U optjecaju preko 80 milijuna kuna povučenih novčanica

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
kune
Nova i stara, ali još važeća novčanica razlikuju se po zaštitnom znaku - u plavo otisnutom prikazu dubrovačke gradske jezgre

Prema podacima Hrvatske narodne banke na dan 30. kolovoza u optjecaju se još nalazilo preko 8 i pol milijuna povučenih novčanica. Od toga je 3,441.438 novčanica u apoenu od 5 kuna te 1,878.602 novčanice od 20 kuna. Ukupno je još u prometu i povučenih 3,179.971 novčanica od 10 kuna, s tim što je njih 705.156 povučeno iz optjecaja još 2001. godine, a ostale 2007.

Drugim riječima, u optjecaju se u povučenim novčanicama nalazi novca u vrijednosti od 80 milijuna i 232.536 kuna.

Dezinformacija u trgovini

Nije teško primijetiti kako među povučenim novčanicama nije i "stara" novčanica u apoenu od 50 kuna koja je u promet puštena 1994. godine. Ona je još vežeće sredstvo plaćanja, iako se u optjecaju nalazi i novčanica novijeg datuma, puštena u optjecaj 2002. godine.

Potvrdila je to našem listu voditeljica Ureda za odnose s javnošću Hrvatske narodne banke mr. sc. Dejana Rebernik, nakon što je čitateljica Zadarskog lista doživjela neudgodnost u jednoj maloj trgovini u kojoj joj nisu željeli primiti "pedeseticu" iz '94.

Čitateljici je trgovkinja kazala da je riječ o novčanici koja je povučena iz prometa i još joj je savjetovala da novčanicu ne odnosi u banku, navodeći da ih ni u bankama više ne primaju, već samo u Hrvatskoj narodnoj banci.

Riječ je o novčanici koja se od one novijeg datuma vidno razlikuje po tome što na njoj s lijeve strane lica novčanice nema u plavoj boji otisnutog zaštitog znaka koji prikazuje fragmente dubrovačke gradske jezgre.

Povrat nevažećih novčanica besplatan

- Informacija koju je vaša čitateljica u trgovini dobila o novčanici od 50 kuna s datumom izdanja 31. listopada 1993. godine nije točna. Ta novčanica nije, naime, povučena iz optjecaja, već je i nadalje u optjecaju, kao i novije izdanje novčanice od 50 kuna, pušteno u optjecaj u ožujku 2002. godine, i stoga je važeće sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj. Temeljna razlika među spomenutim izdanjima novčanica od 50 kuna jest u zaštitnim obilježjima koja su kod novijeg izdanja pedesetice, kao i svih drugih novijih izdanja novčanica kune, suvremenija i unaprijeđena, kazala je Rebernik, podsjećajući da se građani u svakom trenutku o obilježjima novčanica mogu informirati na internetskoj stranici Hrvatske narodne banke (www.hnb.hr) u rubrici "Novac i numizmatika".

Iz optjecaja su prošle godine povučene novčanice od 5, 10 i 20 kuna pa stoga valja pretpostaviti kako se trgovkinja naše čitateljice jednostavno zabunila.

- 1. travnja 2007. godine zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj prestale su biti novčanice od 5 i 20 kuna koje nose datum izdanja 31. listopada 1993. godine i novčanice od 10 kuna s datumom izdanja 15. siječnja 1995. Spomenute je novčanice zbog istrošenosti Hrvatska narodna banka započela povlačiti iz optjecaja 1. ožujka 2006. Zamjena nevažećih novčanica moguća je trajno i bez naknade u Hrvatskoj narodnoj banci, a HNB-u se mogu dostaviti na zamjenu poštom ili osobno na adresu: Hrvatska narodna banka, Direkcija trezora, Trg hrvatskih velikana 3, 10000 Zagreb, kazala je Rebernik.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno