Nedostatak liječnika najveći problem zadarske Hitne pomoći

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U odnosu na proteklu godinu broj intervencija povećan za 2,16 posto
Dobrom radnom organizacijom i velikim trudom zaposlenika Zavoda uspješno smo popunili sve dodatne turističke timove te osigurali najbolju moguću skrb i što brži odaziv unutar zlatnog sata svim pacijentima na području cijele Zadarske županije, kaže ravnateljica Ivana Šimić
Vedran SITNICA
Ilustracija

Turistička sezona najzahtjevnije je razdoblje za svaki Zavod za hitnu medicinu u Hrvatskoj, pa tako i ovaj u Zadru, no zahvaljujući dobroj organizaciji nove ravnateljice Ivane Šimić, uspijevaju pravovremeno odgovoriti na sve pozive za intervenciju.

Već početkom sezone pojačavaju svoje ekipe dodatnim timovima jer bi u protivnom rad bio neizdrživ, a ispostave po županiji ne bi mogle odraditi dvostruki obim posla.

Zavodi za hitnu medicinu našli su se pod povećalom i nakon nedavne smrti novinara Vladimira Matijanića zbog kojeg su nadležne ustanove pokrenule istragu.

Ravnateljicu županijskog Zavoda, Ivanu Šimić, stoga smo pitali imaju li dovoljan broj timova Hitne pomoći te uspijevaju li njihovi timovi doći u najbržem mogućem roku na intervencije s obzirom da su neki političari u Zadru kritizirali kako se, kao u slučaju čovjeka koji se srušio kod Vodovoda u Zadru, čekali dugo jer da je Hitna morala doči čak iz Nina.

Iz Zavoda smo dobili precizne podatke o broju intervencija u srpnju i prvih dana kolovoza, iz čega je razvidno da je ove godine došlo do porasta izlazaka na teren timova Hitne pomoći.

Od 1. srpnja 2.869 intervencija

- Rad Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije je u vrijeme turističke sezone pojačan s dodatnim timovima u ispostavama Biograd, Pag, Zadar, Nin-Vir te liječnicima u Kalima i Starigradu. U razdoblju od 1. srpnja do 10. kolovoza ove godine imali smo 2.869 terenskih intervencija, dok je u istom razdoblju protekle godine bilo 2.807 intervencija, što predstavlja porast od 2,16 posto intervencija u odnosu na 2021. godinu, kaže ravnateljica Šimić ističući i koji je trenutno najveći problem ove ustanove nedovoljan broj djelatnika.

- S obzirom na veliki porast broja intervencija tijekom ljetnih mjeseci, najveći problem s kojim se Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije susreće jest nedostatak radnika, u prvom redu liječnika. Svjesni situacije, djelovali smo na vrijeme te već u travnju raspisali natječaje za zapošljavanje tijekom turističke sezone. Dobrom radnom organizacijom i velikim trudom zaposlenika Zavoda uspješno smo popunili sve dodatne turističke timove te osigurali najbolju moguću skrb i što brži odaziv unutar zlatnog sata svim pacijentima na području cijele Zadarske županije,naglašava Šimić dodajući i jedan izuzetno važan podatak koji dovoljno govori o radu njihovih liječnika, sestara i medicinskih tehničara.

- Naši timovi uspijevaju doći u što kraćem roku s obzirom na gužve te pojačan promet u turističkoj sezoni. U 58,9 posto intervencija u Opću bolnicu Zadar stižu u roku zlatnog sata, dok je taj postotak u 2021. godini iznosio 58 posto, zaključuje čelnica Zavoda.

Nabavka novih vozila

Naime, na godišnjoj razini Zavod u prosjeku nabavlja dva vozila za Hitnu medicinsku pomoć, čime se dva vozila iz HMP-a mogu preusmjeriti u Sanitet, što je trenutačni model nabavke voznog parka Saniteta, pojasnila je Šimić o situaciji s vozilima.

- Da bi sustav Hitne medicinske pomoći i Sanitetskog prijevoza u tehničkom smislu kvalitete i dostatnosti auta bio optimalan, iskustvo nalaže potrebu godišnje nabavke minimalno dva vozila Hitne i tri vozila Saniteta. Vanjske prijevoze u Sanitetu obavljajmo s 11 novih vozila i imamo nesmetan vanjski prijevoz, no već za dvije godine ova će vozila imati velik broj prijeđenih kilometara, oko 400-500 tisuća i iziskivat će velike troškove popravka i otpisa, što znači da u iduće dvije godine trebamo pet novih sanitetskih vozila, ističe ravnateljica Šimić napominjući kako je slika tehničke ispravnosti, kao i godine njihovog korištenja unutar Hitne, ipak zadovoljavajuća.

- Sanitetski prijevoz ima ukupno 42 vozila, ali ima vozila koja nisu u voznom stanju i moraju se rashodovati. Trenutačna slika stanja i potreba za vozilima u Sanitetu jest nedostatna za sve pacijente koji traže sanitetski prijevoz, osobito stoga što sanitetski prijevoz dobiva dodatnih 15 posto zahtjeva pacijenata za ovim prijevozom, kaže Šimić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno