Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zadarska publika nosit će nas do pobjede

Autor: Šime Ćurko

11.09.2008. 22:00
Zadarska publika nosit će nas do pobjede

Foto: AP



Brazil očekujem s tolikim nestrpljenjem ne samo zbog važnosti tog dvoboja, nego i zbog toga što ću zaigrati pred zadarskom publikom, kaže Ančić
Kakva nesreća. Od posljednjih sedam Grand slam turnira nastupio je na samo dva, ali svejedno je ostao jedan od najboljih na svijetu. ATP ulazna ljestvica će reći da je 31., no svi znamo da vrijedi puno više. Taman kad je ove sezone uhvatio pravi zalet nakon četvrtfinala Wimbledona dogodila se – bolest. Poraz u Torontu od domaće nade Franka Dančevića od prije dva mjeseca njegov je posljednji meč koji je odigrao, iako će i sam reći da je posljednji “pošteni” meč odigrao 2. srpnja u četvrtfinalu na wimbledonskoj travi protiv Federera. Svejedno, od 19. do 21. rujna bit će jaki hrvatski adut u Davis cupu protiv Brazila.
– Najvažnije je da se u ovom trenutku osjećam odlično i da nemam nikakvih zdravstvenih problema. Bio sam na Rogli dva tjedna na kondicijskim pripremama budući da sam fizički dosta pao, smršavio sam i bio prilično iscrpljen nakon svih poteškoća zbog kojih sam morao otkazati Olimpijske igre i US Open. Posljednjih dana pripremam se u Splitu gdje je na red došao i onaj najdraži dio, a to je igranje tenisa. Iako treniram na visokim, praktički ljetnim temperaturama, radim punim intenzitetom i u Zadar dolazim spreman – istaknuo je Mario Ančić, iako 24-godišnjak, igrač s dugim stažem u hrvatskoj Davis cup reprezentaciji. Situacija iz srpnja ove godine nakon spomenutog meča u Torontu s Dančevićem bila je vrlo kritična budući da su vijesti o Ančićevu zdravstvenom stanju upućivala na to da je moguć povratak mononukleoze, koja je Super Marija pokosila početkom 2007. i zbog koje je pauzirao gotovo cijelu prošlu sezonu. Prvi pokušaj povratka bio je u siječnju gdje je trebao nastupiti na turniru u Aucklandu i na Australian openu. No, Australija i Oceanija očito nisu bili pravo mjesto za povratak pa se morao vratiti u Europu.
Posljedice mononukleoze
– Problemi sa zdravljem koji su se dogodili posljedica su mononukleoze. Nažalost, moguće je da se problemi ponove i ubuduće zbog čega nisu isključeni usponi i padovi u mojoj igri. No, ne dam se, naučio sam se boriti s tim, a mogao sam se i na sebi uvjeriti da sve ono što ne ubije čovjeka, to ga ojača. Iako sam nakon Toronta bez mečeva, vjerujem da je moja forma u ovom trenutku na maksimalnoj razini.
Reprezentacija je Ančiću uvijek bila poseban motiv, igrao je onda kada mnogi u njegovoj poziciji ne bi ni sjedili na tribinama.
– Upravo mi je Davis cup dvoboj s Brazilom i bio veliki poticaj da se što prije vratim nakon problema koje sam imao ovo ljeto. Jedva čekam ponovno biti sa suigračima. Reprezentacija je uvijek bila na listi mojih prioriteta. Zato Brazil očekujem s tolikim nestrpljenjem, ne samo zbog važnosti tog dvoboja, nego i zato što ću zaigrati pred zadarskom publikom. Osim u tenisu uživam i u košarci, a zadarska košarka sa svojim navijačima nešto je što treba doživjeti. Svi se nadamo da će nas publika nositi do pobjede u tom važnom dvoboju.
Ove sezone počeo je veliki Ančićev povratak. Koristeći pozivnice organizatora koje je dobivao budući da zbog rankinga nije mogao nastupati na jačim turnirima, Mario je uhvatio i jedan finale (u Marseilleu poraz od Murraya) i ono što je odigrao odradio gotovo bez ijednog kiksa. Sada opet treba krenuti ispočetka.
– Zdravstvena situacija je takva da na nju ne mogu utjecati, ono što je na meni je da se svaki put pokušam što bolje vratiti. Ovaj put je puno lakše premda nije uvijek jednostavno krenuti pa stati i onda opet krenuti. Žao mi je kad se sjetim da sam nakon Wimbledona bio u dobroj poziciji za Masters, a slijedila je serija turnira na betonu i sada u dvorani, što meni odgovara. Bez obzira na to, ako prođemo Brazil, već tada moći ću reći da je sezone za mene i za reprezentaciju nedvojbeno bila uspješna. Propustio sam dva Grand slama, nisam nastupio na dva Super 9, a tamo se osvaja najviše bodova. Kad se vidi koliko sam uopće igrao, moram biti zadovoljan.
Ujednačeni Brazilci
Nakon što je ždrijeb Hrvatskoj dodijelio Brazil i to na domaćem terenu, malo tko već tada našu reprezentaciju nije vidio u Svjetskoj skupini.
– Ne bježimo od toga da smo favoriti ne samo zbog domaćeg terena, nego i zbog pozicija koje mi i Brazilci zauzimamo na ATP ljestvici. No, dugo sam u Davis cupu i bilo je puno mečeva u kojima i veći favoriti nego što smo to mi protiv Brazila nisu pobjeđivali. Brazilci su, kao i mi, u poziciji za povratak u Svjetsku skupinu, a to dovoljno govori da nisu bezazleni. Ulog s Brazilom je golem i to nas obvezuje da svaki meč dočekamo maksimalno koncentrirani sve dok ne osvojimo treći bod.
Kao najjači brazilski adut već je istaknut njihov par Melo – Sa, 23., odnosno 28. u poretku parova.
– Znamo koliko je jak taj njihov par. Brazil je reprezentacija koja nema jakog individualca, ali imaju vrlo ujednačenu momčad, što u Davis cupu može biti itekako važno. Najvažnije je ne podcijeniti ih i tada neće biti problema.
Iako je brzina podloge ograničena, očekuje se da je i to veliki hrvatski adut pred Brazilcima koji više simpatiziraju zemlju i spori beton.
– Već godinama igramo na istoj podlozi i imamo jako puno samopouzdanja na tom terenu. Puno smo velikih mečeva u Hrvatskoj dobili upravo na toj podlozi i svi koji su dolazili igrati u Hrvatsku imali su strah od nas, dijelom i zbog podloge na kojoj se jako dobro snalazimo. Publika i teren najjači su adut svakom domaćinu u Davis cupu i ta dva segmenta protiv Brazila treba maksimalno iskoristiti.
Zna se koliko emocija Mario unosi u svaki poen i koliko se raduje svakom dobrom potezu. Zadarska publika voli takve igrače.
– Mi smo Dalmatinci takvi, unosimo i u sport dio svog temperamenta. Tako je i sa mnom, a kad se tome pridoda puna dvorana jednako tako temperamentnih Zadrana i ostalih naših navijača, to bi mogla biti dobra kombinacija. Zato i pozivam navijače na Višnjik – kao što oni od nas očekuju pobjedu, mi od njih očekujemo pravu podršku, onakvu kakvu su imali i naši rukometaši.


Prvi i drugi igrač
Iako je u ovom trenutku treći hrvatski reket, mnogi Ančića protiv Brazila vide u poziciji jednog od prva dva igrača. Tim više što u odnosu na Čilića i Karlovića Splićanin ima daleko najviše iskustva u ovakvim mečevima.
– U ovom trenutku zna se tko od nas dolazi u Zadar. Tko će igrati, vjerujem da će izbornik odlučiti na temelju treninga, koji počinju u ponedjeljak, i kada će se moći dobro vidjeti kako se tko od nas snalazi na toj podlozi.


Radost i tuga Davis cupa
I radost i tuga. Sve je to Ančiću donio Davis cup u kojem je uvijek dobivao maksimum. Svi pamtimo prosinac 2005. i pobjedu u Bratislavi protiv Mertinjaka za 3:2 ukupni trijumf Hrvatske i osvajanje “salatare”. Tužan trenutak ostaje veljača 2007. i poraz bolešću već načetog Ančića od Haasa, a kasnije i poraz Hrvatske od Njemačke.
– Pobjeda protiv Slovačke bila je prekretnica u mojoj karijeri, nakon toga poraslo mi je samopouzdanje i napravio sam veliki korak koji me doveo u jednom trenutku i do sedmog mjesta na svijetu. Jednako tako bio je to i vrhunac uspjeha naše reprezentacije. Kad se zna koliko se ljudi bavi tenisom i kad se zna da Hrvatska ima Davis cup titulu, onda svi možemo biti ponosni na rezultat koji nisam ostvario ja nego momčad. Krefeld? Tamo sam igrao iako sam bio bolestan. Ipak, želio sam igrati i djelom, a ne samo riječima pokazati koliko mi je stalo igrati za Hrvatsku.