Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Do sada 771 zahtjev za sufinanciranje udžbenika

12.09.2018. 11:24
Do sada 771 zahtjev za sufinanciranje udžbenika


Grad Zadar do sada je zaprimio 771 zahtjev za sufinanciranje udžbenika za oko 900 djece. Zahtjevi za sufinanciranje se mogu predati do kraja rujna, tako da još uvijek ima vremena i za one roditelje koji bi mogli ostvariti pravo na dječji doplatak prema novim dohodovnim cenzusima, a koji su stupili na snagu od 1. srpnja.
– Zahtjevi pristižu svakodnevno i mi smo već počeli s njihovim rješavanjima te smo do sada isplatiti oko 116.000 kuna za stotinjak obrađenih zahtjeva, rekao je Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra.
Inače, Grad Zadar sufinancira kupovinu školskih udžbenika za osnovnoškolce na području grada iz obitelji koje ostvaruju pravo na dječji doplatak.
Međutim, promjenama Zakona o doplatku za djecu kojim je povećan dohodovni cenzus na 2.328 kuna ove bi godine više obitelji moglo ostvariti pravo na dječji doplatak, a time i na subvenciju za kupovinu udžbenika.
Inače, subvencije su podijeljene u tri cenzusne skupine i dvije grupe – od prvog do četvrtog razreda te od petog do osmog razreda osnovne škole, a korisnici dječjeg doplatka, koji to pravo ostvaruju za dijete s težim oštećenjem zdravlja, neovisno o dohotku po članu kućanstva ostvarit će pravo na subvenciju iz prve cenzusne skupine koja u cijelosti pokriva trošak za školske udžbenike. Učenici nižih razreda će, ovisno o cenzusu, dobiti 700, 350 ili 200 kuna subvencije, dok će oni u višim razredima dobiti 1.400, 700 ili 400 kuna.