Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Rekordna smotra 58 pasa

11.09.2016. 22:00
Rekordna smotra 58 pasa


Nakon ljetne stanke, krenuli su sa svojim redovitim aktivnostima zadarski kinolozi i ljubitelji pasa. U okviru priprema za početak lovne sezone 2016./2017., pod okriljem Hrvatskog Kinološkog saveza iz Zagreba, a u organizaciji Kinološkog društva Dalmatinski pas iz Zadra, te uz logističku pomoć zadarske Lovačke udruge Diana na lovnim terenima lovišta Zemunik-Škabrnja održana je u subotu redovita manifestacija smotre i ispita prirođenih osobina lovačkih pasa (IPO). Manifestacija je upriličena u idealnim vremenskim uvjetima te na pristupačnim terenima s optimalnim brojem divljači.
Pozivu organizatora odazvao se rekordan broj sudionika iz desetak Lovačkih udruga s područja Zadarske županije koji su sa sobom doveli 58 ‘lajavaca’. Od toga, njih 36 bili su kontinentalni psi, većinom pasmina epaniel breton, njemački kratkodlaki i oštrodlaki ptičar, a prvi put je sudjelovao pas njemačke pasmine ¨Mali Misterlander¨ te 22 engleska ili otočna ptičara (engleski seteri i pointeri). Svi psi, a što je za ovakav nastup izuzetno važno, došli su u priliku da se susretnu s divljači ali da je ne love, i to u prvom redu s fazanima, zečevima i jarebicama trčkama. Navedenu smotru oblika i ispita prirođenih osobina, tj. potpune lovne ¨zrelosti¨ navedenih pasa, obavili su stručno i kvalitetno renomirani međunarodni kinološki suci, članovi KD Dalmatinski pas, Dragan Žuža, Neven Ljubičić i Berislav Bere Pucar.
 -Izuzetno smo zadovoljni onim što su psi iskazali na terenima. Ovim su se za njih stekli svi uvjeti po kojima u okviru zakona o lovstvu od sada nesmetano mogu ići u lov. Isto tako, u skladu s kinološkim propisima Međunarodne kinološke federacije i Hrvatskog kinološkog saveza, mogu raditi uzgoj i imati punovaljane rodovnice koje su im priznate u čitavom svijetu. Svaki lovački pas, kad navrši devet mjeseci života, može napraviti IPO iako po zakonu o lovstvu može bez ovog ispita ići u lov do starosti od 18 mjeseci. To se onda smatra uvođenjem mladog psa u lov, ali sad nakon ovog ispita svaki je pas dobio pisanu potvrdu njegovih prirođenih osobina koja mu služi kao stvarna legitimacija dok god je živ – kazuje nam, u odsutnosti predsjednika KD Dalmatinski pas Branka Šare, njegov zamjenik, renomirani međunarodni sudac iz Nina Neven Ljubičić.
Ljubičić nas je informirao kako ih do konca godine još očekuje mnogo radnih zadaća. Prva koju će realizirati bit će tijekom listopada, a odnosi se na Europsko prvenstvo pasa goniča koje će se održati na lovnim terenima Nina, Vrsi, Privlake i otoka Paga. Potom su tu i tradicionalne međunarodne utakmice pasa ptičara koje će se održati koncem studenog ili početkom prosinca. I još puno zanimljivih događanja.