na što nam je Petani kazala kako su, nažalost, radi nemogućnosti vršenja potpune i kvalitetne kontrole epidemioloških mjera, otkazana sva događanja otvorenog tipa. No, nije sve sivo, turistička sezona, kao i u ostalim dijelovima grada, prolazi iznad svih očekivanja.
– Sezona je pozitivno iznenadila čak i one najoptimističnije. Početkom lipnja projekcije su se kretale između 10 do 15 posto povećanja turističkog prometa tijekom špice sezone u odnosu na 2020. godinu, što je trenutačno uvelike nadmašeno. Nadamo se kako će se ovakav trend nastaviti do kraja kolovoza, pa i rujna, istaknula je Petani te se prebacila na temu komunalne infrastrukture.


Nova rasvjeta i obnova škole
– Nakon postavljanja novih rasvjetnih tijela u Mihanovićevoj ulici te ogranku Ulice Miroslava Krleže, nastavlja se sa zamjenom rasvjete u dvorištima Put Petrića. Postavljene su klupe i koševi za otpatke u parku kraj Doma umirovljenika Sfinga, a u tijeku je i postavljanje graničnika za parkiranje u spomenutom parku. Postavljeni su uspornici te se ugradio fiksni uređaj za mjerenje brzine na Obali kneza Trpimira te su postavljeni fleksibilni stupići u Ulici Denisa Špike i Ulici Miroslava Krleže, sve u svrhu postizanja sigurnosti pješaka, objasnila je Petani, dotaknuvši se projekta uređenja lokalnog boćališta.
– Neposredno nakon završetka uređenja dijela prostorija Mjesnog odbora Brodarica, u vidu nadogradnje te opremljenosti prostora, a na traženje članova Udruge umirovljenika Brodarica nastavljamo s uređenjem boćarskog igrališta. Nastavno na potrebe Boćarskog kluba Brodarica omogućili smo potreban materijal za manje popravke u svrhu obnove igrališta, a i bit će obnovljena te nadograđena nadstrešnica na spomenutom igralištu, kazala je Petani te pobliže objasnila i napore u obnovi Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje.
– Za Osnovnu školu Šimuna Kožičića Benje riješeni su svi imovinskopravni poslovi te će se dodatno izvesti zahvati na uređenju okoliša. Kontinuirano se ulaže u poboljšanje uvjeta rada, tako je u posljednje četiri godine u potpunosti ugrađena nova rasvjeta u čitavoj školi, uređen je prostor za novu kuhinju i manju blagovaonicu da se može provoditi program prehrane unatoč velikom broju učenika. Obnovio se i krov dvorane matične škole, ali i područne škole Diklo. Postavljene su nove klupe i koševi za otpatke, a ulažu se i dodatni napori za sigurnost djece na putu do škole u vidu uspornika prometa i svjetlosne prometne signalizacije. U razmatranju je i mogućnost proširenja škole, rekla je Petani te još dodala kako projekt obnove Sfinge ima veliku važnost za stanovnike Brodarice.


Stanovnici Brodarice sentimentalno vezani za Sfingu
– Projekt RECOLOR tijekom svog trajanja realizirao je brojne aktivnosti, a sve su usmjerene konačnom cilju obnove zadarske Sfinge te prezentaciji ovog spomenika koji do sada nije dovoljno prepoznat niti posjećen. Aktivnosti koje se provode na samoj lokaciji podijeljene su u dvije glavne faze. Prva faza obuhvaća istražne radove kojima je cilj utvrditi znanstvene informacije nužne za provedbu druge faze koju čine radovi sanacije na samoj skulpturi. Prva faza, istražnih radova završena je, a druga faza radova na redu je ove jeseni. Rezultati, koje je provela konzervatorska tvrtka za radove na kulturnim dobrima, uz istraživanje arhivske i povijesne dokumentacije, te 3D skeniranje i izradu izgleda izvornog povijesnog modela prema dostupnoj povijesnoj dokumentaciji, poslužit će kao temelj za radove koji će biti provedeni u idućoj fazi projekta. Paralelno s ovim istraživanjima provedeno je i arheološko istraživanje, kako bi se utvrdilo stanje onih dijelova skulpture koji su vidljivi na starim fotografijama, objasnila je Petani najavljujući jesensku, drugu fazu.
– Konkretno, radit će se restauracija skulpture Sfinge na temelju konzervatorsko -restauratorskog elaborata. Uz restauraciju nedostajućih i oštećenih dijelova skulpture Sfinge potrebno je izraditi rješenje za odvod vode i mora koji se nakupljaju u školjci pred njom. Ovaj element, otkopan tijekom arheoloških istraživanja, izvorno je imao bolju drenažu i povezanost s morem. Međutim, tijekom vremena između Sfinge i mora nasut je teren i napravljena cesta, a izvorni drenažni sustav uništen. Stoga je potrebno cjevovodom riješiti odvodnju te spriječiti dugotrajno zadržavanje iste vode u školjci. Grad Zadar će u sljedećim godinama vlastitim sredstvima urediti cijeli park, po fazama, a otvorena je i mogućnost prijave predmetne tematike na nove natječaje, ako bude primjenjivo i prihvatljivo, objasnila je Petani te naglasila kako su stanovnici Brodarice sentimentalno vezani za park Sfinga, a uređenje istog svim građanima grada Zadra donosi novouređenu zelenu površinu gdje mogu provoditi vrijeme s obitelji, prijateljima ili u igri s djecom.




Suradnja s Gradom
– Mjesni odbor Brodarica ima izvrsnu suradnju s Gradskom upravom. Ovim putem bih još pohvalila Gradsku upravu zbog projekta Centar za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama Mocire. Centar će pružati djeci s teškoćama u razvoju, usluge psihosocijalne pomoći, rane intervencije i integracije, ali će pružati socijalne usluge i odraslim osobama s invaliditetom kao što su osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s poremećajem iz autističnog spektra i osobe s tjelesnim oštećenjem i to uslugu privremenog smještaja, poludnevnog i cjelodnevnog boravka, s mogućnošću dugotrajnog smještaja, organiziranog stanovanja, psihosocijalne podrške te uslugu pomoći u kući. Isto tako, pohvalila bih i novouređenu najstariju plažu u gadu Zadru, plažu Jadran te uređeno dječje igralište odmah pored same plaže, zaključila je Petani.