Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

FOTOGALERIJA: Učenici podsjetili na čudesno spašavanje Zadra od požara

12.09.2018. 11:37
FOTOGALERIJA: Učenici podsjetili na čudesno spašavanje Zadra od požara


Zadarski Narodni trg zamirisao je jutros mirisom fritula koje su dijelili učenici OŠ Zadarski otoci, koji su u pratnji učiteljica došli na Poluotok kako bi već šestu godinu za redom sudjelovali u projektu "Gospa od Zdravlja".
Cilj projekta je postavljanje nove kamene ploče koja je pala u zaborav, a nekad se nalazila na crkvi Gospe od Zdravlja. Na ploči je pisalo: "QUOD TEMPLUM ET CIVES SERVASTI A FULMINE VIRGO JADERA LAETATUR GRATA PATROCINIO XII SBRIS MDCCLII" (Djevice, sačuvala si hram i građane od groma zahvalni Zadar raduje se zaštiti, 12. rujna 1752.) Taj zapisani tekst kao svjedok postojanja ploče donosi pok. prof. Valentin Uranija uz podršku don Pavla Kere i don Radoice Pinčića, pojasnili su organizatori. Istaknuli su kako zahvaljujući njima, kao i ravnatelju Davoru Bariću, djelatnicima škole i učenicima OŠ Zadarski otoci mogu biti ponosni jer je ploča postavljena u crkvi kako se ne bi zaboravio događaj kad je Gospa spasila Zadar od požara prije 266 godina. Tekst je stavljen na hrvatskom jeziku i napisan glagoljicom u kamenu.
Kao sjećanje na spomenuti događaj, učenice škole su u narodnim nošnjama prošetale gradom te su prolaznicima dijelile fritule, a dječaci i djevojčice u mornarskim majicama dijelili su prigodne materijale.